livios logo

Werken met een elektrische multitool

Moeilijkheidsgraad:

Zagen, schuren, boren, snijden, …het kan allemaal met één gereedschap: de elektrische multitool. Het is eenvoudig mee te nemen en enorm wijd inzetbaar.

Materiaal:Gereedschap:
 • Werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Elektrische multitool

Stap 1: multitool kiezen


  

 • Het aanbod aan multitools is uitgebreid. Vraag daarom zeker om raad in de winkel.
 • Let onder meer op de afmetingen van het toestel en of de multitool goed in de hand ligt. Een kleiner toestel zal praktisch zijn voor echte precisieklussen (houtsnijwerk, polijsten, …), een wat groter toestel geniet de voorkeur van de meeste klussers vanwege het allround karakter.
 • Het vermogen van een multitool schommelt gemiddeld tussen de 100 en de 200 watt. Kijk ook hier naar het beoogde gebruik van het toestel.
 • Controleer of je het toerental traploos kan instellen. Op die manier kan je het toestel perfect afstemmen op de bewerking die je wil uitvoeren.
 • Gebruik je de multitool ook om te zagen, raadpleeg dan de verpakking om te kijken of zagen wel mogelijk is en om het aantal zaagbewegingen per minuut te kennen. Dat kan dankzij moderne technologie oplopen tot meer dan 20.000 heen- en weergaande bewegingen per minuut. Opgelet: dit is het aantal bewegingen wanneer het toestel onbelast is.
 • Multitools worden meestal geleverd met een aantal basisaccessoires, zoals zaag- en schuurbladen. Controleer bovendien of de fabrikant van het toestel een uitgebreid assortiment gereedschappen aanbiedt om op de multitool te monteren.

Stap 2: gereedschap kiezen

Multitools kan je uitrusten met een gigantisch arsenaal gereedschappen. We behandelen hier de belangrijkste groepen:

Schuren en slijpen

Om werkstukken te polijsten, stukken materiaal te verwijderen, bramen weg te schuren, … kan je multitools uitrusten met diverse schuur- en slijpgereedschappen:


  

 • Polijstschijven: deze gebruik je om zeer nauwkeurig materiaal te verwijderen van uiteenlopende werkstukken (uit glas, hout, kunststof, …). De schijven bestaan uit flexibel materiaal, zodat werken op moeilijk bereikbare plekken mogelijk is.


  

 • Schuurbanden: ideaal voor het wat grovere schuurwerk, waarbij het niet op één millimeter aankomt of om roestvlekken op metaal te verwijderen.


  

 • Schuurschijven: vooral geschikt voor precieze houtbewerking.


  

 • Slijpstenen: verkrijgbaar in verschillende formaten en voor uiteenlopende doeleinden: bramen verwijderen, lasverbindingen esthetisch afwerken, roest verwijderen, …Er bestaan zelfs speciale (langwerpige) slijpstenen om de tanden van een kettingzaag bij te slijpen.

Snijden

In combinatie met een multitool kan je om te snijden zowel snijschijven als freesmessen gebruiken:


  

 • Snijschijven: verkrijgbaar in verschillende diameters en voor verschillende toepassingen. Controleer bij aanschaf dus altijd voor welk materiaal de schijven bedoeld zijn. Voor heel harde werkstukken (steen, beton, …) kies je het best voor een diamantschijf.


  

 • Freesmessen: deze worden vaak toegepast om gipskartonplaten snel en kaarsrecht op maat te snijden, of om voegen te verwijderen bij renovatie. Controleer ook hier de verpakking om te kijken of het gereedschap geschikt is voor het beoogde gebruik.

Frezen

Multitools kan je uitrusten met allerlei soorten frezen om werkstukken uit te hollen, sleuven te maken of om gaten te maken. Let op de diameter van de frees en probeer zeker geen gaten te frezen in keiharde materialen. Heb je speciale toepassingen in gedachten, dan ben je misschien goed af met een graveerfrees (om secuur te graveren) of een diamantstift (voor precies werken in hout, jade, keramiek, glas, …). De vorm van de frees is uiteraard bepalend voor het eindresultaat. Voor meer informatie over soorten frezen kan je onze klus ‘Werken met een bovenfreesmachine’ raadplegen.

Boren en zagen


  

Uiteraard kan je multitools ook inzetten voor (lichtere) boor- en zaagklussen. Zeker het fijne precisiewerk is uitermate handig met een multitool. Fabrikanten van multitools bieden diverse boorsets aan voor zachte metalen en hout, evenals verschillende types zaagbladen. Raadpleeg ook onze klussen ‘Boren’ en ‘Zagen’.

Stap 3: multitool gebruiken


  

 • Heb je het juiste hulpstuk geselecteerd, monteer het dan volgens de gebruiksvoorschriften van de fabrikant op de kop van de multitool. Dit gaat veelal door één enkele universeelschroef te verwisselen.
 • Zorg dat het werkstuk goed vast zit.
 • Plaats je vrije hand nooit in de buurt van het bewegende gereedschap.
 • Draag een veiligheidsbril en werkhandschoenen.

13 dingen die je moet weten over gereedschap en materiaal


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/gereedschap-en-materiaal/werken-met-een-elektrische-multitool/