Bereken online hoeveel uw huis zal kosten

Een huis bouwen, kopen of verbouwen is altijd een avontuur. Ook op het financiële vlak. Maar hoe krijgt u toch enigszins zicht op de kosten die ermee gepaard gaan? Online zijn enkele tools te vinden die u een antwoord geven op die vraag.

Voor u daadwerkelijk aan bouwen of verbouwen toekomt, bent u al enkele andere kassa's gepasseerd. Want als u een lening hebt afgesloten voor de aankoop of de bouw van uw woning, mag u zich ook aan een behoorlijke factuur van de bank verwachten. En de notaris en de officiële instanties pikken ook al een financieel graantje mee. Wij gingen op zoek naar een aantal websites die u wegwijs maken in die kostenjungle.

Uw maandelijkse leencapaciteit

Vooraleer u een hypothecair krediet afsluit voor de aankoop of de bouw van een huis, moet u zich afvragen welk bedrag u maandelijks kunt afbetalen. Wellicht kent u deze vuistregel: de maandelijkse afbetaling - de zogenaamde mensualiteit - mag maximaal een derde van het nettogezinsinkomen bedragen. Stel: u en uw partner verdienen samen 6000 euro bruto. Op de website van Vacature (rubriek 'Carrière-info', 'Salaris') of nog sneller bij Partena(rubriek 'Sociaal Secretariaat van Werkgever', 'Simulatie') kunt u uitrekenen dat dat een netto-inkomen van een kleine 3000 euro betekent. En dus lost u maandelijks best niet méér dan 1000 euro af. Op de website Hoeveelkostmijnhuis.be (rubriek 'Rekenmodules') kunt u uw maandelijkse leencapaciteit online uitrekenen. U krijgt dan ook onmiddellijk te zien wat het betekent voor het te lenen bedrag en de looptijd van uw krediet. Zo komt u bijvoorbeeld te weten dat een maandelijkse aflossing van 1000 euro momenteel overeenkomt met een krediet van 186.000 euro op 30 jaar. Op de website van FinShop (rubriek 'Alle hypothecaire leningen') kan het nog gedetailleerder. Via 'Meer rekenmodules' vindt u onder andere een module om uw terugbetalingscapaciteit uit te rekenen. U moet daarvoor niet alleen uw beroepsinkomsten maar ook andere inkomsten (bijvoorbeeld kindergeld) en uitgaven (huur, onderhoud, autolening enzovoort) ingeven. Probeer ook zeker de module 'Bereken de kost van uw nieuwbouw' eens uit: die zet de kost van uw nieuwbouw om in mensualiteiten. En bovendien kunt u hier ook becijferen welk totaalbedrag en welke looptijd van een krediet overeenkomen met die maandelijkse leencapaciteit. Vergeet overigens niet dat u op de website van heel wat financiële instellingen ook een rekenmodule aantreft voor een persoonlijke simulatie van uw woonkrediet. Of kijk eens bij Directimmo (rubriek 'Bereken de maandelijkse aflossingen van uw hypothecair krediet'): u geeft hier gewoon het totaalbedrag, de looptijd en de indicatieve rentevoet van uw lening in. Dan kunt u wat 'spelen' met bijvoorbeeld de duurtijd, om zo tot de gewenste mensualiteit te komen.

Hoeveel kost uw krediet?

U weet nu hoeveel u maandelijks kunt terugbetalen en welke kredietformule daarbij past. Maar u moet ook rekening houden met het feit dat het afsluiten van een hypothecair krediet ook kosten met zich brengt. Op Tijdnet (www.tijd.be/geld_beleggen/vastgoed) vindt u daar alvast een goede onlineberekeningsmodule voor. U vult het geleende bedrag en de dossierkosten (doorgaans 200 à 250 euro) in en dan krijgt u een gedetailleerde opsplitsing: registratierecht (1 %), hypotheekrecht (0,3 %), ereloon notaris, diverse kosten notaris en hypotheekbewaarder. Voor een krediet van 250.000 euro moet u dus rekenen op zo'n 5600 euro extra kosten. Op Hoeveelkostmijnhuis vindt u een al even nauwgezette rekenmodule terug. Ook op Notaris (rubriek 'Bereken zelf') kunt u terecht voor zo'n berekening. Die website geeft echter een minder uitvoerig overzicht van de kosten en bovendien wordt het nogal rooskleurig voorgesteld: voor een krediet van 250.000 euro kwamen we hier uit op een goede 4800 euro.

Algemene kosten

Bovenop dat alles zijn er nog andere kosten waarop u maar beter voorbereid bent. Bij FinShop vindt u een rekenmodule 'Bepaal uw kosten'. Daarmee berekent u online de totaalkost van de bouw, aankoop of renovatie van een huis. Afhankelijk van het project wordt er rekening gehouden met onder andere de ligging, de aansluitingskosten, de waarde van de grond enzovoort. Ook op Hoeveelkostmijnhuis kunt u de aanschafkosten uitrekenen voor een nieuwbouw(aankoop) en de aankoop van een bestaand huis. Directimmo biedt eveneens een onlinemodule aan die de totale kostprijs van een aankoop berekent. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met de eventuele fiscale aftrek, de registratierechten en de aktekosten. Tijdnet gaat in de rekenmodule 'Aankoop woning' nog wat verder: u krijgt een overzicht van alle kosten (zoals registratierecht en het ereloon van de notaris) op basis van de aankoopprijs, de al dan niet enige woning, de ligging en het beschrijf. Op Notaris ten slotte is de 'Koop/Verkoop'-berekeningsmodule zelfs nog uitgebreider: hier moet u ook het zogenaamde abattement en de meeneembaarheid specificeren. Maar gelukkig kunt u die termen met de muis aanwijzen voor meer uitleg. Roel Van Espen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media