Het kleine bureau is op maat gemaakt met een Trespaplaat en geschilderde gipsplaten. Het vervangt hier min of meer de originele trapleuning.
De keuken in geschilderd MDF werd eveneens op maat gemaakt. De grote witte kast loopt door tot aan het schuifraam. De grote kast rechts loopt zelfs gelijk met de raamopening.
De volumetrie en de vorm van de ramen van de nieuwe leefruimte zijn in lijn met de stedenbouwkundige richtlijnen die onder andere stellen dat de openingen aan de achterzijde op de twee verdiepingen dezelfde zijn.
Boven aan de trap, in de leefruimte, kwam nog een extra werkblad in laminaat waaraan de kinderen kunnen lezen, kleuren, tekenen of hun huiswerk maken.
De greeploze fronten van de keukenkasten dragen bij tot de totale integratie van de keuken in de ruimte, net als haar witte kleur die verwijst naar de gietvloer.
In het kookeiland, dat met kunststof is bekleed, zit de unieke spoelbak verwerkt. Zijn afmetingen zijn perfect berekend op de behoefte van een gezin in aanvulling van de vaatwasser die eronder zit.
De muren van de leefruimte behielden een ruw en authentiek karakter door het hout dat niet werd behandeld tegen uv-stralen. Het zal mettertijd evolueren en een natuurlijke patine krijgen.
De muren van de leefruimte behielden een ruw en authentiek karakter door het hout dat niet werd behandeld tegen uv-stralen. Het zal mettertijd evolueren en een natuurlijke patine krijgen.
De nieuwe uitbreiding is een grote leefruimte met keuken, eetkamer en zithoek in één en dezelfde ruimte.
Het bovenste deel van de trap is van staal. De trapboom en treden werden ter plaatse geassembleerd en met grote pluggen en schroeven in de muur verankerd. Metalen afdekplaten zorgen voor een mooie afwerking.
De uitbreiding werd bekleed met opengewerkte cederhouten planken en zink (voor de zijkanten). Het hout voor het terras kreeg een thermische behandeling.
De leefruimte baadt in het licht dankzij de vier aluminium ramen met driedubbele beglazing. De witte vloer in polyurethaan weerkaatst het licht.
De uitbreiding werd bekleed met opengewerkte cederhouten planken en zink (voor de zijkanten). Het hout voor het terras kreeg een thermische behandeling.
Het eerste deel van de trap en de metalen buisvormige leuning kregen een felgele kleur. Een net zorgt voor extra veiligheid. Zodra de kinderen wat groter zijn, kan het weg.
Beneden zorgt het halfmassieve parket voor de warme toets. De brede stroken doen de houtnerven mooi uitkomen. Het parket kreeg in de fabriek al een eerste behandeling met olie, maar aangezien het krasgevoeliger is dan een gecoat parket moet je na plaatsing een extra laag olie aanbrengen.
Het eerste deel van de trap en de metalen buisvormige leuning kregen een felgele kleur. Een net zorgt voor extra veiligheid. Zodra de kinderen wat groter zijn, kan het weg.
De muren van de badkamer zijn bekleed met een mozaïek van kleine faiencetegels (5x5 cm). Op de vloer een karamelkleurig parket van waterbestendig bamboe.
De uitbreiding staat een stuk naar achter, waardoor je het vanop de straat bijna niet ziet. Vooraan ligt het terras dat ook goed verdoken zit.
Appartement voor de werken
Appartement voor de werken
Twee werffases en drie jaar duurde het om van dit appartement van twee verdiepingen een heerlijke leefplek te maken voor een jong gezin met twee kinderen. Het interieur is geïnspireerd op de Scandinavische stijl, met hout in de hoofdrol.
De eigenaars kochten het appartement casco (waarbij de ruwbouw en de buitenafwerkingen in orde zijn, maar de afwerking nog moet gebeuren, red.). Een formule op het lijf geschreven van dit jonge architectenkoppel, dat zo zijn woning volledig naar eigen wens kon invullen. En een die financieel best interessant is, omdat ook de notariskosten een stuk lager liggen.
Twee fases
"We kochten het appartement op de derde verdieping, ook omdat we wisten dat het mogelijk was om een extra verdieping toe te voegen. Het aanpalende gebouw komt namelijk een stuk hoger en daar konden we gebruik van maken. Anders hadden we ons plan nooit kunnen realiseren", vertelt Thomas Vanwindekens. De werken spreidden ze over twee fases. Dat maakte het financieel haalbaarder én zorgde dat ze al vroeger konden verhuizen. Na zo'n zeven maanden was de eerste verdieping woonklaar. Er werd een appartement ingericht voor drie personen, met nog een vierde onderweg.
Houten constructie
Na iets meer dan een jaar kwam de uitbreiding er, ietwat teruggetrokken ten opzichte van de voorgevel van de woning, met vooraan een terras dat pal naar het zuiden is gericht. Hierdoor overschrijdt ze de bouwgrens niet. Die wordt bepaald door het gebouw ernaast. Het nieuwe volume bestaat uit drie dakpanelen (van elk 2 ton) en vier gevelpanelen, allemaal in massief hout. De keuze viel op hout omwille van zijn eenvoud en snelle montage, ook al bleek de optie duurder uit te vallen dan die van een traditionele constructie. In vergelijking met een houtskelet is een constructie in meerlagig massief hout wel zwaarder, maar de relatieve lichtheid ten opzichte van baksteen of beton bleek beter aangepast aan de installatie op redelijk grote hoogte. De opening naar de uitbreiding met het trapgat en de trap kwam er pas een maand later, op de plaats waar vroeger de dakkoepel zat. Op die manier kon het gezin tijdens de werken zonder problemen in het appartement blijven wonen.
Contrasten en harmonieën
Voor de afwerking kozen de eigenaars voor een houten vloer en witte muren beneden en net het omgekeerde boven, houten muren en een witte vloer. Zo ontstaat er een contrast tussen beide verdiepingen, terwijl de terugkerende materialen, ook al zitten ze op een andere plaats, een gevoel van eenheid creëren. Beneden voert het vintage meubilair uit de jaren 1950-1960 de boventoon. Boven krijgt Scandinavisch design vrij spel.