livios logo

In beeld: Een complete metamorfose

Deze karaktervolle jaren 60-rijwoning, gelegen in een rustige wijk van het Brusselse Sint-Lambrechts-Woluwe en gekocht op een openbare veilingsite, stond al jarenlang te verkommeren. Maar dankzij de grondige make-over die de architecten van NplusN uitdokterden, is ze weer helemaal up-to-date.

Toen de kersverse eigenaars hun nieuwe rijwoning voor het eerst met de architecten gingen bekijken, werd al snel duidelijk dat het een ingrijpende renovatie zou worden. "Het huis is gebouwd in de jaren 1960 en het leek alsof er sindsdien ook niks meer aan veranderd was", vertelt architecte Marie Naudin. "De veranda stond op instorten en je kon nauwelijks de afmetingen van de tuin inschatten, die meer weg had van een jungle. We moesten dus bijna van nul af aan herbeginnen: de leidingen, elektriciteits- en sanitaire voorzieningen, het verwarmingssysteem en zelfs een deel van de vloeren hebben we weggehaald, terwijl we in de kelder asbest moesten verwijderen. Gelukkig verkeerde de dakconstructie wel nog in goede staat."

Ondanks die fikse uitdaging bleven de eigenaars, ouders van twee kinderen, vastbesloten om de nodige werken aan te vatten. "Ze wilden vooral de verschillende ruimtes openbreken en toegankelijk maken. Op de plaats van de oude veranda moest een ‘echte’ uitbouw komen. En behalve vier slaapkamers stonden er ook twee badkamers op het verlanglijstje", vervolgt Marie Naudin. In de oorspronkelijke indeling was er maar plaats voor drie slaapkamers, of wat daarvoor moest doorgaan. De grote slaapkamer met overdekt balkon bevond zich aan de achterkant van het huis, met daarnaast een kleinere kamer van zo’n 7 vierkante meter. De derde slaapkamer lag onder het dak aan de voorgevel en beschikte over een dakkapel. De enige badkamer bevond zich ook aan de voorzijde van de woning, op de eerste verdieping.

Project: N + N architects - www.nplusn.be
Tekst: Stephan Debusschere
Foto's: Laurent Brandajs
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen N° 440.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/63725/in-beeld-een-complete-metamorfose/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=leesook&utm_content=43f6492&utm_campaign=content