In beeld: Chic en rebels

De drijfveer van interieurvormgever Kevin Hellebuyck (Sergeant OAK) is mensen helpen persoonlijkheid aan hun interieur te geven. De eerste woning die hij met zijn vrouw Sanne opknapte, is daar een stevig visitekaartje van geworden.

Toen ze tien jaar geleden hun huizenjacht begonnen, was Kevin net uit de startblokken geschoten als zelfstandig schrijnwerker en interieurvormgever en had Sanne kort ervoor haar studies afgerond. Toen ze de sleutel van hun nieuwe woning kregen, volgde de ontnuchtering. Doordat er geen budget was om een lening af te betalen en een andere woning te huren, moesten Kevin en Sanne wel naar hun ‘krot’ verhuizen. Een week hadden ze nodig om het te ontruimen en uiteindelijk besloten ze in de twee achterste ruimtes van het gelijkvloers te wonen. Het idee was de zolder en de tweede verdieping eerst aan te pakken en ondertussen te sparen voor de beneden- en eerste verdieping.

Maatkast met veel functies

Met Sergeant OAK maken Kevin en zijn team meubels op maat, zowel eigen ontwerpen als creaties van architecten en interieurarchitecten. In zijn eigen huis deed hij nog veel meer dan het maatwerk, zoals de elektriciteit, het sanitair (in samenwerking met een loodgieter), het oude dakgebinte vervangen, ramen helpen plaatsen… Toen de zolder en de tweede verdieping uiteindelijk klaar waren, ging het koppel daar wonen om nog eens vijf jaar te ‘kamperen’.

Op de tweede verdieping kwamen een badkamer en een slaapkamer voor Sanne en Kevin. Die twee ruimtes zijn verbonden met een maatkast die tal van functies verenigt: die van kleerkast, opbergmeubel voor badkamerspullen en make-up kast. Kevin maakte hem met eiken fineer en massieve handgrepen. Met hetzelfde hout, in combinatie met solid surface, maakte hij voor de badkamer een zwevend wastafelmeubel.

Loftgevoel

Na drie jaar werd het tijd om ook de twee onderste verdiepingen bewoonbaar te maken. Hiervoor ging het koppel in zee met Still Architectuur. Met uitzondering van de muur tussen het bureau en Sannes atelier op de eerste verdieping, gingen alle binnenmuren eruit. Dat gaf het koppel en de architecten de vrijheid om de binnenkant helemaal om te vormen. De authentieke trap speelt nu een hoofdrol in het interieur. De trapkoker werd geëlimineerd en zowel de leuning als de treden werden in een matte zwarte verf gedoopt. Op het eerste zicht lijkt hij wel van staal en daarmee geeft hij de woning een loftgevoel. De bakstenen muur waarin hier en daar een steen ontbreekt, versterkt dat effect. Alle andere zijwanden in de woning kregen wel voorzetwanden in gyproc met daarachter OSB en 8 centimeter rotswol.

Loopbrug

Het thuiskantoor op de eerste verdieping heeft een halfhoge muur en grenst zowel aan een vide als aan het dakterras. Om van hier naar het dakterras te gaan, voorzag Kevin een ‘loopbrug’ met volle platen als borstwering. Alle ramen zijn trouwens vernieuwd. In de achtergevel kwamen exemplaren in naturel gebleven padoek, terwijl de ramen aan de voorkant in meranti zijn zwart geschilderd. Enkel het grote raam achteraan op het gelijkvloers is van aluminium met steellook.

Mix van materialen

Op de benedenverdieping steelt achteraan echter de keuken de show. Het is een van de visitekaartjes van Sergeant OAK. Het open rek met afgeronde leggers zorgt voor een mooie verbinding met de eetruimte. Op de vloer liggen tegels in terrazzo, terwijl de rest van de benedenverdieping een parketvloer in Amerikaanse notelaar kreeg. Eigenlijk wou Kevin de originele cementtegels hergebruiken, maar er had jarenlang een vasttapijt aan gekleefd en wat hij ook probeerde: proper werden ze niet meer. Tegenover de keukenkasten staat een kastenblok in hetzelfde hout als de keuken. Daarin zit ook een toilet verstopt en is er plaats voor de vestiaire en de voorraadkast.

Project: Kevin Hellebuyck (Sergeant OAK)
Tekst: Katrien Depoorter
Foto's: Kaatje Verschoren
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen n° 443.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media