Trek je plan: Ontwerp voor een masterbedroom met badkamer op zolder (1/3)

In onze rubriek Trek je plan nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer toveren de architecten een oude zolderkamer om tot een master bedroom met badkamer.

De zolder nu

Dominique en Pascal zijn al vijftien jaar de trotse eigenaars van deze grote woning, gelegen in een klein dorp in Waals-Brabant, omgeven door de velden. De indeling van de woning is ietwat apart, met halve niveaus en veel hoeken en kanten. De grote ruimte onder het dak staat wat los van het hoofdvolume. Ze is toegankelijk via de verdieping en via een trap die vanuit de berging/wasruimte vertrekt beneden. Iets waar de kinderen van het gezin aardig gebruik van hebben gemaakt om er in alle rust hun speel- en ontspanningsruimte van te maken.

De zolder krijgt licht van twee dakramen en een opening in de puntgevel. Op de vloer ligt een plankenvloer in dennenhout. Helemaal in de nok zit nog een kleine mezzanine, die voor wat extra ruimte zorgt, al is de hoogte er beperkt.

Het verlanglijstje

Het idee om in deze zolderkamer een masterbedroom onder te brengen met slaapkamer, dressing en badkamer speelde al enkele jaren, maar daar bleef het ook bij. Nu de kinderen stilaan het nest verlaten, willen Dominique en Pascal er eindelijk werk van maken en zelf genieten van de mooie ruimte onder het dak. In de badkamer zouden een douche en dubbele wastafel moeten komen. Die badkamer willen ze graag (deels) kunnen afsluiten, maar zonder het licht te hinderen. Voor de dressing dachten ze aan ingemaakte kasten, om zo weinig mogelijk plaats te verliezen. De mezzanine mag blijven. Het kan een gezellige plek zijn om rustig te lezen, of een logeerplek voor de kleinkinderen.

Allebei zijn ze redelijk handig en bereid om de handen uit de mouwen te steken om het budget wat te drukken. Qua stijl gaat hun voorkeur uit naar een authentieke landelijke stijl, een beetje shabby chic, waarbij wit wordt afgewisseld met sobere maar warme kleuren.

Het voorstel van DRAWW Interior & Architecture Design Studio

Om structuur te brengen in deze grote, open ruimte, hebben we ze onderverdeeld in drie zones, die weliswaar naadloos in elkaar overlopen: een circulatiezone afgelijnd met ingebouwde kasten aan de buitenzijde, een centrale slaapkamer en een badkamer.

De eerste twee zones krijgen een gelijkaardige afwerking, met zachte en lichte materialen en tinten: de grenen vloer werd opgeschuurd en ingeolied, het meubilair en de lage tussenwanden zijn op maat gemaakt en uitgevoerd in populierplaten, de muren zijn wit terwijl het plafond een lichtgrijze kleur kreeg; een kleur die werd doorgetrokken in de badkamer om het geheel samen te brengen. Het behangpapier met bladermotief achter de trap brengt wat leven in de ruimte zonder druk te zijn.

De badkamer onderscheidt zich van de rest van de ruimte door donkerder materialen en kleuren, die ze iets intiemer doet aanvoelen. Om ook tijdens het ochtendritueel te kunnen genieten van het invallende daglicht, staan de twee waskommen – geplaatst op fijne metalen staanders – tegen de lage scheidingswand, die aan de andere zijde dienstdoet als hoofdeinde. In het verlengde van de waskommen krijgt de grote inloopdouche een plek, afgesloten met een glazen wand die eveneens gevat zit in zwarte aluminium profielen. Een grote spiegel tegen de achterwand verhoogt het ruimtegevoel in de kleine badkamer.

Als tegenwicht voor het vele hout, hebben we in de hele ruimte gewerkt met zwarte accessoires met hier en daar een streepje goud. Samen met hun afgeronde vormen zorgen ze voor een elegante afwerking. Een grote spiegel tegen de achterwand verhoogt het ruimtegevoel in de kleine badkamer.

Budget

  • Technieken: 2.000 euro
  • Afwerking elektriciteit: 1.500 euro
  • Afwerking plafond: 1.500 euro
  • Sanitaire toestellen: 7.500 euro
  • Afwerking badkamer: 1.500 euro
  • Vloer: 2.500 euro
  • Meubilair op maat (incl. nieuwe trap): 8.000 euro
  • Schilderwerken: 5.000 euro

  • Totaal (excl. btw en ereloon): 29.500 euro

Ontwerp: DRAWW Interior & Architecture Design Studio - www.draww.be
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van Caroline Convertini en ILO Interieur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media