In beeld: Een huis in de vorm van een zandloper

Bruno en Nathalie droomden van een rustig leven in een huis dat bij hun kijk op het leven past. Op dit voormalige parkeerterrein - en tussen twee klassieke huizen in - ontwierp architect Arnaud Screpel van bureau ARTERA Architectes een woning die uit gestapelde volumes bestaat, met aan de zijkant conceptuele uitsparingen die perfect in de context passen.

In wezen bestaat de woning uit twee op elkaar gestapelde blokken. In het volume van de benedenverdieping maakte Arnaud Screpel een knik, zoals bij een zandloper. Door die dubbele schuine uitsparing kwam er aan de zijkanten meer ruimte vrij voor grote ramen - en dus voor meer lichtinval - en ontstond er ook aan de buitenkant van het huis meer ruimte. Bovendien creëerde de architect zo dynamiek en perspectieven zonder daar al te veel binnenruimte voor op te offeren. Het onderste volume bevat ook een uitsparing in de voorgevel, waar een grote carport de ingang van het huis afschermt.

Het tweede, kleinere blok is bovenop het eerste geplaatst en bedekt de inkomhal, de eerste slaapkamer en de woonkamer op het gelijkvloers. Op de plaatsen waar de uitkragingen van dat rechthoekige blok over de zijkanten van het onderste volume uitsteken, ontstaan er kleine schaduwzones. Zo zijn meteen ook de grote aluminium raamlijsten beschermd.

Uitgeholde voegen

Ondanks dat het project zo in het oog springt, is de structuur erg traditioneel. Samen met staal en beton – voor de grootste overspanningen – zijn terracottablokken het belangrijkste materiaal. Op de platte daken liggen fotovoltaïsche panelen. De aanpak van de gevels is dan weer wel apart: de bekleding van de zijgevels bestaat uit lichte bakstenen, waarvan de uitgeholde voegen de horizontale lijnen beklemtonen en een luchtig effect creëren. De voor- en achtergevels zijn - net als de wanden van de carport – bekleed met geanodiseerde aluminium panelen en een beschieting met gebrand hout.

Eenheid en verscheidenheid

Die combinaties en contrasten zijn ook doorgesijpeld in het interieur. Om in die ruimtes eenheid te creëren, gebruikte het koppel maar één soort vloerbekleding: epoxyhars. Zelfs de trap is ermee bekleed, bovenop de metaalplaat die de betonnen basis bedekt. Om het koele effect van dat materiaal te compenseren - dat de spierwitte muren bovendien versterken - maakte de architect alle ingebouwde meubels en opbergkasten van hout. En dat zijn er nogal wat, want een kelder of zolder is er niet. Om de eentonigheid te doorbreken, gebruikte hij wel vier houtsoorten, die elk een verschillende sfeer creëren en hun respectievelijke vertrekken een karaktervolle warmte verlenen.

In de inkomhal bestaan zowel de grote vestiaire onder de trap als de panelen van het trappenhuis uit berkenhout. In de woonkamer is notelaar al wat de klok slaat, terwijl de dressing bij de grote slaapkamer op de bovenverdieping van grenenhout is gemaakt. In de keuken voert eik dan weer de boventoon. Bruno en Nathalie kregen immers de kans om een complete keuken rechtstreeks uit de showroom te kopen. Door de bestaande opstelling moesten ze wel een wand installeren om de keuken van de zithoek af te scheiden en een deel van de kasten en apparaten in te integreren. Zo ontstond er in de leefruimte ook wat meer circulatie.

Nachtvolume

Het kleinere volume op de begane grond vormt het nachtgedeelte. Je vindt er twee slaapkamers, een badkamer, dressing en een wasruimte. In die laatste is ook de lucht-waterwarmtepomp geïnstalleerd die via een vloerverwarmingssysteem de hele woning verwarmt. De grote dressing bij de hoofdslaapkamer aan de achterkant komt uit op de overloop en scheidt de slaapkamer van de badkamer. Die bevat een grote inloopdouche, een dubbele wastafel en een vrijstaand bad met mooie rondingen, dat perfect bij de spiegel past. Een uitgelezen plek om te relaxen.

Project: Arnaud Screpel - ARTERA architectes
Tekst: Stephan Debusschere
Foto's: Laurent Brandajs
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 446.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media