Binnenkijken in een opvallend gerenoveerde woning in de duinen

Een ruimtelijk gevoel, veel daglicht en verbinding met de tuin die grenst aan het duinengebied. Die verbouwwensen hadden Hasan (54 jaar) en Lut (60 jaar) toen ze voor hun halfopen woning aanklopten bij Simon Anckaert en Lore Crabbé van SILO architectuuratelier. Benieuwd naar het resultaat? Op zondag 15 mei kan je de woning tijdens de Renovatiedag bezoeken.

Groene aanbouw

Toen Hasan en Lut deze halfopen woning in Koksijde kochten, was die al verschillende malen verbouwd geweest met een verkaveld interieur en koterijen achteraan als gevolg. Er was dus geen connectie tussen de woning en de tuin die aan een duinengebied grenst. Om het huis  meer op hun wensen af te stemmen, begon het koppel begin 2020 aan de verbouwingswerken. En die wensen waren meteen duidelijk voor de architecten. “Hasan en Lut wouden een open gevoel én een mooi zicht op de omliggende natuur. De oorspronkelijke woning had dat totaal niet”, legt architect Simon Anckaert uit. “Door de bestaande achterbouw af te breken en een nieuwe aanbouw op te trekken, zorgden we voor meer ruimtegevoel, meer daglicht en een mooi zicht op de tuin.”

Warme sfeer

De nieuwe aanbouw springt met zijn groene en zwarte kleuren meteen in het oog: ze bestaat uit groen gebeitste planken in combinatie met zwarte aluminium ramen. “De buitenkant mag dan opvallend zijn, binnen is het interieur sober en warm”, legt architect Lore Crabbé uit. “Aan de binnenkant bestaan de ramen uit hout. Dat past mooi bij de houten roostering die op het gelijkvloers en op de verdieping zichtbaar is gebleven. Met die houten accenten creëren we een warme sfeer. De kolommen van de glasgevel en de stalen liggers zijn ook zichtbaar gebleven. Ze zijn niet bekleed, wel wit gelakt voor een harmonieus geheel.”

Prachtig uitzicht

De aanbouw is meer dan drie meter hoog, net zoals het raam dat uitgeeft op de tuin. “Op die manier krijg je een open ruimte waar veel daglicht binnenvalt”, vertelt Simon Anckaert. Het is dan ook niet onlogisch dat de keuken hier zijn plaats kreeg. Met zijn groene kleur en speels keukeneiland is de nieuwe keuken een gezellige plek waar je met zijn twee gezellig kan tafelen of aperitieven. Tussen de keuken en eetruimte creëerden de architecten een niveauverschil, zodat de bewoners ook vanuit de eetruimte naar de duinen kunnen turen. Ook vanuit de grote slaapkamer op de verdieping en vanuit de zolderkamer genieten ze van een prachtig zicht op de natuur.

Energiezuinige renovatie

De architecten besteedden niet alleen aandacht aan het esthetische, maar ook aan de energie-efficiëntie van de woning. Zo werd het bestaande dak gerenoveerd en geïsoleerd met 16 cm PUR. Voor de aanbouw kozen ze voor een houtskeletstructuur waarvan de wanden opgevuld zijn met 23 cm cellulose. Ook het dak van de aanbouw is uitstekend geïsoleerd met 16 cm PUR. Op termijn willen Hasan en Lut zonnepanelen plaatsen om hun woning nog energie-efficiënter te maken.

Bezichtig deze woning tijdens de Renovatiedag!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media