Trek je plan: Ontwerp voor een masterbedroom met badkamer op zolder (2/3)

In onze rubriek Trek je plan nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer toveren de architecten een oude zolderkamer om tot een master bedroom met badkamer.

De zolder nu

Dominique en Pascal zijn al vijftien jaar de trotse eigenaars van deze grote woning, gelegen in een klein dorp in Waals-Brabant, omgeven door de velden. De indeling van de woning is ietwat apart, met halve niveaus en veel hoeken en kanten. De grote ruimte onder het dak staat wat los van het hoofdvolume. Ze is toegankelijk via de verdieping en via een trap die vanuit de berging/wasruimte vertrekt beneden. Iets waar de kinderen van het gezin aardig gebruik van hebben gemaakt om er in alle rust hun speel- en ontspanningsruimte van te maken.

De zolder krijgt licht van twee dakramen en een opening in de puntgevel. Op de vloer ligt een plankenvloer in dennenhout. Helemaal in de nok zit nog een kleine mezzanine, die voor wat extra ruimte zorgt, al is de hoogte er beperkt.

Het verlanglijstje

Het idee om in deze zolderkamer een masterbedroom onder te brengen met slaapkamer, dressing en badkamer speelde al enkele jaren, maar daar bleef het ook bij. Nu de kinderen stilaan het nest verlaten, willen Dominique en Pascal er eindelijk werk van maken en zelf genieten van de mooie ruimte onder het dak. In de badkamer zouden een douche en dubbele wastafel moeten komen. Die badkamer willen ze graag (deels) kunnen afsluiten, maar zonder het licht te hinderen. Voor de dressing dachten ze aan ingemaakte kasten, om zo weinig mogelijk plaats te verliezen. De mezzanine mag blijven. Het kan een gezellige plek zijn om rustig te lezen, of een logeerplek voor de kleinkinderen.

Allebei zijn ze redelijk handig en bereid om de handen uit de mouwen te steken om het budget wat te drukken. Qua stijl gaat hun voorkeur uit naar een authentieke landelijke stijl, een beetje shabby chic, waarbij wit wordt afgewisseld met sobere maar warme kleuren.

Het voorstel van ILO Interieur (Valerie Corbeels)

Beschrijving

De huidige speelkamer verandert in een aangename en knusse masterbedroom met badkamer. De nieuwe leidingen voor die laatste lopen achter de ingemaakte kasten naar het verhoogde platform in het midden van de ruimte, waar de badkamer vorm krijgt. Ze telt een lavabomeubel met dubbele wastafel, en een aangename inloopdouche. De compacte vorm en slimme inplanting tussen de ingebouwde dressingkasten aan weerszijden onder het schuine dak, laat nog voldoende ruimte voor de circulatie in de zolderruimte.

De badkamer is afgesloten van het slaapgedeelte, maar door het raam in textuurglas aan de kant van de douche, dringt het licht van het dakraam door tot in de slaapkamer, terwijl de privacy toch gegarandeerd blijft.

Ook door de donkere elementen licht te schilderen, zoals de houten lambrisering op het plafond, de trap en de trapleuning, is de hele kamer licht en sober. Enkele kleuraccenten in het meubilair en de accessoires kleden de ruimte warm aan

Budget

  • Gyproc- en pleisterwerken: 1.200 euro
  • Sanitair: 4.000 euro
  • Elektriciteit: 1.200 euro
  • Maatwerk: 9.000 euro
  • Behandelen vloer: 750 euro
  • Schilderwerken: 2.500 euro
    Totaal, excl. btw: 18.650 euro

Ontwerp: Valerie Corbeels - ILO Interieur - www.ilointerieur.be

Bekijk ook de andere twee ontwerpen van Caroline Convertini en DRAWW Interior & Architecture Design Studio.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media