Trek je plan: Ontwerp voor een masterbedroom met badkamer op zolder (3/3)

In onze rubriek Trek je plan nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer toveren de architecten een oude zolderkamer om tot een master bedroom met badkamer.

De zolder nu

Dominique en Pascal zijn al vijftien jaar de trotse eigenaars van deze grote woning, gelegen in een klein dorp in Waals-Brabant, omgeven door de velden. De indeling van de woning is ietwat apart, met halve niveaus en veel hoeken en kanten. De grote ruimte onder het dak staat wat los van het hoofdvolume. Ze is toegankelijk via de verdieping en via een trap die vanuit de berging/wasruimte vertrekt beneden. Iets waar de kinderen van het gezin aardig gebruik van hebben gemaakt om er in alle rust hun speel- en ontspanningsruimte van te maken.

De zolder krijgt licht van twee dakramen en een opening in de puntgevel. Op de vloer ligt een plankenvloer in dennenhout. Helemaal in de nok zit nog een kleine mezzanine, die voor wat extra ruimte zorgt, al is de hoogte er beperkt.

Het verlanglijstje

Het idee om in deze zolderkamer een masterbedroom onder te brengen met slaapkamer, dressing en badkamer speelde al enkele jaren, maar daar bleef het ook bij. Nu de kinderen stilaan het nest verlaten, willen Dominique en Pascal er eindelijk werk van maken en zelf genieten van de mooie ruimte onder het dak. In de badkamer zouden een douche en dubbele wastafel moeten komen. Die badkamer willen ze graag (deels) kunnen afsluiten, maar zonder het licht te hinderen. Voor de dressing dachten ze aan ingemaakte kasten, om zo weinig mogelijk plaats te verliezen. De mezzanine mag blijven. Het kan een gezellige plek zijn om rustig te lezen, of een logeerplek voor de kleinkinderen.

Allebei zijn ze redelijk handig en bereid om de handen uit de mouwen te steken om het budget wat te drukken. Qua stijl gaat hun voorkeur uit naar een authentieke landelijke stijl, een beetje shabby chic, waarbij wit wordt afgewisseld met sobere maar warme kleuren.

Het voorstel van Caroline Convertini

We hebben er in het nieuwe plan voor gekozen de ruimte op te delen in verschillende zones, elk met een specifieke functie: een grote slaapkamer, een badkamer, een apart toilet en een gang met hoge kasten. Een eenvoudig maar efficiënt plan dat de nodige structuur brengt in deze nieuwe inrichting.

Naast de structuur bepalen ook de materialen de nieuwe look-and-feel van deze zolderruimte: bleek hout, wit melamine en melkglas laten het geheel sober en warm aanvoelen. De manier van uitvoering brengt wat originaliteit.

In de slaapkamer zorgen de op maat gemaakte meubels dat rust en ontspanning hier voorop staan. Alles vindt er zijn plaats – tv-meubel, hoge kasten, lage meubelen die ook als zitbank dienen… – zonder dat het te druk wordt. De kasten worden afgewisseld met stroken melkglas, die het licht van de ramen over de volledige verdieping laten doorschijnen. Heldere en natuurlijke tinten overheersen hier en worden extra in de verf gezet door indirect kunstlicht. Achter het imposante hoofdeinde, bijvoorbeeld, accentueert de indirecte verlichting de sculpturale en dynamische structuur. In de golvende houten wand zijn uitsparingen gemaakt, die bovenaan zijn ingevuld met planten en naast het bed dienstdoen als nachtkastje.

De kleine badkamer onder de helling van het dak is uitgerust met een inloopdouche en wastafelmeubel. Een structuur in hout en glas schermt de badkamer af van de rest. Zo blijft het ruimtegevoel behouden en heeft het licht vrij spel. De douche is afgewerkt met tegeltjes in een warmgele tint. De overige details (kraanwerk, verlichting, kapstokjes…) hebben een koperen afwerking. Ze zorgen voor glans en contrasteren mooi met de eenvoud van de andere materialen.

In de gang, die niet groter is dan nodig, vind je dezelfde materialen en structuur terug als in de twee andere zones. De resterende ruimte wordt ingenomen door het toilet.

Budget*

 • Tegels badkamer (8,5 m2): 385 euro
 • Schilderwerken: 930 euro
 • Sanitaire toestellen: 1.300 euro
 • Tablet in terrazzo: 500 euro
 • Kasten op maat: 4.950 euro
 • Hoofdeinde op maat: 1.750 euro
 • Tv-meubel/borstwering trap op maat: 2.750 euro
 • Wand badkamer en toilet: 1.350 euro
 • Ingebouwde ledverlichting: 750 euro
  Totaal, excl. btw en erelonen: 14.665 euro

* Prijzen zijn inclusief levering en plaatsing

Ontwerp: Caroline Convertini (interieurarchitect) en Julien Duval (architect)
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van DRAWW Interior & Architecture Design Studio en ILO Interieur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media