Binnenkijken: Andreas tovert statig pand om in 2 appartementen en lichtrijke duplex

Een classicistisch herenhuis in het midden van het Oost-Vlaamse Hamme, de voormalige industriestad waar de Schelde en de Durme samenvloeien. Hier wonen architect Andreas De Boeck en zijn vriendin Anouchka. Maar ze wonen hier niet alleen. Om het financiële plaatje te doen kloppen, ontwierp de architect niet één maar drie wooneenheden.

Het pand uit 1860, dat ooit toebehoorde aan de industrieel F. Van Damme, werd opgedeeld in 3 wooneenheden, met naast de duplex van Andreas en Anouchka op het gelijkvloers en de eerste verdieping, nog twee huurappartementen op de bovenste verdiepingen. De opdeling en de renovatie van de burgerwoning werden een hele klus, waar de architect, die samen met zijn studiegenoot Mathias Desmecht het ontwerpbureau ODA Architecture oprichtte, al zijn knowhow voor nodig had.

Groepsaankoop

Toen het koppel vanuit Mechelen aan zijn zoektocht naar een eigen woning begon, wisten ze goed wat ze wilden: een groot huis of speciaal pand om te renoveren dat ook financieel haalbaar was.

Al gauw zagen ze zich verplicht hun zoekradar uit te breiden en verder te kijken dan de ruime omgeving rond steden als Brussel, Gent of Mechelen. Maar ook voor dit pand uit de 19e eeuw in de dorpskern van Hamme, dat al jaren stond te verkommeren, hadden ze wat geluk en een helpende hand nodig. Door het samen met de ouders van Andreas te kopen, die de aankoop en renovatie van de appartementen voor hun rekening namen, konden ze er ook de grote tuin bij kopen. Die is tevens een bouwgrond, waar nog twee bijgebouwen op staan en de toegang vormt naar de achterliggende straat.

Dan kon het echte werk beginnen. Want een oud herenhuis renoveren is een ding, maar het opsplitsen in aparte woonheden een ander. Er zijn immers heel wat voorwaarden en aandachtspunten aan verbonden.

Niet zonder slag of stoot

Om een gebouw te mogen opsplitsen, heb je eerst en vooral de toelating nodig van stedenbouw. Je zal dus in ieder geval een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Of je nu werken uitvoert aan de woning of niet.

Nog een voorwaarde is dat je de straat niet verstikt met auto’s. Hier bood de tuin de uitweg. Die zorgde voor extra parkeergelegenheid voor de diverse woonunits.

Ook brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt wanneer het over meerdere wooneenheden gaat. De brandnorm is in dit geval veel strenger dan voor een ééngezinswoning. Om te vermijden dat een brand te makkelijk overslaat, moeten alle units worden gecompartimenteerd.

Om dit te doen werden de nieuwe valse plafonds tussen het woongedeelte van Andreas en Anouchka en de nieuwe appartementen erboven, eerst afgewerkt met brandwerende gipsplaten. Tussen de houten roostering kwam rotswol, boven op de houten vloer een droge chape. Dat geheel werd afgewerkt met een zwevende vloer in zware gipskartonplaten, bekleed met een vloer naar keuze.

Deze werkwijze zorgt niet alleen voor een thermische isolatie in beide richtingen maar werkt ook zeer geluidsisolerend, wat een extra voordeel oplevert.

Puzzel

Maar daarmee was de indeling nog geen feit. Alle units moesten vanaf de straat bereikbaar zijn voor de brandweer en hun eigen nutsvoorzieningen en tellers hebben. Bovendien moesten al die technische leidingen hun weg zo discreet mogelijk naar beneden vinden.

Toch besloot Andreas om het mooie gebouw hoe dan ook in zijn waarde te laten. Het enige wat hij aanpaste, was de circulatie.

Iedereen komt nu binnen langs de gemeenschappelijke voordeur. Via een dubbele deur rechts kom je de woning van Andreas en Anouchka binnen. Links bevindt zich een module met vestiaire, toilet en een technische ruimte. De authentieke monumentale trap leidt naar de twee appartementen.

Voorlopig gebruikt het koppel nog de gemeenschappelijke trap om naar hun slaapkamer te trekken, maar in de toekomst zal een nieuwe trap van hun woongedeelte een echte duplex maken.

Authentiek versus nieuw

De eerste ruimte aan de straatkant, het kantoor van Andreas, is de meest authentieke in huis. Hier is alles gebleven zoals het was. Enkel de dubbele deur kreeg een andere plek.

Verder is het hier genieten van de mooi gerestaureerde sierlijsten, de authentieke houten vloer, kachel en radiatoren.

Het glasraam in staal, dat in de plaats van een oude tussenmuur kwam, zorgt niet alleen voor de visuele communicatie tussen werk en privé maar houdt ook de warmte tegen. Het kamerhoge gordijn zorgt, indien nodig, voor privacy en ’s avonds voor veel sfeer.

Met het weghalen van enkele kleine muren in de woonruimte, creëerde de architect één grote ruimte, met living, keuken en eetkamer, die in nauw contact staan met de tuin.

Vintage, design en maatwerk

Die leefruimte kreeg, op het authentieke grote raam, de vensterbank en de radiator na, wel een meer eigentijdse make-over. De houten vloer in de living werd gerestaureerd, terwijl de keuken een lichtgrijze gietvloer kreeg aangemeten. Het keukeneiland in fineer walnoot met een keukenblad in Dekton is een ontwerp van Andreas zelf. Net als de keukenwand in laminaat die heel wat technische leidingen, ook die van de appartementen, verbergt.

Verder tref je er een prettige mix van vintage meubilair, design maar evengoed stalen rekjes van Ikea…, die heel harmonieus oogt.

Boven zijn de gouden glas mozaïektegels van de badkamer dé blikvanger. Ze vangen het zonlicht, net als dit hele pand trouwens.

Project: Andreas De Boeck – Oda Architects

Foto’s: Kaatje Verschoren

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media