livios logo

In beeld: Decor in een nieuw jasje

Ruw beton, helder wit, warm hout … en in het midden een zwarte doos. Met die ingrediënten zette architectenstudio Lomo zijn schouders onder de grondige renovatie van een Brussels appartement uit de vroege jaren 1960. In de sterk opgedeelde en verouderde stek van Louise en Laurent voltrok zich zo een heuse ommekeer.   

De centrale inkomhal, met aan weerskanten het toilet en de badkamer, leidde oorspronkelijk naar de vier meter brede leefruimte aan de voorkant van het huis en naar de twee slaapkamers aan de achterkant. Daarachter bevond zich dan weer een terras van bijna acht meter breed. De keuken zat tussen de twee slaapkamers gekneld. Het koppel zag een oplossing: de indeling van het appartement omdraaien. De leefruimte zou dan van de straat- naar de achterkant verhuizen, terwijl de slaapkamer de omgekeerde beweging zou maken.

Tegelijk wilden de eigenaars wel nog een aparte ruimte behouden om eventueel een bureau in te richten in het verlengde van de woonkamer. Op basis van die wensen maakten de architecten van Lomo komaf met het verleden en tekenden ze een volledig nieuw ontwerp uit. Het doel? Ruimtes creëren die met elkaar in contact staan en een gevoel van ruimtelijkheid beklemtonen. Gelukkig was de woning opgebouwd uit een systeem van betonnen palen en balken waarin de binnenmuren geen dragende functie hadden. De architecten konden ze dus makkelijk laten weghalen zonder de structuur te veranderen.

Loftgevoel

Ontdaan van zo goed als alle binnenmuren veranderde het appartement in een quasi volledig open ruimte met optimaal contact tussen de verschillende functies. Daarvoor zorgt een centrale box, met daarin de keuken, het toilet, de badkamer en tegen de hoofdschacht de technische ruimte. De masterbedroom ligt dan wel vooraan het appartement en de woonkamer achteraan, door de vrije doorkijk van de ene naar de andere kant staan beide ruimtes toch met elkaar in verbinding. Aan de achterkant scheidt een meubel met twee schuifdeuren en een slim weggewerkt ventilatierooster de leefruimte en het bureau van elkaar af.

Zwarte doos

Door de tussenwanden weg te halen, kon het licht rijkelijk binnenvallen. Daarom twijfelden de ontwerpers niet om centraal in het appartement een volledig zwarte ‘doos’ te integreren. Het centrale blok kreeg een afwerking van zwartgeschilderde OSB-platen. Niet alleen oogt de zwarte kleur chic en elegant, dankzij de textuur van OSB krijgt het volume ook reliëf. Louise wilde het interieur ook graag een art-decotoets meegeven. Dat gebeurde subtiel met enkele details in messingkleur, zoals de verlichtingsarmaturen, het raam- en deurbeslag, de kranen en, erg origineel, de laminaatafwerking met hetzelfde gehamerd messing-effect als het salonmeubel. Ook de opgeknapte originele gietijzeren radiatoren zijn een knipoog naar het DNA van het gebouw en dragen zo bij aan de retrolook.

Respect voor het verleden

De architecten van studio Lomo hechten veel belang aan het respecteren van de originele materialen. Vanuit hun passie voor originele materialen en authentieke texturen werkt het duo ook graag met ruwe materialen. In het appartement van Louise en Laurent deden ze dat door de betonnen structuur vrij te maken en te combineren met OSB. De zichtbare balken en palen vertellen de geschiedenis van het gebouw en geven de ruimte een geheel eigen cachet. Een gedurfde zet, die wel het verhoopte resultaat opleverde. Het ruwe beton vrijmaken en beschermen met een transparante, matte lak, het schrijnwerk van gekleurd OSB , het tv-meubel afwerken met gehamerd messing… Stuk voor stuk geslaagde ingrepen.

Compact en efficiënt

In de centrale box kregen de verschillende functies bewust een plaatsje rond de bestaande technische schacht. Aan het ene uiteinde van de doos is de open keuken ondergebracht. Die is zwart, maar de witte mozaïekvloer en spatwand zorgen voor een luchtige toets. Met het oog op maximale opbergruimte viel de keuze op hoge kasten, zelfs boven het aanrecht. De verticale kolomkast met uitschuifbare planken is ideaal om kleine toestellen discreet op te bergen. Centraal in de box beland je via de vestiaire in de toiletruimte. Daarachter zit de verwarmingsketel netjes verstopt in een ingemaakte kast. Ook de technische koker loopt daar doorheen. Het rechtergedeelte van de box bestaat uit een dressing en een washok dat als doorgang naar de doucheruimte dienstdoet. Een akoestische wand scheidt die laatste van de slaapkamer. Alle technische functies zijn dus in de box ondergebracht.

Project: Architectenstudio Lomo
Tekst: Marie Delooz
Foto's: Laurent Brandajs
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen n° 443.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-decor-in-een-nieuw-jasje/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=leesook&utm_content=1bb6a13&utm_campaign=content