livios logo
logo

In beeld: Drie woningen in de plaats van één

Ruim zeven jaar geleden besloten vier gezinnen zich te verenigen om een oud verkommerd huis met een grote tuin in de Bloemekeswijk te kopen. Ze wilden de bestaande woning afbreken en er meerdere huizen voor in de plaats zetten. Thomas en Katrien waren het laatste koppel dat zich aansloot bij de groep. Ze hebben nog geen moment spijt gehad van hun beslissing. Dit avontuur bracht hen niet alleen een stijlvolle BEN-woning met grote tuin op, ook op sociaal vlak bleek het een uitstekend plan!

“We waren niet specifiek op zoek naar een cohousingproject, hadden geen nieuwbouw in gedachten en twijfelden zelfs nog tussen de stad en het platteland", vertelt Katrien. "Maar toen we de bouwgrond zagen, waren we meteen getriggerd. Dicht bij de stad en toch omringd door groen, beter konden we het niet treffen.”

Cohousing light

Tijdens het zoeken naar de geknipte architect passeerden drie kantoren de revue. “Alle koppels waren het erover eens dat DENC!-STUDIO de beste troeven had. De stijl, het kostenplaatje en de ervaring met cohousingprojecten konden ons allemaal overtuigen”, zegt Thomas.

Het perceel waarop de oude woning stond, is 26 meter breed. De bouwheren bepaalden in onderling overleg hoe breed elke woning zou worden. Het middelste huis is de gezinswoning van Thomas en Katrien, die 5,9 meter meet. Ze wordt geflankeerd door een tweewoonst links en een kangoeroewoning aan de rechterkant. Uiteindelijk bleef er nog een smalle doorgang van anderhalve meter over die naar de tuin achteraan leidt. Daar delen Thomas en Katrien een stuk tuin met de bewoners van de tweewoonst. "We hebben een gezamenlijke moestuin en hebben het grote tuinhuis dat op de grond stond helemaal opgeknapt. We gebruiken het als opbergruimte, atelier en speelruimte voor de kinderen."

Gelijk maar toch verschillend

Een project zoals dit mag samenhang vertonen, vinden ze bij DENC!-STUDIO. Daarom zijn compatibele bakstenen in verwante tinten gekozen, vormen de kroonlijsten van de drie huizen één lijn en zijn alle tuinmuren even hoog. Toch kan je meteen aflezen dat je te maken hebben met heel verschillende gezinnen en woonwensen. Zo zijn bij Thomas en Katrien de ramen vooraan om privacyredenen klein gehouden, terwijl de metershoge vliesgevel achteraan een open relatie met de tuin bevordert. De grote raampartij, die over twee bouwlagen doorloopt, laat het daglicht tot diep in de woning binnenvallen. 

Ook binnen konden de architecten zich uitleven met het ontwerp van de woning omdat er letterlijk veel ruimte was voor speciale ingrepen, zoals onder andere een vide boven de eetruimte. “Daar hadden we specifiek om gevraagd. Een vide geeft lucht, licht en een heel open gevoel aan de woonkamer. En hij doorbreekt de saaie gelaagdheid die typisch is voor een rijwoning”, zegt Thomas. De vide loopt niet over de volledige breedte van het huis. Boven de keuken kwam een mezzanine in hout, die tot aan het grote raam reikt. Hier bevindt zich het thuiskantoor van het gezin.

Veel hout, maar geen chalet

Omdat ze liever geen steriele nieuwbouw wilden, vroegen Thomas en Katrien hun architecten om veel hout te gebruiken. Zo zijn de keuken, de kolomkasten en de muren in de traphal van multiplex grenen en dat geeft het interieur een warme, duurzame uitstraling. Ook de mezzanine is in hout. Maar het plafond boven de zithoek is gepleisterd en werd wit geschilderd. Een bewuste keuze, omdat het plafond er relatief laag is en omdat het huis met nog meer hout naar een chalet zou neigen. Ook de vloer in gepolierd beton en de traptreden in zwart geschilderde beuk zorgen voor een mooi tegenwicht.

Katrien en Thomas wonen nu vier jaar in hun nieuwe huis en ze genieten volop van de voordelen die het cohousen met zich meebrengt. “Tijdens de lockdowns vormden we een bubbel met de gezinnen uit de tweewoonst. De kinderen speelden altijd samen en we waren met zes ouders om beurtelings op hen te passen. Op vrijdag hebben we een traditie, dan aperitieven we allemaal samen, echt fijn.”

Ontwerp: DENC!-STUDIO
Tekst: Katrien Depoorter
Foto's: Luc Roymans
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen n° 437.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-drie-woningen-in-de-plaats-van-een/