livios logo

In beeld: Lichtrijk leven in de kelder

Dat deze bel-etagewoning uit 1913 – gelegen in een wijk in het Brusselse Sint-Pieters-Woluwe - met een structureel probleem kampte, wisten de toekomstige eigenaars al voor ze er nog maar een voet hadden binnengezet. De straatgevel vertoonde immers verontrustende scheuren. Pas na een geruststellende stabiliteitsstudie besloten de eigenaars het huis te kopen en alle vier de verdiepingen grondig te renoveren.

Qua ruwbouw gingen ze wel verder dan alleen een reconstructie van de dragende muur of zelfs een complete renovatie van de kelders - waar bijvoorbeeld kleine cementtegels rechtstreeks op het zand waren gelegd. Om het hele huis te verstevigen, lieten ze namelijk alle vloerconstructies op de bovenverdiepingen afbreken en vervangen door lichtgewicht vloeren met betonnen draagbalken en tussenbalken op basis van houtvezel.

Een andere circulatie

Een zware restauratie, met andere woorden. Maar wat dit project bijzonder maakt, is hoe de vroegere kelders op tuinniveau zijn benut. De twee oude trappen die naar het tuinniveau en de bel-etage leidden, zijn weggehaald. Aan de kant van het woongedeelte - tegen de nieuwe draagmuur die de oude ingestorte vervangt - kwam er een nieuwe trap naar de bel-etage. Daardoor ontstond er in de inkomhal ruimte voor een nieuwe brede trap naar de tuin en de zijingang. Via deuren met onzichtbare scharnieren biedt die gang ook toegang tot verschillende dienstruimtes, zoals de wc, wasplaats, vestiaire en stookruimte.

Woonkamer op tuinniveau

Door de nieuwe trap is de leefruimte op tuinniveau ineens ook de belangrijkste. De oorspronkelijke indeling van het huis is dus radicaal omgegooid. Aan de straatkant vind je er nu een zithoek, in het midden een eetkamer en aan de achterkant – in het bestaande bijgebouw met uitzicht op de tuin – een keuken. Het oorspronkelijke volume van het huis veranderde niet. Al zijn het dak, de vloerplaat en isolatie van het bijgebouw wel grondig gerenoveerd. Een lichtkoepel in het platte dak zorgt nu voor meer natuurlijk licht in de keuken en eetkamer. Om ook in de zithoek extra lichtinval te creëren, liet de architect een glasplaat installeren in de nieuwe vloer van de bovenverdieping.

Aanzienlijk meer woonruimte

Op de bel-etage bevonden zich vroeger twee aangrenzende kamers en – aan de achterkant - een kleine keuken. De oude scheidingswanden zijn gesloopt en de ruimte kreeg een nieuwe indeling. De twee bovenste verdiepingen zijn voor de nachtruimtes gereserveerd. Aan de achterkant van de voorlaatste verdieping vind je de ouderlijke slaapkamer en een badkamer en aan de straatkant een tweede slaapkamer. Ook de hoogste verdieping kreeg een volledige make-over. Het volledige interieur moest eraan geloven, van vloer tot plafond, wanden en sanitair inbegrepen. Ook die verdieping omvat nu twee slaapkamers en een badkamer.

Door de woning ingrijpend te renoveren, het volledige potentieel ervan te benutten en een maximum aan opbergmogelijkheden te voorzien, beschikken de bewoners nu over aanzienlijk meer woonruimte. De bewoonbare oppervlakte ging van 172 naar 222 m2, goed voor een winst van maar liefst 50 m². En dat zonder bij te bouwen!

Project: AC Plus Architecture
Foto's: Laurent Brandajs
Tekst: Stephan Debusschere
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 444.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-lichtrijk-leven-in-de-kelder/