livios logo

In beeld: Met de deur in huis

Voor Sebastiaan De Beir en Inez Van Roosbroeck was de eerste woning die ze samen kochten ook het startschot van hun eigen kantoor: De Beir + Van Roosbroeck. Als architect (hij) en interieurarchitect (zij) bundelden ze hun creativiteit om met een beperkt budget de tweede verdieping van een oude herenwoning uit 1918 om te bouwen tot een hedendaags appartement. Door doordacht om te springen met hun tachtig vierkante meter én met hun centen, creëerden ze meteen een inspirerend uithangbord voor hun nieuwbakken bedrijfje. 

Dat het jonge koppel dit oude, statige herenhuis kon betrekken, heeft het mede aan een bevriende projectontwikkelaar te danken. Die zag er namelijk een prima investering in. En terecht, want het pand ligt in de nabije omgeving van het gezellige Gentse Muinkpark: een buurt waar je wel meer van dat soort parels vindt en die vooral gegeerd is bij studenten en ‘gefortuneerden’. Toen hij eraan begon, wist Sebastiaan nog niet dat hij er ooit zelf zou wonen. Pas toen Inez en hij wat later hun zoektocht naar een nieuw stulpje startten, beseften ze dat ze er met hun neus bovenop zaten.

Moestuintje op het dak

Omdat ze dol zijn op de authentieke erker aan de straatkant, kozen ze voor de tweede verdieping. Die was oorspronkelijk opgedeeld in één kleine en twee grote slaapkamers, met aan de achterkant een terras en op een wat lager gelegen tussenverdieping een badkamer. De ruimte werd verhoogd en kreeg ook een verstevigd dak, zodat Inez en Sebastiaan er een moestuintje konden aanleggen om kruiden en groenten te kweken. De badkamer ging er volledig uit en er kwam een slaapkamer in de plaats.

Podium

Sebastiaan en Inez wilden elke vierkante meter zo goed mogelijk benutten. Ze offerden daarom een stukje traphal op om hun appartement groter te kunnen maken. Ze voorzagen bovendien geen eigen inkomhal. De twee oorspronkelijke slaapkamers versmolten tot één grote leefruimte met een keuken, eetplaats en salon. In de erker was de vloer zo’n vijftien centimeter hoger dan in de rest van het appartement, wat Inez en Sebastiaan een meerwaarde vonden. In de plaats van dat podium te nivelleren, maakten ze er handig gebruik van door het uit te breiden naar de volledige breedte en er een lang keukeneiland dwars op te zetten.

Pivoterend raam

De erker in de beschermde voorgevel is een prachtig architecturaal element met een pivoterend raam en gebogen enkel glas, dat wellicht even oud is als het huis zelf. Nog meer thermisch isoleren zat er niet in. Akoestisch isoleren kon wel: voor de brandveiligheid moesten alle authentieke plankenvloeren van het pand eruit, zodat er tussen de roosteringen brandwerende platen konden komen. Daar kwamen nog rotswol en geluiddempende mousse bij. Bovendien werden de vloeren akoestisch ontkoppeld van de onderliggende structuur. Zo geven die minder trillingen door en zijn de stemmen en stappen van de bovenburen nauwelijks hoorbaar.

Kastenwand van elf meter

Als nieuwe vloer koos het koppel voor blauw linoleum, een natuurlijk en budgetvriendelijk materiaal. Het werkblad en de eettafel zijn gemaakt van multiplex en afgewerkt met Mortex, een high end materiaal dat toch betaalbaar is. En niet onbelangrijk: het is naadloos. Net als veel (interieur)architecten zweren ook Inez en Sebastiaan bij kasten op maat. Een schrijnwerker maakte een kastenwand van elf meter lang en drie meter hoog. Daarin zijn onder meer de oven, koelkast en diepvriezer weggewerkt. Maar er is ook plaats voor een overvloed aan andere spullen, zoals reistassen, een tent … De wandkast van notelaarhout gaat over in een tv-meubel van witgelakt MDF, met een grote kast voor Sebastiaans uitgebreide vinylcollectie. 

Verticale koker

Ook tegen de andere muur voorzagen Inez en Sebastiaan kasten van vloer tot plafond. Daarin zitten niet alleen een wasmachine en droogkast verborgen, maar ook een vestiaire. Zelfs de badkamer bevindt zich achter een van de kastdeuren. Ramen heeft de ruimte niet, dus zorgt een ventilatiesysteem C er voor de nodige verluchting. De ventilatiebuizen zitten samen met de waterleidingen en afvoerbuizen in een verticale koker, die door het hele pand priemt. Net als de slaapkamer van Inez en Sebastiaan is de badkamer donkergroen geschilderd, terwijl de muren in de woonkamer allemaal wit zijn. De tweede slaapkamer gebruikten Sebastiaan en Inez eerst als thuiskantoor, later sliep hun zoontje Robin er. 

Geen andere meubels

Om hun starterswoning te realiseren, haalden Inez en Sebastiaan bij elke stap in het proces het maximum uit hun budget. Door veel zelf te doen en geen al te dure materialen te kiezen, konden ze heel wat besparen. Het laminaat in de badkamer legden ze met hun tweetjes. En hoewel ze zich niet nog eens zelf aan maatwerk zouden wagen, timmerden ze toch maar mooi een kastenwand in elkaar. Ook de trappen naar de slaapkamer maakten ze zelf. Niets van dat alles heeft een fortuin gekost, integendeel zelfs.

Ontwerp: De Beir + Van Roosbroeck
Tekst: Katrien Depoorter
Foto's: Luc Roymans
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 445. 

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-met-de-deur-in-huis/