livios logo
logo

In beeld: Minimaal budget, maximaal effect

Een jonge architecte toverde een verouderde bel-etagewoning in het centrum van Kessel-Lo om tot een eigentijdse eengezinswoning. Ondanks de ingrijpende metamorfose bleef de renovatiekost beperkt. De sleutels tot succes: inventieve ingrepen, maximaal hergebruik en een flinke dosis creativiteit.

Toeval speelt een belangrijke rol in het leven. Dat bewijst ook deze fraaie rijwoning, die oorspronkelijk helemaal niet voorbestemd was voor de grondige renovatie die ze enkele jaren geleden onderging.

Goedkope gevelverfraaiing

"Om de nieuwe ramen volledig tot hun recht te laten komen, hebben we de gevel volledig zwart geverfd. Een goedkope verfraaiing, want al bij al heeft ze ons slechts 150 euro aan verf gekost. In combinatie met het verspringende eikenhouten buitenschrijnwerk en een zwarte garagepoort resulteerde deze eenvoudige ingreep in een knap geheel dat het sombere straatbeeld een nieuw elan geeft.”

De belangrijkste aanpassing was de integratie van de op maat gemaakte houten ramen aan de voorzijde van de woning. Het bleek de ideale manier om de grote raamoppervlakken optimaal te benutten en de warme uitstraling te creëren die Katrien voor ogen had. “Bovendien vormen ze intussen een belangrijk deel van onze woonbeleving”, vertelt ze. “De glasvlakken springen afwisselend in en uit, zodat er unieke zitplekjes aan het raam ontstaan die erg gegeerd zijn bij ons zoontje en het bezoek dat we over de vloer krijgen." Een geslaagde architecturale geste die perfect binnen de filosofie van Tweestroom Architecten past.

Weloverwogen aanpassingen

Zonder zware ruwbouwwerken uit te voeren, gaf Katrien haar bel-etage een heel ander karakter. Dat illustreert onder meer de gang op de eerste verdieping. Dankzij enkele weloverwogen aanpassingen etaleert hij de verfijnde zwart-wit-houtlogica die ook de rest van de woning typeert. “We hebben de trap naar de tweede verdieping wit geverfd om het contrast met de klassieke natuurstenen trap naar het gelijkvloers niet te groot te maken en het ruimtegevoel in de relatief krappe gang te maximaliseren”, licht Katrien toe.

“Voorts hebben we de geelachtige spijlen van de trap naar het gelijkvloers zwart geverfd, waardoor de donkere plastic op de leuningen niet langer als een storend visueel element ervaren wordt en het geheel een stuk slanker oogt. Het raam tussen de gang en de leefruimte – aan de basis van de trap naar de tweede verdieping – was al aanwezig, maar was ingevuld met gegolfd matglas. We hebben die opening iets subtieler gemaakt door ze licht te verkleinen, te omkaderen met hout en in te vullen met helder glas, waardoor er vanuit de leefruimte heel wat natuurlijk licht binnenvalt.”

Economische overwegingen speelden een cruciale rol in dit knappe renovatieproject. In plaats van meerdere honderden euro's te besteden aan dure kant-en-klaaroplossingen, staken Katrien en haar partner regelmatig zelf de handen uit de mouwen. “Ons relatief beperkte budget verplichtte ons bovendien om erg creatief te zijn en heel wat materialen te hergebruiken. Op die manier hebben we onze woning kunnen personaliseren zonder al te veel geld te moeten uitgeven.”

Ontwerp: Tweestroom Architecten
Tekst: Tim Janssens
Foto's: Luc Roymans
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen n° 409.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-minimaal-budget-maximaal-effect/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=43f6492&utm_campaign=content