livios logo

In beeld: Rijwoning met dubbele persoonlijkheid

Een Luikse rijwoning uit de vorige eeuw, omringd door een allegaartje van bijgebouwen, werd vernuftig hertekend door architect Maxime Elaerts. Hedendaagse ingrepen en originele elementen gaan er nu hand in hand, wat resulteert in een lichte en luchtige dubbele persoonlijkheid.

Mathilde en Thibault vonden hun geluk in Luik, in een huis waarin (bijna) alles moest worden herbouwd. Ondanks de slechte staat vertoonde het huis een onmiskenbaar cachet, met elementen uit het verleden die de tand des tijds hadden doorstaan: plafonds met lijstwerk, granito vloeren, oude deuren met messing handgrepen, marmeren schouwen en parketvloeren. Zoals de meeste oudere woningen was ook dit pand in verschillende compartimenten opgedeeld. Het oorspronkelijke ontwerp bestond uit twee aangrenzende kamers, maar was aan de achterkant nog uitgebreid met een veranda en aan de zijkant met een bijgebouw dat nog twee kamers bevatte.

Openbreken, herindelen

De omvang van het huis bleef onveranderd, maar de achtergevels en de indeling zijn radicaal omgegooid. "Door de ruimtes open te trekken, voelt alles nu veel groter aan", zegt Maxime Elaerts. Eenmaal voorbij de voordeur springen de doorkijk naar de tuin en het binnenvallende licht als eerste in het oog. De authentieke hal is een plaatje op zich. Het plafond met lijstwerk, de granito vloer en de originele houten trap zijn bewaard gebleven, gerestaureerd en opgewaardeerd. De hal leidt naar de centrale ruimte van de woning: de keuken. Die vormt het kloppend hart van de benedenverdieping en geeft uit op de woonkamer aan de straatkant, maar ook op de tuin en de eetkamer die aan de achterkant is ingericht, in het vroegere bijgebouw.

Waardering voor het oude

Net als in de hal bleven de oude elementen ook in de woonkamer bewaard, met als orgelpunt de marmeren schouw. Geschuurd parket en vernieuwd lijstwerk maken de look compleet. Conform de rest van het huis zijn de muren er wit geverfd: een manier om zoveel mogelijk licht te reflecteren in de noordelijk georiënteerde kamer. Pal daarnaast strekt de keuken zich in de lengte uit. Die centrale ruimte is een circulatiezone geworden. Op de witte laminaatmeubelen ligt een werkblad van composietmateriaal in dezelfde kleur. Als spatwand kozen de eigenaars voor een marmeren tegel, een knipoog naar de schouw in de woonkamer en de witmarmeren tussendorpels.

Het centrale eiland gaat over in een eetgedeelte met hoge krukken, op de plaats van de vroegere veranda. Die werd afgebroken en heropgebouwd met dezelfde afmetingen en uitgerust met een dakraam om van bovenaf licht in de keuken te halen. Een gladde betonvloer zet de ingrepen extra in de verf. "Het is een robuust en vrij levendig materiaal, aangezien het na verloop van tijd een patinalaag krijgt”, vervolgt de architect. "Door het strakke monochrome aspect springen de oude elementen dan weer in het oog." Het granito in de gang bleek nog in prima staat. Dankzij een glazen deur en wand in een zwart stalen frame kunnen de bewoners er vanuit de leefruimte van genieten.

Meer glas, meer licht

In de leefruimtes is er ook een geperforeerd akoestisch verlaagd plafond geplaatst. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook om eventuele galm van de grote ramen op te vangen. Het bijgebouw aan de zijkant ziet er tegenwoordig immers heel anders uit. Om het contact met de buitenwereld maximaal te benutten, is de volledige begane grond beglaasd van vloer tot plafond. De architect nam ook een deel van de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping weg en opende de eetkamer zo op een dubbele hoogte. Op de bovenverdieping is een kantoor ingericht als mezzanine. De achtergevel is niet alleen met hout bekleed, maar ook met wit pleisterwerk en zwarte laminaatpanelen. In de zomer wordt het terras een extra kamer. Binnen en buiten lopen zo in elkaar over. Om zoveel mogelijk licht op te vangen, zijn de oude muren in de gelaagde tuin wit geverfd.

Perspectieven opentrekken

De eerste verdieping is het terrein van de ouders. De dressing en de badkamer bevinden zich aan de voorkant. De witmarmeren schouw komt prachtig tot zijn recht tussen de wandkasten en wordt als het ware ingelijst door een groot binnenraam, dat doorkijk biedt vanuit de badkamer. Een spiegel vermenigvuldigt het uitzicht eindeloos. De handgrepen van de kasten zijn gemaakt van restjes buitenbekleding van de woning. De badkamer beschikt over een ligbad, een grote douche en een dubbele wastafel. Het bovenblad van het badkamermeubel bestaat uit restanten van de keukenspatwand en verwijst zo ook weer naar het marmer rond de open haard. De originele vloer werd geschuurd en opnieuw behandeld. De bovenste verdieping, onder het dak, is voor de kinderen. Op termijn zullen de bewoners er twee slaapkamers en een badkamer inrichten.

Project: Maxime Elaerts
Tekst: Anne-Catherine De Bast
Foto's: Laurent Brandajs
Ontdek de volledige reportage in het zomernummer van Ik ga Bouwen (n° 442).


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-rijwoning-met-dubbele-persoonlijkheid/