livios logo

In beeld: Van uitgeleefd naar uitgekiend interieur

Interieurvormgeefster Cindy Tirry van Citi Interior is niet alleen goed in doordacht ontwerpen, ze voelt zich ook thuis op een werf en pakte samen met haar partner al meerdere woningen grondig aan. In hun negentiende-eeuwse burgerwoning in Gent zetten ze de indeling op haar kop: slapen gebeurt nu in het donkere souterrain en wonen op de bovenste lichtrijke verdiepingen. Logisch toch?

De Gentse binnenstad bulkt van de pittoreske plekjes en één daarvan is Portus Ganda, waar de Schelde en de Leie samenvloeien en waar tientallen jacht- en andere plezierboten liggen aangemeerd. Met dit zalige beeld in hun vizier kunnen de gasten van ‘O lit de l’O’ genieten van hun ontbijt. Deze B&B wordt uitgebaat door interieurvormgeefster Cindy Tirry van Citi Interior en bevindt zich in de negentiende-eeuwse burgerwoning die ze samen met haar partner Steven verbouwde. Naast het fraaie uitzicht, zijn ook de rustige straat en de nabijheid van het historische centrum grote troeven van deze locatie. “Er is maar één plek waar ik nog liever zou wonen en dat is de Lievekaai”, lacht Cindy.

Handen uit de mouwen

“Het is intussen negen jaar geleden dat we ons huis kochten. Steven en ik zijn heel handig en we verbouwen graag. We hebben in totaal al zes woningen opgeknapt en dit is de tweede waar we zelf in wonen.” Toen ze het huis kochten, was het volledig uitgeleefd.  “Het was afschuwelijk! Er waren nauwelijks nog authentieke elementen aanwezig en dat vond ik wel jammer”, zegt Cindy. Toch zien we nog enkele originele schouwen en sierlijsten. Ook de trap verraadt dat we hier niet met een nieuwbouw te maken hebben, net als de voorgevel. Die is beschermd, wat het niet eenvoudig maakte om alle plannen te kunnen uitvoeren.

B&B in blauw

Het huis telt vier verdiepingen van 37 m², traphal inbegrepen: een souterrain, een tussenverdieping, een eerste en tweede verdieping en dan nog een dakterras. De tussenverdieping pakten Cindy en Steven het eerst aan. De ruimte is onderverdeeld in drie zones: vooraan kunnen de gasten eten aan een tafel voor het raam. Het raam kan daardoor alleen maar kiepen, maar het zicht is onbetaalbaar. Er is één lavabootje waar ze hun tanden kunnen poetsen én water nemen om koffie te maken. Daarachter ligt het in het blauw ondergedompelde slaapgedeelte, dat je met gordijnen kan afsluiten van de zit- en eethoek vooraan en het sanitair achteraan. Daar bevindt de douche zich aan de ene zijde, het toilet aan de andere. Beide zijn vakkundig aan het oog onttrokken.

Isoleren met kalkhennep

Over naar de rest van de woning. Voor de meesten van ons is het de logica zelve om beneden te wonen en boven te slapen. Maar in een rijwoning houdt dat volgens Cindy weinig steek, omdat je dan slaapt in de meest lichtrijke ruimtes en woont in zones waar de zon minder aan kan. Sinds een jaar of drie is de bovenste verdieping helemaal af. Dat is trouwens de enige ruimte waar binnenmuren sneuvelden. De achtergevel werd dan weer anderhalve meter verhoogd met een structuur in houtskelet om even hoog te komen als de voorgevel en een dakterras mogelijk te maken. Het oude dak ging er daarvoor af en de nieuwe dakconstructie werd geïsoleerd met kalkhennep. “Dat is een ecologisch materiaal dat ademt”, legt Cindy uit. “Het neemt het teveel aan vocht in huis op en geeft het weer vrij wanneer het binnen te droog is.”

Veel licht, mooi uitzicht

In het plafond zaten trekkers die de voorgevel op zijn plaats moesten houden, maar aangezien het plafond verdween moest er ook een alternatief komen voor die trekkers. De keuze viel op iets esthetischere exemplaren in de vorm van staalkabels. In tegenstelling tot de voorgevel, waar ze niet aan mochten raken, werd de achtergevel wel goed onder handen genomen. Naast de extra structuur en het dakterras, zijn alle ramen in de achtergevel groter gemaakt. Er kwamen dakvensters en twee grote glaspartijen aan het dakterras. Langs alle kanten kan het zonlicht de keuken nu bereiken. Omdat de ramen in de achtergevel uitgeven op een blinde muur, werkte de interieurvormgeefster daar met kathedraalglas. Wel licht, maar geen lelijk uitzicht dus.

Verborgen toilet

Eén van Cindy’s handelsmerken zijn kasten op maat, van vloer tot plafond. Zo ontstaat een maximum aan bergruimte, zeker als je weet dat de plafonds hier 3 m hoog zijn. De kasten zijn 80 cm diep en rijkelijk voorzien van lades. De ingebouwde kast in de eetruimte vormt tevens de trap naar het dakterras en is – net als de keukenkasten – gemaakt van mdf die werd gepoederlakt in diverse kleuren. Achter een van de kastdeuren gaat trouwens een toilet schuil…

Voor het werkblad in de keuken combineerde Cindy drie verschillende materialen: Calacatta marmer, hout en HI-MACS (een solid surface materiaal). “Louter een esthetische keuze”, licht ze toe. Er is slechts één warmtebron en dat is de gaskachel. Die volstaat om de verdieping in een mum van tijd op te warmen. De vloer is een visgraatparket in eik en de trapleuning van de trap naar het dakterras is in hetzelfde materiaal als de trekkers: brut staal. Helemaal boven meet het terras een comfortabele 20 vierkante meter. Het is bekleed met Ipé-planken terwijl de gevel op deze hoogte werd afgewerkt met zwart gebeitste thermowood.

Slapen op de koer

Lezen, werken en tv-kijken doen Cindy en Steven op de eerste verdieping van hun woning. Ook hier zien we een wand met ingemaakte kasten. Tussen de twee zones voorzag Cindy een kader in de plaats van een opening, die ze afwerkte met eikenhout. “Zo ontstaat een soort bankje waar bezoekers op kunnen zitten.” Onder de ramen aan de voorkant is een bureautje ingericht, dat overgaat in kasten. Een van de radiatoren zit weggewerkt in een omkasting. Hier werd de centrale verwarming gecombineerd met een pelletkachel.

De koelste en donkerste plek van het huis is voorbehouden voor de slaapkamer, badkamer en dressing. Het oorspronkelijke driehoekige koertje dat nauwelijks zon ontving, werd ingelijfd bij het huis. Tegen de buitenmuren lieten Cindy en Steven nieuwe muren metselen en er kwam een plat dak met een lichtkoepel. Op die manier ontstond een knusse slaapnis. In het middelste gedeelte staan de kleerkasten en vooraan zit nu de badkamer. Omdat Cindy en Steven onder de gastenkamer slapen, werkten ze met geluidsisolatie tussen het plafond van het souterrain en de vloer van de B&B-kamer.

Project: Cindy Tirry - Citi Interior
Tekst: Katrien Depoorter
Foto's: Luc Roymans
Ontdek de volledige reportage nu in de zomereditie van Ik ga Bouwen (n° 442).


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-van-uitgeleefd-naar-uitgekiend-interieur/