livios logo

In beeld: Woning met 2 voorgevels creëert originele dynamiek

Langs een drukke invalsweg ruimt een donkere woning plaats voor een transparante versie. De dubbele voorgevel zorgt voor een interessante relatie tussen bewoners en voorbijgangers, en voor verrassend rustige woonruimtes.

De oorspronkelijke woning van Katia en Rubi was klein en donker. Ze zat gekneld tussen de aanpalende woningen, die er met twee niveaus bovenuit torenden. Binnen hadden de leefruimtes, op het niveau van de straat, nauwelijks contact met die straat of de tuin – aan de straatkant verhinderde de kinderslaapkamer het contact. En de slaap- en badkamer op het lagergelegen niveau van de tuin kregen zelfs helemaal geen daglicht. De koepel die licht moest binnenhalen in de centrale ruimte op het gelijkvloers bracht nauwelijks soelaas.

Op zoek naar ideeën voor de renovatie van hun sombere woning, stootte Katia toevallig op de website van guerrilla office architects (GOA). Ze nam contact op en het klikte meteen. Ze kwamen al snel tot de beslissing om de oude woning af te breken en een nieuwe in de plaats te bouwen. Toch liep niet alles van een leien dakje. Het ontwerpproces lag enkele malen stil en in die periode werden de bouwvoorschriften gewijzigd en verstrengd. Omdat het botste met de nieuwe reglementeringen, moest het eerste ontwerp drie jaar later opnieuw worden bijgestuurd.

Project: Guerrilla Office Architects - www.goa.be
Tekst: Agnes Mus
Foto's: Lisa Van Damme en Steven Massart
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen N° 440.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-woning-met-2-voorgevels-creeert-originele-dynamiek/