livios logo

Trek je plan: een nieuw ontwerp voor een centrale badkamer

In onze rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van een lezer onder handen. Deze keer zoeken we een oplossing voor de badkamer van Tanja, die nog net wat leuker en efficiënter kan.

De badkamer nu

Tanja is kersvers eigenaar van een gerenoveerd appartementje uit de jaren 1960. Het zit op de eerste verdieping van vier hoog, en heeft een tuintje op het zuiden gericht. Het heeft alles wat ze haar kan wensen, al kan het toch net iets efficiënter en leuker: er gaat veel ruimte verloren aan circulatie (inkom + nachthal), en twee toiletten (een in de badkamer en een naast de technische ruimte) in een klein appartement en voor één persoon is wat te veel van het goede. Het gaat bovendien ten koste van de badkamer, waar alles (dubbele wastafel, bergruimte, inloopdouche en toilet) op elkaar gepropt zit.

Het verlanglijstje

Tanja wil dan ook een praktische en gezellige badkamer, met een groter ruimtegevoel en voldoende bergruimte. Daarvoor wil ze zelfs (een deel van) de nachthal opofferen, alsook het tweede toilet, dat plaats zou kunnen ruimen voor de wasmachine en droogtrommel. De technische ruimte, die nu rechtstreeks aansluit op het tweede toilet, zou ze graag afsluiten en eventueel toegankelijk maken vanuit de woonkamer om van daaruit als bergruimte te gebruiken. De twee slaapkamers achteraan zou Tanja willen omtoveren tot één grote masterbedroom. Eén toegang (groot of klein, open of gesloten – dat laat ze over aan onze architecten) tot de badkamer volstaat dus. 

Het ontwerp van Perspectives d'intérieur (Isabelle Campo)

Beschrijving

Om de bewoonster niet alleen meer ruimtegevoel te geven, maar ook effectief extra ruimte te creëren, hebben we de verschillende zones volledig opnieuw georganiseerd. Zo maakt de nachthal nu integraal deel uit van de nieuwe badkamer en toiletruimte, en zijn de twee slaapkamers samengesmolten tot een luxueuze masterbedroom die nu ook toegankelijk is via de leefruimte.

Een grote dressing op maat zorgt in de slaapkamer voor voldoende opbergruimte én verbergt ook de doorgang naar de badkamer. Tegen de wand die aan de leefruimte grenst, is een make-uptafel voorzien met een grote spiegel erboven. Verschillende armaturen laten je spelen met de sfeer in de slaapkamer. Het kleurenpalet bleef sober, met uitzondering van de accentmuur aan het hoofdeinde van het bed. Heldere tinten en het hout op de vloer en in het schrijnwerk zorgen voor een warme toets. 

In de badkamer ontbreekt niets. Er is plek voor een grote inloopdouche, een zwevend wastafelmeubel met lades onderin en spiegelkasten erboven, en een plafondhoge opbergkast. De ruimte centraal bleef vrij, zodat je er nog een strijkplank kan zetten of makkelijk met de wasmanden kan manoeuvreren. Ook in de badkamer kozen we voor zachtheid, met grijsbeige en oudroze tinten, en opnieuw houten accenten, als een echo van de slaapkamer. Het zwarte kraanwerk en de zwarte armaturen houden het eigentijds.

Het toilet vervolledigt de nachtzone. Schuifdeuren aan weerszijden, maken het toilet toegankelijk via de badkamer en via de gang. Zo moeten bezoekers niet door de slaapkamer en badkamer. Op de plek van het tweede toilet staan nu de wasmachine en droogtrommel. De kleine technische ruimte ernaast is nu enkel toegankelijk via de leefruimte en biedt extra opbergruimte. Om de bewoonster niet alleen meer ruimtegevoel te geven, maar ook effectief extra ruimte te creëren, hebben we de verschillende zones volledig opnieuw georganiseerd

Budget

  • Afbraak en opbouw wanden: 3.500 euro
  • Parket slaapkamer: 2.000 euro
  • Tegels vloer en wanden badkamer: 2.300 euro
  • Behangpapier en schilderwerken: 1.750 euro
  • Schrijnwerk (6 deuren): 5.600 euro
  • Sanitair en loodgieterij: 4.000 euro
  • Elektriciteit en verlichting: 8.500 euro
  • Meubilair op maat: 21.500 euro
  • Totaal, excl. btw en ereloon: 49.150 euro

Ontwerp

Perspectives d’Intérieur
Isabelle Campo
5300 Landenne
0471 24 82 81
www.perspectives-interieur.com 


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/trek-je-plan-een-nieuw-ontwerp-voor-een-centrale-badkamer/