livios logo

Trek je plan: een nieuw ontwerp voor een open uitbreiding

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van een lezer onder handen. Deze keer zoeken we een mooi ontwerp met een leuke insteek voor de nieuwe aanbouw van Ensie en Marc.

De indeling nu

Ensie en Marc wonen ondertussen al tien jaar in hun woning, die ze stukje bij beetje aan hun smaak en behoeften aanpassen. Volgende stap zijn de bestaande bijgebouwen op het gelijkvloers, zodat ze vanuit de leefruimte meer kunnen profiteren van hun mooie tuin. De indeling achteraan is namelijk verre van ideaal: de berging, die ook dienstdoet als wasplaats, neemt erg veel plaats in en is enkel toegankelijk via de leefruimte en de keuken. De bureau en het toilet zitten dan weer ingesloten in het midden van de woning, met enkel een toegang via de gang en geen enkel contact met de tuin.

Het verlanglijstje

De hele achterzijde vraagt om een nieuwe invulling. Ensie en Marc dromen van een groot raam dat over de hele breedte van de achtergevel doorloopt, zodat het contact met het terras en de tuin maximaal is. In de keuken hadden ze graag een kookeiland zien staan, voor zover dat het zicht naar buiten niet blokkeert.

De wasplaats en de berging hoeven niet per se in een aparte ruimte te zitten. Ze kunnen eventueel worden geïntegreerd in een grote kastenwand in de open leefruimte. De bureauruimte willen ze wel nog graag kunnen afsluiten. Liefst is ze toegankelijk via de leefruimte en heb je er zicht op de tuin, zodat het er toch aangenaam werken is. Geen eenvoudige puzzel… Aan onze architecten om de stukjes op de juiste plaats te leggen.

 

Het ontwerp van Studio Vagant

Beschrijving

Door een nieuw circulatiepad te creëren langs de trap naar de leefkeuken achteraan, kregen we de mogelijkheid om centraal een multifunctioneel blok te installeren waar de verschillende functies op de benedenverdieping in en rond zijn gepositioneerd. Aan de kant van de trap is er plaats voor een vestiaire, toilet en technische ruimte. De kopse kant van het blok bevat kastruimte voor de keuken, waarin onder andere de koelkast, oven en koffie-nis een plaats kregen.

Aan de andere zijde vind je het bureau, dat tegen de gemene muur werd geplaatst. Een grote diepe kast met schuifpanelen in het centrale blok kan naar wens worden ingevuld: wassen, opbergen, speelruimte… In de doorgang naar de grote leefkeuken achteraan, zijn rechts een royaal bibliotheekmeubel en links een zorgvuldig geplaatste patio voorzien. Dit zorgt voor een mooie overgang tussen wonen en werken. Op die manier staan zo goed als alle ruimtes in contact met buiten en genieten ze maximaal van dag- en zonlicht.

Semitransparante schuifdeuren sluiten de verschillende doorgangen af indien nodig en vormen een zachte barrière tussen de woon- en werkfuncties. De leefkeuken kreeg achteraan een grote glaspartij met schuifgedeelte en afzonderlijke glazen deur ter hoogte van de keuken. De eettafel zit zo dicht mogelijk bij de tuin, waardoor er aan de patio ruimte overblijft voor een gezellige zitplek.

Voor het geheel werd gekozen om een hedendaagse Oosterse sfeer te creëren. Voor het centrale blok met de schuifpanelen gebruikten we een warm getinte houtsoort, zoals teak, in combinatie met mortex en linnen. Op de wanden werd een decoratieve verf/stuctechniek voorzien. Zowel vloer als plafond zijn hier in beton. De keuken is een combinatie van roestvrij staal en een ruwe blauwe hardsteen. Dit zorgt voor een krachtig maar sereen contrast met de overige warme materialen. 

Budget*

  • Ruwbouw (afbraak uitbouw en heropbouw): 40.000 euro
  • Ramen: 18.000 euro
  • Maatwerk centraal blok: 20.000 euro (incl. schuifdeuren en kolomkasten keuken)     
  • Tafel & zitbank: 6.500 euro
  • Elektriciteit en verlichting: 10.000 euro
  • Wandafwerking: 6.000 euro
  • Keuken (incl. toestellen): 35.000 euro
  • Vloerbekleding (bestaand en uitbreiding microtopping): 9.000 euro
  • Bekleding vloer patio: 2.000 euro
  • Totaal, excl. btw en ereloon: 140.000 euro

* Deze bouwkost krijgt zijn gewicht door de gekozen afwerkingsmaterialen en toestellen: roestvrijstaal, natuursteen, hout, verlichtingsarmaturen, losse meubels… 

Ontwerp

Studio Vagant
Niek Cornil – Joanna Janota
9050 Gentbrugge
0475 26 98 92 - 0497 78 45 45
www.studiovagant.be
www.instagram.com/studiovagant 


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/trek-je-plan-een-nieuw-ontwerp-voor-een-open-uitbreiding/