livios logo
logo

Trek je plan: Een overzichtelijke gang

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer zoeken we een oplossing voor een slecht aangelegd gangpad.

Momenteel is de ruimte opgedeeld in vier delen, die telkens van elkaar gescheiden zijn door een deur. Waarom die indeling er ooit gemaakt is, is niet heel duidelijk. Geen van de delen heeft een specifieke functie. Charlotte had van de gang graag één logische ruimte gemaakt, zonder de vele opdelingen.

Beschrijving

Hoe herstructureer je een gang, terwijl je er ook voldoende opbergruimte moet voorzien? Door het geheel methodisch aan te pakken. Het uitgangspunt is een vlotte doorgang, die twee vrije zones – vooraan en achteraan – met elkaar verbindt. Die doorgang moet minstens 90 centimeter breed zijn; voor de vrije zones is dat minstens 120, en liefst zelfs 150 centimeter. Die aan de voordeur hou je best zo ruim mogelijk, zodat je makkelijk gasten kan ontvangen of uitwuiven, je boodschappen kan neerzetten.

De gebruikte materialen zijn eenvoudig, maar degelijk: gerectificeerde volkeramische tegels voor de vloer, in een grijs dat het midden houdt tussen licht en donker, waardoor het vuil minder zichtbaar is; de muren werden gepleisterd en geschilderd. Tegen het plafond is er wel wat ruimte voor fantasie. Langs het plafond lopen lichtnissen die de lange ruimte structuur en dynamiek geven, en uiteraard ook het nodige licht.

In de inkom zitten de meters en de buizen netjes weggewerkt in een nieuw, laag meubel op maat. Zo is er ruimte voor enkele kleurrijke accessoires. Tegen de wand er recht tegenover hangt een grote spiegel.

De kern van het ontwerp, die de circulatie-as tekent, is de muur in houten latten. De houten lambrisering geeft ritme aan de ruimte en zorgt tegelijk voor een warme, natuurlijke toets. Het loopt helemaal door tot voorbij de lichtnissen aan het plafond. Met uitzondering van de deurklinken van de woningen – in het zwart, voor een sobere en hedendaagse look – zijn alle handgrepen ingewerkt in het hout. We gaven de voorkeur aan eik; een houtsoort van bij ons en steviger dan vuren.

De look is uiteraard belangrijk, maar we mogen niet vergeten dat een gang vooral functioneel moet zijn. Achter de eerste houten wand gaat een meubel schuil, waarin – via twee vouwdeuren – plek is voor de vuilbakken en de fietsen. In het tweede deel van de wand zitten twee deuren verwerkt: die naar de woning en een nieuwe deur naar de kelder.

De look is uiteraard belangrijk, maar we mogen niet vergeten dat een gang vooral functioneel moet zijn. Achter de eerste houten wand gaat een meubel schuil, waarin – via twee vouwdeuren – plek is voor de vuilbakken en de fietsen. In het tweede deel van de wand zitten twee deuren verwerkt: die naar de woning en een nieuwe deur naar de kelder. De rest van de gang bleef met haar witte muren eenvoudig. Enkele extra armaturen tegen het plafond zorgen voor voldoende en speelse verlichting in de ruimte, en laten de schilderijen beter uitkomen.

Aangezien de inkom en de gang toegang geven tot meerdere woningen, zijn alle deuren brandbestendig.

Tips voor het inrichten van een lange gang:

 • Structureer de ruimte met één sterk element
 • Voorzie minstens 90 centimeter als gewone doorgang
 • Creëer vrije ruimtes
 • Ga voor degelijke, stevige materialenVoorzie bergruimte waar mogelijk
 • Zorg voor voldoende verlichting in de hele gang

Budget

 • Voorbereiding werf: 650 euro
 • Afbraakwerken (bestaande vloer, deuren): 1.380 euro
 • Nieuwe vloer + dekvloer: 4.200 euro
 • Pleister- en schilderwerken: 2.850 euro
 • Vals plafond + lichtnissen: 4.725 euro
 • Wand en meubel in houten latten: 5.600 euro
 • Nieuwe deuren: 3.750 euro
 • Verlichting en elektriciteit: 6.200 euro
 • Meubel op maat: 4.800 euro
 • Plinten:  600 euro

Totaal, excl. btw en ereloon : 34.755 euro

Ontwerp BE-DESIGNER (Gilles Fostier)

Ontdek het project van Sofie De Backer (www.sofiedebacker.be) en dat van Heidi Bosteels (Useful forms & fittings) in Ik ga Bouwen°433.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/trek-je-plan-een-overzichtelijke-gang/