livios logo

Trek je Plan: Van praktische keuken tot inspirerende leefkeuken

In onze rubriek 'Trek je Plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de keuken van Karina aan de beurt. Ontdek hier het ontwerp van interieurarchitect Evy De Bousser!

De keuken nu

De keuken van Karina is ruim, gerieflijk, goed uitgerust… Allemaal heel praktisch, maar weinig inspirerend. Hetzelfde kan gezegd worden van de opstelling, die louter de contouren van de woning volgt. De keuken dient momenteel dan ook alleen om te koken. Eten zelf doet het gezin in de aanpalende eetkamer. Iets waar de gezinsleden graag verandering in zouden brengen, want de keuken is nu de enige leefruimte die contact biedt met de straat. En daar willen ze wat meer van profiteren.

Het verlanglijstje

Karina wil een gezellige keuken, een die uitnodigt. En dus een waar er ook plaats is om af en toe te eten, te ontbijten of te aperitieven. Om wat meer contact te kunnen houden met de andere bewoners of met eventuele gasten, is het kookgedeelte idealiter naar de woonkamer gericht – nu sta je er steevast met je rug naar gekeerd – en biedt het ook zicht op de straat of de tuin. Visueel mag de keuken dan ook beter aansluiten bij de rest van de leefruimtes. Nu is het contrast tussen de donkere parketvloer in de woonkamer en de zwarte tegels in de keuken te groot en ligt de focus vanuit de woonkamer op de zeer aanwezige dampkap. De rest van het verlanglijstje wordt aangevuld met een inbouwkoelkast en -diepvries (graag apart), een stoomoven, een in de kookplaat geïntegreerde dampkap en minstens evenveel bergruimte als nu. Om dat allemaal te doen passen, geeft Karina onze architecten volledig carte blanche.

Het ontwerp van Evy De Bousser

‘Kitchen by day, cocktailbar by night’: dat is de wens van Karina. Maar door de unieke, eerder onpraktische vorm van de huidige keuken is dat een hele uitdaging. In het nieuwe ontwerp maakt de keuken door enkele eenvoudige architecturale ingrepen deel uit van de eet- en leefruimte. De ramen worden aangepast en krijgen een tijdloos profiel. De muur wordt deels afgebroken en vervangen door een I-ligger, net als in de leefruimte. Op die manier creëren we meer licht en ruimtelijkheid, wat de basis vormt voor een speels en toch praktisch ontwerp.

Het eiland in terrazzo is het centrale meubel dat de keuken, de eet- en leefruimte met elkaar verbindt. Achter de hoek bieden hoge kolomkasten plaats voor zowel de koelkast als de oven. Dezelfde afwerking, met verticale houten latjes, komt terug in de hoge kast in de eetruimte, waarbij opnieuw een link ontstaat. Naast een open haard biedt de kast trouwens extra opbergruimte. Koken en afwassen gebeurt met zicht op de tuin. Achter het werkblad zijn een verborgen dampkap en de stopcontacten weggewerkt in een nis. De hangplanten en het roze wandrek zorgen tot slot voor een speels accent in de vernieuwde leefkeuken. Nu nog wat vrienden uitnodigen, het aperitief koud zetten en de ruimte is klaar voor gebruik!

Budget

  • Aanpassingen ruwbouw: 10.000 euro
  • Maatmeubilair: 15.000 euro
  • Keukenblad terrazzo op maat: 5.000 euro
  • Betonnen vloer: 3.500 euro
  • Afwerking en decoratie: 1.500 euro
  • Totaal, excl. btw: 35.000 euro

Benieuwd naar de andere ontwerpen? Ontdek ze in Ik ga Bouwen n° 441.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/trek-je-plan-van-praktische-keuken-tot-inspirerende-leefkeuken/