Een regenwaterput plaatsen? Dit moet je weten

Als je bouwt, grondig renoveert of je bestaande woning met meer dan 40 m2 uitbreidt, ben je verplicht om een regenwaterput van minstens 5.000 liter te plaatsen. Is je bouwperceel groter dan 250 m2, dan heb je ook een infiltratievoorziening nodig om overtollig regenwater in de grond te laten sijpelen. Bij kleine renovaties, zonder uitbreiding is een regenwaterput niet verplicht. Vraag zeker bij de dienst stedenbouw ook eens na welke regels voor jouw woning van toepassing zijn. Er zijn veel uitzonderingen en bijkomende regels per gemeente.

Waarom regenwater opvangen?

Het doel van de verplichte opvang van regenwater is het beperken van ons drinkwaterverbruik en het vermijden van een overbelaste riolering. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin 71 m3 leidingwater per jaar, wat overeenkomt met 84 liter per persoon per dag. Terwijl je voor meer dan de helft van je waterverbruik perfect regenwater kan gebruiken: voor je buitenkraantje, de planten sproeien, je auto wassen, je wc doorspoelen of zelfs voor je wasmachine. Zo bespaar je een flink stuk op je waterfactuur.

Hoe werkt het?

Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht. Via een pomp wordt het water naar aftappunten binnenshuis gevoerd, waar je het kan gebruiken.

Om regenwater van goede kwaliteit te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk om het water goed te filteren met een voorfilter, bij voorkeur gecombineerd met een rustige toevoer en drijvende aanzuigleiding, en met een nafilter, eventueel met actieve kool . De voorfilter houdt bovenaan de put het grofste vuil tegen. De rustige toevoer en drijvende aanzuigleiding zorgen ervoor dat er geen kleine vuildeeltjes, zoals zand, kunnen aangezogen worden. De nafilter zit tussen de pomp en de verschillende aftappunten. Actieve kool filtert geurtjes en kleuren uit het regenwater.

Hoe groot moet je put zijn?

Een goede richtlijn om de ideale inhoud voor jouw put te bepalen is minstens 50 liter per m2 dakoppervlak te voorzien. Is jouw dak 150 m2 groot? Dan heb je minstens een put van 7.500 liter nodig. Is je put te klein berekend, dan zal je vaak moeten bijvullen met leidingwater. Een te grote put is ook niet ideaal, want die kan niet regelmatig overlopen. En dat is nodig voor een goede werking van de put. Andere belangrijke factoren voor de ideale grootte van de put zijn het aantal personen die er gebruik van maken en de toepassingen waarvoor je het regenwater wil gebruiken.

Bijvullen

De droge zomers zitten ons nog vers in het geheugen en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. In zulke droge periodes kan je put leeg komen te staan en moet je die bijvullen met drinkwater. Om te vermijden dat er regenwater in je drinkwaternet terecht komt, moet er een strikte scheiding zijn tussen beide netten. Daarom adviseren specialisten om voor je put een automatische overschakeling te voorzien naar leidingwater. Zo hoef je zelf niet te wisselen van net en loop je geen risico. Regenwater drinken houdt namelijk gezondheidsrisico’s in.

Tijdig onderhoud

Voor een goede werking van je put is het belangrijk om de filters regelmatig eens na te kijken. Want als je filters verzadigd zijn, geraakt er vuil in je put en kan het regenwater er niet meer in. Zeker bij nieuwbouw is het raadzaam om de eerste paar maanden elke maand de voorfilter te controleren. Er zit nog veel bouwvuil in de leidingen en ook op het dak ligt vuil. Daarna en ook voor installaties bij bestaande woningen volstaat het om één keer per seizoen de filters schoon te maken.

Wat kost het?

Een vaste prijs kan je niet plakken op een regenwaterinstallatie. Er zijn heel wat factoren die de prijs bepalen: ga je voor een betonnen of kunststof put, wat zijn de afmetingen van de put, voor welke toepassingen wil je regenwater gebruiken en gaat het over een nieuwbouw- of renovatieproject? van de grootte van je put en het aantal toepassingen waarvoor je regenwater wil gebruiken. Bij nieuwbouw hoeven er geen extra breekwerken te gebeuren en is de installatie veel gemakkelijker. Hou er rekening mee dat er ook btw en transportkosten bij komen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media