livios logo

Ons huis, zoveel meer dan een plek om te wonen

Dat corona een grote impact heeft op ons leven, hoeven we je niet te vertellen. Maar deze pandemie heeft ook een grote invloed op hoe we over onze woning denken. Tijdens de lockdown is bij veel Vlamingen het besef gegroeid dat een woning meerdere functies en doelen moet kunnen vervullen dan nu misschien het geval is. Zo deed ons huis dienst als werkplek, restaurant, kinderopvang en zelfs enkele weken als klaslokaal.

Doordat we het afgelopen jaar veel meer tijd thuis doorbrachten, hebben we nagedacht over de manier waarop ons huis is ingericht. Het Laatste Nieuws, HLN.be en Livios organiseerden daarover een onderzoek bij bijna 1.500 Vlamingen en brengen de opvallendste trends in kaart.

Klaar voor meer thuiswerk?

Sinds de eerste lockdown is thuiswerk met 30% gestegen: 1 op 3 actieve Vlamingen werkte vóór de eerste lockdown nooit van thuis, maar wel na de eerste lockdown. Opvallend daarbij is dat we onze woning vrij geschikt vinden voor die nieuwe leefsituatie. 4 op 5 Vlamingen vindt zijn of haar woning (eerder) geschikt voor de nieuwe leefsituatie. 2 op 5 vindt deze zelfs heel geschikt. Vlamingen die landelijk wonen of koppels (met of zonder thuiswonende kinderen) zijn iets positiever, terwijl alleenstaanden hun woning minder geschikt vinden. Vlamingen die sinds de lockdown thuiswerken, zijn ook iets minder positief over de geschiktheid van hun woning. Het inrichten van een gezellige en efficiënte werkplek kan hier verandering in brengen.

bureau thuiswerken maatkasten

Sinds de eerste lockdown is thuiswerk met 30% gestegen: 1 op 3 actieve Vlamingen werkte vóór de eerste lockdown nooit van thuis, maar wel na de eerste lockdown.


© Camber  

De Telder tuinen

Als we kijken naar welke ruimtes we het belangrijkst vinden, als budget geen rol zou spelen, dan staat een tuin die ons een vakantiegevoel bezorgt met stip op de eerste plaats.


© De Telder Tuinen  

Een 10 voor sfeer en gezelligheid

Door de strenge maatregelen tijdens de lockdown brachten we veel meer tijd door in eigen huis en tuin. Om dat zo aangenaam mogelijk te maken, heeft 1 op 2 Vlamingen aanpassingen gedaan om het gezelliger te maken in huis. Bij de 18 tot 34-jarigen gaat het over meer dan 3 op 5, en bij de 54-plussers heeft minder dan 2 op 5 een aanpassing gedaan. Vooral extra decoratie aanbrengen, verven of behangen en een nieuw salon stonden op het to-dolijstje.

Belangrijkste ruimtes? Tuin, keuken en leefruimte

Als we kijken naar welke ruimtes we het belangrijkst vinden, als budget geen rol zou spelen, dan staat een tuin die ons een vakantiegevoel bezorgt met stip op de eerste plaats. Daarna hechten we veel belang aan een keuken waarin we ons kunnen uitleven. De top 3 wordt vervolledigd met een leefruimte waarin je met meerdere mensen kan samenzijn. Voldoende opbergruimte staat op de vierde plaats. Met deze tips benut je elke centimeter van je woning optimaal.

Meer budget vrij

Aangezien we massaal zijn thuis gebleven tijdens de vakantie, en ook andere sociale aangelegenheden volledig stil vielen, kwam er bij bijna 1 op 5 Vlamingen budget vrij. De meeste Vlamingen willen dit vrijgekomen budget investeren in hun tuin. Maar ook het aanpakken van de leefruimte is bij velen een prioriteit. Op de derde plaats komt het terras. Niet onlogisch, aangezien we daar meer dan ooit genieten met onze bubbel.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/mijn-woongids/ons-huis-zoveel-meer-dan-een-plek-om-te-wonen/