Slopen en heropbouwen of toch maar renoveren?

Ben je van plan om een huis te renoveren, maar twijfel je of dat nog wel de moeite is? Bekijk dan zeker de mogelijkheid om je woning volledig te slopen en herop te bouwen. In sommige gevallen is de schade zo aanzienlijk dat het (financieel) nog weinig nut heeft die te herstellen. Maar hoe weet je nu of je het best renoveert of toch helemaal opnieuw begint? Deze vijf vragen bieden je een houvast.

1. Wat kan en mag in jouw gemeente?

De eerste stap in het beslissingsproces is er een die je zeker niet mag overslaan: grondig informeren bij de gemeente wat je met je woning precies kan en mag doen. Door niet in het wilde weg plannen te maken die je achteraf misschien weer moet opbergen, vermijd je heel wat frustraties en andere (kop)zorgen. De kans bestaat namelijk dat je huis een beschermd monument of dorps- of stadsgezicht is en je het niet mag slopen. Of dat je wel mag slopen, maar niet op dezelfde plaats herbouwen. Net daarom is het zo belangrijk dat je eerst navraagt hoe het in jouw gemeente zit met stedenbouwkundige voorschriften en erfgoedwetgeving. Een gewaarschuwd (ver)bouwer is er twee waard.

2. Welke gebreken geven de doorslag?

Het feit dat je twijfelt om te slopen en heropbouwen, wil waarschijnlijk heel wat zeggen over de staat van je woning. Maar natuurlijk weegt niet ieder pijnpunt even zwaar door op structureel en financieel vlak. Een lekkend dak of versleten verwarmingsinstallatie kan je bijvoorbeeld nog prima vervangen. Die kosten maak je sowieso. De grens om te slopen en heropbouwen ligt meestal bij ernstige stabiliteits- en vochtproblemen. Omdat al dan niet renoveren een grote beslissing is die je hele (ver)bouwtraject en -budget bepaalt, is het belangrijk om de staat van je huis tot in de puntjes te kunnen inschatten. Je schakelt dan ook het best een architect, aannemer of andere expert in om de gebreken in kaart te brengen.

3. Hoe wil je wonen?

Ook niet onbelangrijk: wat verwacht jij precies van je nieuwe stekje? Per slot van rekening ga je er jaren-, decennia- of misschien zelfs levenslang in wonen. Afhankelijk van de aspecten waar jij het meest belang aan hecht, kan het vlotter en handiger zijn om te slopen en een nieuwbouw te plaatsen dan te verbouwen. Vraag je onder meer af hoeveel extra gewicht de huidige structuur van je gebouw kan dragen, of je over de nodige bewoonbare oppervlakte beschikt en of er wel genoeg daglicht binnen kan. Kortom: bekijk of het totaalplaatje van een renovatie wel aan al je wensen en noden voldoet. Wil je ook je oude dag in je nieuwe huis spenderen? Onderzoek dan nu al hoe je het best op die specifieke behoeften kan inspelen.

4. Kan je met een renovatie aan de energiedoelstellingen voldoen?

Als je erover nadenkt om te renoveren, hou je het best in het achterhoofd dat je huis achteraf aan de energiedoelstellingen van het renovatiepact 2050 moet voldoen. Ga daarom op voorhand na of het wel haalbaar is om het energielabel van je huis naar label A op te krikken en het E-peil na de werken onder de E60 te houden. Enkele factoren waarmee je zeker rekening moet houden, zijn de compactheid en oriëntatie van je woning, de mogelijkheid om energiezuinige ventilatie- en verwarmingstechnieken te installeren en of het haalbaar is om je woning voldoende luchtdicht te isoleren. Ben je niet zeker of je aan de eisen voor een E-peil van minder dan E60 of van een label A kan voldoen? Dan vervang je je verbouwplannen het best door een sloop- en heropbouwproject. Maar vergeet niet dat de energie-eisen voor een nieuwbouw strenger zijn: een E-peil van maximaal E30 is een must.

5. Wat is financieel haalbaar voor jou?

Binnen je budget blijven is een hele uitdaging. Daarom is het opnieuw een aanrader om een architect of aannemer in te schakelen, dit keer om je te begeleiden in de financiële afweging tussen sloop en nieuwbouw en renovatie. Let ook altijd op dat je geen appelen met peren vergelijkt en alle factoren in rekening brengt. Denk bijvoorbeeld aan huurkosten die je uitspaart, de milieuvriendelijkheid van je (ver)bouwmaterialen en premies en subsidies waar je recht op hebt, zoals het btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw. Maar ook de energie die je bespaart, het wooncomfort dat je wint en de verkoopsmeerwaarde die je creëert zijn van tel. Is de bouwgrond meer waard dan je woning? Dan is sloop en heropbouw al een uitgemaakte zaak.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media