Aangenaam wonen: verhoog je comfort door slim te renoveren

Krijg je je woning nooit lekker warm? Ervaar je geregeld koude tocht in huis? Of hoor je letterlijk alles wat er bij de buren of op straat gebeurt? Dan laat het comfort in je woning te wensen over. Een comfortrenovatie kan je in dit geval helpen.

De grootste motivatie voor heel wat renovatieprojecten is het verhogen van wooncomfort. Te kleine huizen worden uitgebreid met een aanbouw en in donkere ruimtes kan je extra daglicht binnenhalen met vides, dakramen of andere oplossingen. Maar dit zijn vaak al grote werken, met een bijhorend kostenplaatje. Toch zijn er ook heel wat kleinere werken die je kan uitvoeren, die meteen een effect hebben. We zetten er enkele op een rijtje.

1. Warm in de winter, lekker fris in de zomer

Niks zo onaangenaam als een huis waarin het altijd te koud is. Zeker in de winter. En tijdens hete zomers geldt net het omgekeerde. Als de warmte eens binnen zit, krijg je die nog moeilijk buiten. Daarom is een eerste logische stap om je comfort snel te verhogen, een degelijke thermische isolatie. Dat zal je ook meteen merken op je energiefactuur, aangezien je warmteverlies vermijdt.

2. Storende geluiden weren

Als je dan toch gaat isoleren, kies je beter meteen voor isolatiematerialen die ook akoestisch isoleren. Zeker als je in een drukkere straat, appartement of in een gesloten of halfopen bebouwing woont. Zo kan je geluid van bij de buren tot een minimum beperken. Je zal beter slapen en minder stress ervaren. Je kan zowel je muren als vloeren geluidsdicht na-isoleren.

3. Meer privacy

In je woning kan je genieten van sociaal contact en een gemeenschappelijk leven. Maar soms heb je nood aan privacy en wil je een eigen plekje waar je je kan terugtrekken van familieleden, geluiden en andere prikkels. Zorg voor een plekje waar je in alle rust jezelf kan zijn in je eigen huis. Probeer ook hinderlijke inkijk van buren of mensen op straat te vermijden. Het komt erop aan om een goede balans te vinden tussen voldoende openheid en licht in huis en het waarborgen van je privacy. Raamdecoratie, glas met een coating en een omheining rondom je tuin kunnen daarbij al goed helpen.

4. Slim verwarmen

Moet je nu minutenlang wachten vooraleer je water warm is? Of heb je een verwarmingsketel met meer dan 15 jaar op de teller? Dan is een nieuw, performant toestel aan te bevelen. Je zal trouwens ook besparen doordat je efficiënter verwarmt. Ook een slimme thermostaat kan je het leven makkelijker maken. Je kan hiermee je verwarming bedienen vanop afstand en op maat van je levensstijl. Zo verspil je geen energie en kom je na werk thuis in een lekker warme woning.

5. Praktisch ingericht

We brengen enorm veel tijd door binnenshuis. Denk maar aan koken, eten, slapen, werken en ontspannen. Om al deze functies een plek te geven in je woning, is een logische en praktische indeling essentieel. Een eenvoudig en duidelijk ingerichte ruimte helpt je bij het vlot uitvoeren van je dagelijkse activiteiten en draagt bij aan jouw wooncomfort. Een niet-dragende binnenmuur weghalen kan al wonderen doen voor de inrichting van je woning. Hou ook rekening met voldoende bergruimte.

6. Makkelijk in onderhoud

Een leuke bezigheid of tijdverspilling? Bij de meeste mensen valt het onderhoud van hun woning in de tweede categorie. Maak het jezelf dan ook makkelijk met een woning die je gemakkelijk kan poetsen en onderhouden. Kies voor onderhoudsvriendelijke materialen, voldoende bergruimte en open ruimtes. Zo oogt een enorme glaspartij misschien wel heel mooi, maar weet dat je hiervoor een ramenwasser moet inschakelen.

7. Gezonde lucht in huis

Nu we onze woningen steeds luchtdichter maken en doorgedreven isoleren, is ventilatie onmisbaar voor een gezonde lucht in huis. We ademen voortdurend de vervuilde lucht in van technische installaties, schoonmaakproducten en kookdampen. Je kan verluchten met roosters in je ramen of door vaak je ramen open te zetten, maar met een mechanisch ventilatiesysteem speel je op zeker. Dit systeem voert automatisch verse lucht aan in droge ruimtes terwijl de lucht in vochtige ruimtes wordt afgevoerd. Zo geniet je continu van zuivere lucht in huis.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media