livios logo

Ken je huis: zo ontdek je de staat van jouw woning

Voor je gaat renoveren, moet je je woning in kaart brengen. In welke staat bevindt ze zich? En op welke vlakken kan je je woning en comfort verbeteren? Er bestaan verschillende tools die meer informatie en advies geven, zoals de woningpas en het energieprestatiecertificaat. Maar ook experts van een energiehuis kunnen je woning onder de loep nemen.

Woning kopen?

Ga je een woning kopen om te renoveren? Dan laat je je best niet alleen leiden door de ‘klik’ die je voelt. De staat van de woning bepaalt grotendeels welke renovatiewerken je zal moeten uitvoeren. Wil je niet voor grote verrassingen komen te staan? Neem dan een bouwexpert mee die controleert of de woning zich nog in een goede staat bevindt. Zo koop je geen kat in een zak. Lees ook zeker deze aandachtspunten.

Woningpas

De woningpas, ontwikkeld door de Vlaamse overheid, is een online tool die je woning in kaart brengt. Het is een soort van digitaal paspoort van je woning. Alle informatie wordt hier op één centraal punt gebundeld: attesten, informatie over de omgeving, de indeling… Eind vorig jaar werd de woningpas uitgebreid met een overzicht van alle energetische uitgevoerde renovatiewerken, waarvoor je netbeheerder een premie toekende. Je kan als eigenaar ook zelf renovatiewerken toevoegen in één overzichtelijke tijdslijn. Eventueel met de nodige bewijsdocumenten. Zo blijft je woningpas up-to-date.

Tip: Plan je renovatiewerken? Kijk dan zeker eens naar jouw woningpas. Je kan inloggen met je eID, federaal token of de itsme-app. Zo zie je welke werken in het verleden al zijn uitgevoerd.

woningpas vlaamse overheid

De woningpas, ontwikkeld door de Vlaamse overheid, is een online tool die je woning in kaart brengt.


© Vlaamse overheid  

EPC voorbeeld

Ook op het energieprestatiecertificaat (EPC) vind je heel wat info over je woning terug.


© Energie Vlaanderen  

bouwadvies kamp c

Een expert bij een energiehuis of een provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en renoveren kan je ook advies geven.

Foto Kamp C
  

Energieprestatiecertificaat

Ook op het energieprestatiecertificaat (EPC) vind je heel wat info over je woning terug. Dit document maakt deel uit van de woningpas en wordt overhandigd als je een woning bouwt, huurt of koopt. Het blijft tien jaar geldig. Het EPC toont aan hoe energiezuinig je woning is en geeft inzicht over hoe de gevel, het dak en de vloer geïsoleerd zijn en welke installaties er aanwezig zijn. Dankzij het energielabel of de energiescore zie je in één oogopslag hoe energiezuinig je woning is. Een A-label wijst op een zeer energiezuinige woning en een F-label op een energieverslindende woning. Lees hier alles wat je moet weten over het EPC.

Tip: Heb je nog geen EPC maar wil je wel je woning renoveren? Dan kan je een EPC laten opmaken door een energiedeskundige. Benieuwd hoe zo’n EPC eruit ziet? Hier vind je een voorbeeld.

Aanbevelingen met prijsindicatie  

Op elk EPC staan ook aanbevelingen over hoe je je woning energiezuiniger kan maken met een gemiddelde prijsindicatie. Bijvoorbeeld: 139 m² van de muren is vermoedelijk niet geïsoleerd. De aanbeveling luidt dan om isolatie te plaatsen. De gemiddelde prijs hiervoor is 33.000 euro. De prijsindicaties worden automatisch berekend en dienen slechts als richtlijn. Voor een correcte kostenraming moet je beroep doen op een architect of offertes opvragen. Ook de volgorde van de aanbevelingen zijn willekeurig en dus niet noodzakelijk de juiste volgorde om aan de slag te gaan. Raadpleeg daarom altijd een specialist voordat je met de renovatiewerken start.

Advies vragen bij energiehuizen of provinciale steunpunt 

Een expert bij een energiehuis of een provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en renoveren kan je ook renovatieadvies geven. Isoleer je eerst best je dak of beter eerst je vloer? Maar ook met vragen over de juiste verwarmingstechniek of vragen over premies kan je hier terecht. De expert helpt je ook bij het opstellen van een stappenplan voor je renovatie. Want ook de volgorde waarin je de werken uitvoert, is belangrijk. Bij sommige instanties kan je terecht voor gratis advies, anderen vragen een beperkt bedrag.

Vraag raad aan BENOvatiecoach

Ook een BENOvatiecoach kan je begeleiden bij je renovatieproject. Dit is een onafhankelijke vakexpert, erkend door Fluvius. Hij licht je woning door en stelt een renovatieplan op. Hij helpt je ook met het administratieve werk zoals offertes opvragen of premies aanvragen. Fluvius betaalt de coach, maar er zijn een aantal voorwaarden. Zo wordt er pas een BENOvatiecoach aangesteld als er tien renoveerders in je buurt zijn. Wil je aanspraak kunnen maken op zo’n coach? Schrijf je dan hier in. Fluvius houdt je op de hoogte.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/renovatiespecial/ken-je-huis-zo-ontdek-je-de-staat-van-jouw-woning/