livios logo

Vluchten kan (bijna) niet meer: woningbrand in 3 minuten

Foto Livios
  


  

Opmerkelijke resultaten bij een Nederlands onderzoek: bij een woningbrand heb je gemiddeld maar drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden had het vuur nog 17 minuten nodig om zich over de woning te verspreiden. Oorzaken zijn de toename van meer brandbare stoffen in meubels en bouwmaterialen. Daarnaast blijft de rook langer in de woning hangen door de betere isolatie. Dat concludeerde de Brandwondenstichting.

Onderschatting

We overschatten de tijd die we nodig hebben om te vluchten is een conclusie van het onderzoek. Daarom start er in oktober een campagne om op de gevaren te wijzen. Het zijn vooral de giftig vrijgekomen gassen en de rookontwikkeling die de vluchtkansen aanzienlijk doen afnemen. Bovendien zie je door de rook nauwelijks nog welke kant je op moet. Een ander punt dat tot nadenken zet, is dat de brandweer gemiddeld na acht minuten ter plaatse is of vijf minuten later dan dat de brand voor verspreiding nodig heeft.

Lees zeker ook het artikel 'Woning brandveilig maken'.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/veiligheid/23539/vluchten-kan-bijna-niet-meer-woningbrand-in-3-minuten/