livios logo

Hoe creëer je een veilige woonomgeving?

Een veilige woonomgeving begint bij preventieve maatregelen. Problemen en gevaarlijke situaties moet je voorkomen. Als ze zich toch voordoen, is het een kwestie van ze zo snel mogelijk op te sporen.

Mix maatregelen

Een rookmelder slaat alarm zodra hij rook detecteert.

Foto Etac Security Systems
  

Een CO-melder speurt naar te hoge concentraties koolstofmonoxide.


  

Hoe doe je dat? Met een mix van organisatorische maatregelen, bouwkundige ingrepen en elektronica. Organisatorische maatregelen hebben te maken met je gedrag. Een omheining is dan weer een voorbeeld van een bouwkundige ingreep. Elektronica kan problemen opsporen en gepast ingrijpen.

Brandveiligheid

Hou bij de bouw van je woning rekening met de brandveiligheid. Verwaarloos ook de kleinere ingrepen niet. Sluit je buitenverlichting bijvoorbeeld aan op een aparte kring. Gebruik eventueel brandvertragende isolatiematerialen. Hou verlichting uit de buurt van brandbare materialen...

In de klus Woning brandveilig maken lees je alles over hoe je je woning ruimte per ruimte brandveilig maakt.

Rookmelders

Een rookmelder slaat alarm als het rook detecteert. Rookmelders zijn wettelijk verplicht bij nieuwbouw en bij grote renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Je kan ze apart installeren of integreren in een alarminstallatie of domoticasysteem.

Onze klus Rookmelders installeren toont hoe je het beste te werk gaat.

Gas

Opnieuw geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Je bent wettelijk verplicht je gasketel tweejaarlijks na te laten kijken door een erkend technicus. In de installatieruimte is een goede ventilatie een must om de vorming van koolstofmonoxide tegen te gaan. Daarom moet je de schouw regelmatig reinigen. Laat je gasleidingen op tijd en stond controleren om lekken snel op te sporen.

CO-melders

Net zoals voor rook bestaan er ook voor gas detectiemiddelen. CO-melders slaan alarm als ze een te hoge concentratie koolstofmonoxide detecteren. Je kan ze apart installeren of als onderdeel van een alarm- of domoticasysteem.

Plaats CO-melders in de buurt van de slaapkamer(s) en uiteraard niet te dicht bij een toestel dat koolstofmonoxide kan produceren. Zo vermijd je vals alarm. Installeer de melders niet aan het plafond zoals rookmelders, maar plaats ze op ongeveer anderhalve meter hoogte. Want CO stijgt niet zo hoog op.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/veiligheid/hoe-creeer-je-een-veilige-woonomgeving/