livios logo

Je neus slaapt ook, zelfs wanneer het brandt!

De vreselijke appartementsbrand in Grenfell Tower in Londen brengt de kwestie brandveiligheid weer ongemeen hard op het voorplan. Architectuur en gebruikte materialen spelen een cruciale rol bij het inperken van een uitslaande brand. Maar je kan ook zelf een aantal levensbelangrijke voorzorgsmaatregelen treffen om jouw veiligheid en die van iedereen rondom je te verbeteren. Nog niet zo lang geleden hadden we met brandpreventieadviseur Tim Renders een interessant gesprek. Hij vertelt je wat je kan doen.

Tim Renders brandweerinspecteur

Brandweerinstructeur Tim Renders betreurt het aantal doden door woningbranden. "Dit jaar telden we in België al 67 doden bij een woningbrand."


© Tim Renders  

rookmelder

"’s Nachts word je niet wakker van een rookgeur. Onze neus slaapt met ons mee en wordt uitgeschakeld, de rookmelder neemt het dan voor ons over," zegt Tim.

Foto Gira
  

Handen samen kinderen

Je test een vluchtplan best meteen uit. Zo weet het hele gezin wat het moet doen als het brandalarm afgaat.


© Livios  

Rookmelders laten je niet stikken

"In 2016 telden we in België 78 doden bij een woningbrand. Dat betekent dat bijna elke vijf dagen iemand sterft door een brand. 2015 telde er in totaal 57. Op vlak van brandveiligheid sloten we 2016 triest af,” vertelt Renders. “Het dodencijfer bij woningbranden is bij ons erg hoog, onder andere door onvoldoende of geen rookmelders. Want geloof het of niet, ’s nachts word je niet wakker door de geur van rook. Onze neus slaapt met ons mee en wordt uitgeschakeld, rookmelders nemen het dan voor ons over,” legt Tim uit.

Waar hang je ze?

Het belang van rookmelders is dus erg groot, maar waar hang je ze? Tim geeft een voorbeeld: “Je slaapt met je gezin met twee kinderen op de eerste verdieping die drie slaapkamers telt. Je hangt de rookmelder in het midden van de nachthal. Op die manier moet de rook eerst naar het plafond stijgen, dan weer naar beneden zakken om onder de deur van de kinderkamers te geraken om vervolgens terug te stijgen om de rookmelder te vinden en te alarmeren.

Je kan dan zelf het dichtstbijzijnde kind redden, maar voor het tweede kind komt vaak alle hulp te laat. Hoe moet het dan wel? Hang een rookmelder op elke (kinder)kamer. We adviseren om in elke ruimte een rookmelder te hangen, behalve in de badkamer, keuken en garage. Op die plaatsen is er ook een brandrisico, maar daar plaats je in de buurt ervan een rookmelder.”

Kinderen en rookmelders

“Kinderen onder de twaalf jaar worden doorsnee niet wakker van een rookmelder omdat ze gepiep niet met gevaar associëren. Het is de taak van de ouders om hen op tijd uit bed te halen. Zeker belangrijk als je weet dat van de 57 doden bij een woningbrand in 2015, één op vijf jonger was dan twaalf jaar,” benadrukt Tim.”

Rookmeldertips

Onze expert geeft enkele tips die van rookmelders redders kunnen maken.

  • “Koop tienjarige rookmelders met onvervangbare batterijen en vervang ze om de tien jaar.
  • Test de batterijen en luidsprekers van je rookmelders maandelijks met de testknop en stof de rookmelders af. 
  • Tienjarige rookmelders vind je al vanaf 20 euro.
  • Hoe je rookmelders installeert, lees je hier

Vluchtplan

Tim vertelt ons dat je zo snel mogelijk naar buiten moet lopen als je brand opmerkt. Hoe ga je best te werk? “Je test op voorhand het vluchtplan uit, net zoals we op kantoor of in school doen. Maak afspraken concreet: leg een afgesproken verzamelplaats vast, moeten de kinderen ergens wachten, mogen ze naar buiten lopen …

Op weg naar buiten probeer je zoveel mogelijk deuren te sluiten. Zo sluit je de brand op en laat je geen extra lucht toe. Hierdoor vertraagt de brand een beetje. En het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar hang de sleutel van de voor- of achterdeur altijd vlakbij de deur. Je wilt ’s nachts echt geen sleutel zoeken midden in een brand. Pas wanneer je veilig buiten bent, bel je de brandweer op het nummer 112.”

Nog meer tips

  • “Schakel elektrische toestellen zoveel mogelijk uit, of hang een rookmelder vlakbij de toestellen die je niet uitschakelt.
  • Leg in elke slaapkamer een zaklamp (die niet op batterijen werkt).
  • Laad elektrische toestellen niet ’s nachts op, want oververhitting kan een rechtstreekse aanleiding tot brand zijn. Uit ervaring denk ik aan een smartphone, elektrische fiets, laptop …
  • Lees gebruiksaanwijzingen van nieuwe toestellen zodat je weet wat mag en wat niet.“

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/veiligheid/je-neus-slaapt-ook-zelfs-wanneer-het-brandt/