livios logo

Tips om veilig te werken op een steiger

Een steiger biedt een comfortabel platform om op hoogte te kunnen werken. Maar veilig werken vanop een steiger vereist wel de nodige maatregelen.

Stap 1: steiger kiezen

 • Steigers zijn er in verschillende vormen en maten. De meest gebruikte zijn:

Rolsteigers

9333 veilig werken op een steiger


  

Deze steigers zijn voorzien van wieltjes. Daarom zijn ze erg geschikt voor karweien op grote hoogte waar je bovendien telkens de werkplek moet kunnen verplaatsen (schilderwerken, installatiewerkzaamheden, …). De hoogte van deze steigers varieert van enkele meters tot meer dan 20 m.

Kamersteigers

9333 veilig werken op een steiger


  

Voor binnengebruik kan je een demonteerbare of opvouwbare kamersteiger kopen. Zorg dat je weet hoe hoog de steiger moet zijn en hoe groot je het werkplatform graag hebt, want de keuze is vrij uitgebreid.

Schragen

9333 veilig werken op een steiger


  

Een andere mogelijkheid bestaat erin om schragen te gebruiken met daarop enkele stellingplanken. De meeste schragen zijn in de hoogte verstelbaar, zodat je een vrij ruim bereik hebt. Voor klussen op grote hoogte is dit systeem niet geschikt, maar voor metsel- en timmerwerk aan een gemiddelde woning is het erg praktisch.

Ladders met stellingplank

9333 veilig werken op een steiger


  

Met behulp van een stellingplank tussen twee ladders, kan je ook een steiger creëren. Als je bovendien over telescopische laders beschikt, kan je eenvoudig werken op ongelijke oppervlakken. Een dergelijke constructie is smaller en werkt daarom minder praktisch. Maar als je twee ladders hebt, hoef je dus niet speciaal een steiger te gaan huren.

Vouwladder

9333 veilig werken op een steiger


  

Nog een praktisch systeem is de 4-delige vouwladder. Die kan je op verschillende manieren. Onder andere als platform door de 2 middelste delen horizontaal te plaatsen. Ideaal voor klussen in huis waarvoor je niet al te hoog van de grond moet.

Systeemsteigers

9333 veilig werken op een steiger


  

De hoogste steigers, voor bijvoorbeeld dakwerken op tientallen meters hoogte, bestaan uit verschillende delen, die op je op elkaar zet tot de steiger voldoende hoog is. Het veilig opbouwen van dergelijke steigers is werk voor professionals.

Stap 2: steiger installeren

9333 veilig werken op een steiger


  

 • Positioneer de steiger op een vlakke, draagkrachtige ondergrond.
 • Leg bij een zachte ondergrond planken onder de poten van de steiger om de druk te verdelen, zodat de steiger niet in de grond zakt.
 • Zorg dat je steigers met wieltjes zo verankert, dat de steiger geen kant meer op kan. In de praktijk gebeurt dit normaal door de wielen op de rem te zetten en met (meegeleverde) metalen schoorlatten elke hoek van de steiger extra te ondersteunen.
 • De stellingplanken moeten goed vast liggen. Controleer ook of ze recht liggen, zodat er straks geen materialen of gereedschappen naar beneden vallen.
 • Installeer altijd de leuningen.
 • Veranker de steiger altijd zoals door de fabrikant/verhuurzaak omschreven. Meestal moet je de steiger stabiliseren met stangen die je diagonaal plaatst.

Let bij de installatie van een steiger goed op externe gevaren, zoals de nabijheid van hoogspanningskabels of andere (niet of slecht geïsoleerde) elektrische installaties. Als er te veel wind staat, wacht je best op betere weersomstandigheden.

Stap 3: werken op de steiger

9333 veilig werken op een steiger


  

 • Beklim hoge steigers altijd langs de binnenkant. Hiervoor is een platform nodig met een luik.
 • Klim niet via de diagonaal geplaatste stangen naar omhoog.
 • Leg de (zo al kleine) werkplek niet vol met rommel, maar neem alleen de nodige gereedschappen en materialen mee op de steiger.
 • Hijs materialen omhoog met een emmer en een touw.
 • Verplaats de steiger indien nodig op tijd. Het is niet de bedoeling dat je op een steiger nog halsbrekende toeren moet uithalen om je werk goed te kunnen doen.
 • Overschrijd nooit de maximaal toegestane belasting van de steiger.
 • Draag veiligheidskledij (werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm).

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/veiligheid/tips-om-veilig-te-werken-op-een-steiger/