Batibouw 2015: renovatie, kostenoptimaal bouwen en het digitale huis

Batibouw heeft zijn drie thema's voor 2015 bekendgemaakt. Volgend jaar ligt de focus op Start to renovate, kostenoptimaal bouwen en het digitale huis.

Een maximum E-peil van 90 voor ingrijpende verbouwingen. De condensatieketel die verplicht wordt. In 2015 schakelt de renovatiewetgeving een versnelling hoger.

Foto: Viessmann Belgium bvba  

Kostenoptimaal bouwen: hoe haal je het meeste uit je budget? Hoe laat je je centen optimaal renderen?

Ook in de kijker 2015: alles rond woningautomatisatie.

Foto: Legrand  

1. Start to renovate

Met speciale aandacht voor alles rond energiezuinig verbouwen. "Want net in bestaande woning is de grootste energetische winst te halen", zo klinkt het bij de beursorganisatie. "Zeker als je de werken aanpakt volgens de Trias Energetica." De Trias wat?

Ecodesign

Ook onder het vergrootglas: de zogenaamde Europese Ecodesignrichtlijn. "Simpel gezegd past Ecodesign het bestaande concept van de energielabels toe op een breder gamma aan energieverbruikende apparaten: van de koelkast en diepvriezer over de verlichting tot de verwarming en warmtepomp."

Condenseren verplicht!

"Een ander gevolg van deze nieuwe regelgeving is de eis voor een hoger minimumrendement voor verwarmingsinstallaties. Dit betekent in de praktijk dat men geen systemen meer kan kopen die minder presteren dan condensatieketels op aardgas of stookolie."

2. Kostenoptimaal bouwen

Vorig jaar was 'Betaalbaar bouwen' nog een hoofdthema, dit jaar wordt dat 'Kostenoptimaal bouwen'. "Investeringen in energiebesparing hebben hun meerwaarde voldoende bewezen. Maar hoe zet je je budget het beste in? Hoeveel moet je bijvoorbeeld precies gaan isoleren? Een juiste kosten-batenanalyse is cruciaal", vertelt de beursorganisatie.

Het zit 'm in de mix

"De uitdaging? De juiste combinatie van isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en verwarming. Naarmate je bijvoorbeeld meer isoleert, daalt het energieverbruik. En dit tot een bepaald punt, waar de daling van het energieverbruik de meerkost van het isoleren niet meer compenseert."

Wil je nú al weten welk E-peil voor jouw nieuwbouw het meeste rendeert?

3. Het digitale thuis

"Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden." De rol van woningautomatisatie zal in de toekomst alleen maar toenemen. Van intelligente toestellen, over apps tot domotica: ze krijgen extra aandacht op Batibouw 2015.