Hernieuwbare energie - Batibouw 2014

Foto: Junkers  

Viessmann - Paleis 5, stand 117

Vitocaldens 222-F: de hybride verwarming

Dé lancering van 2014 is de Vitocaldens 222-F, een combinatie van een condenserende gasketel met een efficiënte luchtwaterwarmtepomp en een warmwaterboiler van honderddertig liter in één hybride toestel.  Het systeem is de ideale oplossing voor de vervanging van oude verwarmingsketels maar is ook heel geschikt voor nieuwbouwprojecten. Het toestel beschikt over een winstfactor (COP) van 4,4 (A7/W35 EN 14511) en beantwoordt aan de nieuwe EPB-voorwaarden die vanaf 1 januari 2014 in werking treden.

Rekening houdend met het feit dat elke vierkante meter in een nieuwbouwwoning duizendvijfhonderd tot tweeduizend euro kost, is de Vitocaldens 222-F erg compact. Daarnaast is het energiezuinigheid troef. Doorheen het jaar verwarmt de warmtepomp de woning terwijl de gascondensatieketel de extra warmtevraag beantwoordt tijdens de koudere wintermaanden. Bovendien beschikt het toestel over een geïntegreerde warmwaterboiler die een uitstekend warmwatercomfort voorziet. De consument bespaart met het toestel tot vijftig procent energie.  De warmtepomp levert een vermogen van 5,6 of 7,5 kW in de 230V-versie en 7,7 kW in de 400V-versie (A2/W35). De gascondensatieketel levert 19 kW.

Het toestel beschikt over een energiemanager die de gebruiker kan instellen volgens drie verschillende toepassingsregimes:

  • Economisch - Optimalisatie van het rendement
  • Comfort - Optimalisatie van de warmwaterproductie
  • Ecologisch - Minimalisatie van de CO2-uitstoot

Afhankelijk van het gekozen toepassingsregime zoekt het systeem het optimale werkings- of bivalentiepunt om de warmtepomp en de geïntegreerde condenserende gasketel op elkaar af te stemmen. De Vitocaldens 222-F is beschikbaar vanaf september 2014 en heeft een richtprijs van achtduizendvijfhonderd euro, excl. BTW en installatie.

Meer info: www.viessmann.be

Vaillant - Paleis 12, stand 403A

Energiezuinig en comfortabel verwarmen

Foto: Vaillant  

Vaillant, Europees marktleider in de verwarmingstechnologie, zal tijdens Batibouw 2014 focussen op systemen die zuinig en milieuvriendelijk zijn enerzijds, maar toch een optimaal comfort bieden anderzijds. Verschillende toestellen en technologieën zullen daarbij aan bod komen.

Met de aroTHERM brengt Vaillant een nieuw type lucht/water-warmtepomp op de markt die de ideale oplossing vormt voor de zuinige verwarming en warmwaterproductie van een eengezinswoning of appartement. Deze warmtepomp van het monobloc type onderscheidt zich door een compacte buiteneenheid, een modulerende inverter compressor en flexibele installatie-mogelijkheden. De aroTHERM kan geplaatst worden als een individuele oplossing waarbij de warmtepomp instaat voor de verwarming van de volledige woning en, indien gewenst, ook de warmwaterproductie. Maar de aroTHERM kan ook perfect geplaatst worden, als een hybride oplossing, in combinatie met een verwarmingsketel. Met de aroTHERM kan u verwarmen in de winter en koelen in de zomer.

Verder zal Vaillant de vernieuwde ecoCOMPACT, een compacte condensatiegasketel met ingebouwde boiler, en de auroCOMPACT, een compacte condensatiegasketel met ingebouwde zonneboiler voorstellen. De ecoCOMPACT kreeg niet enkel een nieuw design en bedieningsbord, maar werd ook technisch verder geoptimaliseerd. Een andere belangrijke innovatie is de ingebouwde warmwaterboiler. Voor de nieuwe generatie ecoCOMPACT werd beslist om af te stappen van een thermisch gelaagde boiler en een klassieke boiler met spiraal te gebruiken om eventuele kalkproblemen te vermijden. De auroCOMPACT heeft dezelfde eigenschappen als de ecoCOMPACT maar werkt voor de warmwaterproductie eerst op zonne-energie en is hierdoor zuiniger en milieuvriendelijker.

Meer info: www.vaillant.be

Daikin - Paleis 12, stand 313

Warmtepomptechnologie in huis zonder grote breekwerken

Het Daikin Altherma Hybride warmtepompsysteem is de recentste oplossing om de zuinige en milieuvriendelijke warmtepomptechnologie in huis te halen zonder grote breekwerken om de bestaande verwarming weg te halen. Hierdoor kunnen klassieke gasketels eenvoudig worden geoptimaliseerd. 

De Daikin Altherma Hybride warmtepomp is een intelligent systeem dat het beste uit twee bestaande technologieën samenbrengt: een hoge rendementsketel en een lucht-waterwarmtepomp (5 of 8 kW) met een ongeëvenaarde energieprestatie. Het systeem bestaat uit een invertergestuurde buitenunit die warmte onttrekt aan de buitenlucht en een binnenunit met geïntegreerde hogerendementsketel die zowel radiatoren als sanitair water kan verwarmen tot zeer hoge temperaturen. Daarnaast biedt het systeem ook een optie om te koelen. 

Voor het plaatsen van een Daikin Hybride Altherma zijn geen grote renovatiewerken nodig. Gezien het systeem water tot 80°C kan opwarmen, hoef je de bestaande verwarmingsinstallatie niet te vervangen en kunnen aanwezige radiatoren en leidingen blijven hangen. Het volume van de binnenunit lijkt op die van een klassieke condensatieketel, waardoor het systeem ideaal is voor het vervangen van de bestaande verbrandingsketel. Ook de compacte buitenunit biedt heel wat flexibiliteit qua plaatsing: gezien hij tot op 30m van de binnenunit kan worden geplaatst, is het mogelijk om hem in de tuin of zelfs op het dak te monteren. 

Meer info: www.daikin.be

ATAG - Paleis 12, stand 405

A.L.E.C.: het budgetvriendelijk alternatief van de warmtepomp

Foto: ATAG Verwarming België  

ATAG stelt op Batibouw zijn ATAG low energy concept (A.L.E.C.) voor, een evenwaardig en goedkoper alternatief voor de warmtepomp. A.L.E.C is een zonneboilercombi voor de verwarming en tapwaterbereiding van woningen met een laag energieverbruik en laag temperatuurafgiftesysteem. Het concept is 30 % goedkoper dan de warmtepomp omwille van zijn installatiegemak. Er is geen dure grondboring nodig.

A.L.E.C benut zonnewarmte voor warm water en verwarming. Door de ketel en het afgiftesysteem te ontkoppelen met een energie-opslagvat is A.L.E.C in staat om zeer kleine vermogens (vanaf 500 watt) aan het afgiftesysteem te leveren, zonder in te binden aan (warmwater)comfort. Daarmee biedt A.L.E.C de oplossing voor huidige en toekomstige EPB-eisen.

Bon voor gratis thermostaat
Laat je op de stand van Atag een offerte laten maken door één van hun vakmannen, dan krijg je een bon voor een gratis thermostaat.

Meer info: www.atagverwarming.be

Buderus - Stand 12, stand 209

Buderus blijft trouw aan systemen

Tijdens Batibouw blijft Buderus meer dan ooit trouw aan systemen. Een systeem is de intelligente combinatie van verschillende warmteproducenten om zo een maximum aan hernieuwbare, en dus gratis, energie te benutten. Buderus stelt er ook het nieuw regelsysteem EMS plus voor. 

Foto: Buderus  

Ook wanneer je niet van nul kan beginnen, bij een verbouwing bijvoorbeeld, moet het mogelijk zijn om verschillende systeemcomponenten à la carte te combineren, zonder daarbij een fortuin te investeren voor de verwarming. Het hybridesysteem Logatherm WPLSH van Buderus past in deze denkwijze. De hybride warmtepomp Logatherm WPLSH combineert twee technologieën: gas- of stookoliecondensatie en warmtepomp. Je kan het systeem installeren bij nieuwbouw of bij de upgrade van een bestaande Buderusinstallatie als het gaat om een gas- of stookoliecondensatieketel van maximaal 30 kW. 

Buderus lanceert ook een nieuw besturingssysteem op Batibouw. Geen alledaagse gebeurtenis, als je weet dat dit gemiddeld slechts één keer om de 5 jaar gebeurt. De Logamatic RC300, RC200 en RC100 zijn nog eenvoudiger in het gebruik dan de vorige generatie. De navigatie binnen de verschillende menu’s is volledig intuïtief. Een extra voordeel is de duidelijke voorstelling van de opbrengst van de hernieuwbare energie.

Buderus

Stiebel Eltron - Paleis 12, stand 102

Minimaal verbruik, maximaal rendement, met de Inverter 3.0 

Foto: STIEBEL ELTRON  

De WPL 15/25 A(S) zijn nieuwe Stiebel Eltron lucht/water-warmtepompen met de Inverter 3.0 technologie, die het rendement van de warmtepomp verhoogt -en dus je verbruik doet dalen. Het toestel staat buiten, waardoor je plaats bespaart in je woning. Door hun compacte afmetingen zijn deze warmtepompen overal gemakkelijk op te stellen. Ze behalen aanvoertemperaturen tot 65 °C en zijn daardoor even geschikt voor bestaande woningen met radiatoren als voor nieuwbouw. 

Deze warmtepompen zijn uiterst energie-efficiënt dankzij de unieke Inverter 3.0 technologie. Ook wanneer je ze het meest nodig hebt verbruiken ze weinig: bij lage buitentemperaturen. De WPL 25 A heeft een COP van 4,08 bij een buitentemperatuur van 2 °C*, dat betekent een rendement van meer dan 400%. 

De WPL 15 AS en de WPL 25 A hebben een vermogen van 4,6 kW* en 8,04 kW*. Zo vind je een oplossing zowel voor de kleinere als grote woning, voor een gemiddelde tot hoge warmtebehoefte. Voor je warm water kies je naargelang jouw behoefte uit het uitgebreid gamma Stiebel Eltron boilers, eventueel in combinatie met thermische zonnecollectoren. Zeker niet onbelangrijk voor een toestel dat buiten opgesteld staat, is het laag geluidsniveau. Zowel jij als je buren zullen die uiterst stille werking appreciëren. 

* bij A2/W35 = buitentemperatuur 2 °C, aanvoertemperatuur 35 °C. COP WPL 15 A(S): 3,70 bij A2/W35 = rendement van 370%.

Promotie Batibouw 2014
Bezoekers die een contactformulier invullen hebben recht op een gratis thermische zonnecollector of een handdoekdroger bij aankoop van een warmtepompinstallatie. De promotie is geldig tot eind maart 2015! Voorwaarden kan je navragen op de stand. 

Meer info: www.stiebeleltron.be 

Remeha – Paleis 12, stand 519B

Remeha Azorra: Warm water in een oogwenk 

Foto: Remeha  

De Remeha Azorra, de gloednieuwe thermodynamische boiler van Remeha gebruikt de onverwarmde omgevingslucht of buitenlucht voor de bereiding van sanitair warmwater. De koelkring is een gesloten kring, waarin de koelvloeistof R-134a de rol van energiedrager speelt. De warmte van de aangezogen lucht wordt naar de koelvloeistof gebracht. De koelvloeistof wordt aangezogen in de vorm van damp door een compressor die hiervan de druk en de temperatuur verhoogt en naar de condensor stuurt. In de condensor worden de uit de verdamper gehaalde warmte en een deel van de door de compressor geabsorbeerde energie aan het water overgedragen. Met als resultaat, een besparing van maar liefst 70% op de waterfactuur. 

Het systeem van deze warmtepompboiler in combinatie met zijn geëmailleerde boilerkuip en beschermende titanium anode zorgt voor een zeer snelle en efficiënte opwarming van een grote hoeveelheid water. De Remeha Azorra kan water opwarmen tot 65°C en is verkrijgbaar in drie modellen: 200 E, 300 E en het model 300 EH. Dit laatste model staat in combinatie met een verwarmingsketel of zonnesysteem voor nog groenere energie. 

De Remeha Azorra biedt een hoog sanitair warm water comfort tot vriestemperaturen van -5°C. Daarbij zorgt de veiligheidsweerstand van 2,4KW voor het hoogste comfort bij extreem lage buitentemperaturen.

Meer info: www.remeha.be

Thermelec – Paleis 12, stand 105

Warmtepompen HRC 70 voor hogere watertemperaturen

Foto: Thermelec  

De combinatie van een warmtepomp lucht/water met een hoge afgiftetemperatuur bij lage buitentemperaturen is niet evident als je ook een hoog rendement nastreeft. Thermelec heeft de HRC 70 specifiek voor deze omstandigheden ontwikkeld.

Dankzij het gebruik van twee compressoren, die modulerend worden aangestuurd, ontwikkelt er zich steeds een hoeveelheid warmte die perfect in overeenstemming te brengen is met de warmtevraag. De maximum afgiftetemperatuur is 70°C en exclusieve warmtepompwerking is zelfs mogelijk bij -20°C !

Het toegepaste koelmiddel R290 is volkomen milieuvriendelijk en er is ook veel aandacht besteed aan de onderdrukking van het geluid. Kortom, deze warmtepompen, verkrijgbaar met de vermogens 17 kW, 20 kW en 25 kW, zijn bijzonder geschikt voor de vervanging van bestaande installaties met een centrale verwarmingsketel maar laten zich ook toepassen in nieuwbouwprojecten waar een hoog verwarmingsvermogen noodzakelijk is.

Meer info: Thermelec

Coolingways/Paradigma/Ecothermia - Paleis 12, stand 408

ROBUR GAHP, gasabsorptiewarmtepomp met hoog rendement

Foto: Coolingways  

Dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals buitenlucht of bodemenergie haalt een ROBUR gaswarmtepomp een rendement van 165%. Dit resulteert in een aanzienlijke verlaging van jew energiefactuur met wel 40%. De ROBUR GAHP is gekwalificeerd als klasse A+++.

Dankzij de hoge watertemperaturen (tot 65°C voor CV, 70°C voor SWW) kan de GAHP ook gecombineerd worden met zowel vloerverwarming als radiatoren en gebruikt worden voor de productie van sanitair warm water. Omwille van de modulaire opbouw is er voor iedere toepassing een geschikte oplossing voorhanden.

Meer info:  www.coolingways.be

Bulex – Paleis 12, stand 405

Zuinige verwarmingssystemen en nieuw aircogamma

Foto: Bulex  

Bulex zet zich in om zuinige en duurzame verwarmingssystemen te ontwikkelen die afgestemd zijn op de noden van elke woning. Verder introduceert het merk een totaal nieuw gamma van aircosystemen die uitblinken door hun gebruiksvriendelijkheid en stille werking. 

Bulex ontwikkelt zuinige, rendabele en betaalbare oplossingen die werken op hernieuwbare energie. Het gamma omvatte al toestellen voor warmwaterproductie op zonne-energie, warmtepompen en ventilatiesystemen. Nu pakt het merk uit met een warmtepompboiler, de Magna AQUA 300/2C, waarmee je tot 75 % kan besparen op je energiefactuur voor warmwaterbereiding. Daarnaast lanceert Bulex het vernieuwde gamma Genia AIR lucht/water-warmtepompen. Als individuele oplossing of als onderdeel van een hybride systeem voor centrale verwarming en warmwaterbereiding. 

SDH 17 en SDH 18 zijn de nieuwe aircosystemen. Ze vallen op door hun stille werking en gebruiksvriendelijkheid. De binnenunit bestaat uit witte designpanelen met een digitaal display. De buitenunit beschikt over de hoogste modulatie dankzij een DC compressor, AC indoor en DC outdoor motorcombinatie. 

Meer info: www.bulex.be

Elsingor – Paleis 10, stand 011

E-PAC: combinatie van warmtepomp en mechanische ventilatie 

Foto: Elsingor NV  

Elsingor stelt op Batibouw het systeem E-PAC voor. Vertrekkend vanuit het principe dat thermisch gerenoveerde (nieuwbouw)woningen geventileerd moeten worden, heeft Elsingor meegewerkt aan de perfectionering van dit systeem dat warmte uit vervuilde lucht recupereert alvorens die lucht naar buiten af te voeren. Met de zo gerecupereerde warmte kan je het sanitaire water het hele jaar door opwarmen. Met de resterende energie kan je de woning verwarmen. 

E-PAC is een vernuftige combinatie van gecontroleerde mechanische ventilatie en een klassieke warmtepomp. De E-PAC wordt in België gefabriceerd, grotendeels met Belgische onderdelen. In het elektriciteitsverbruik van een E-PAC, dat lager ligt dan andere verwarmingssystemen en boilers, kan je volledig voorzien met fotovoltaïsche panelen. Die combinatie draagt zo bij tot energieonafhankelijkheid en een 'near zero energy'-woning zoals de Europese Unie voorschrijft vanaf januari 2021. 

Bovendien zorgt de combinatie van een E-PAC of andere warmtepomp met een fotovoltaïsche installatie voor vrijwel geen CO2-uitstoot. 

Meer info: www.elsingor.com 

TSD - Paleis 12, stand 311

De pelletketel P1 UNIT: een unieke combinatie

Foto: TSD  

De compacte afmetingen van de P1 pelletketels (60 x 64 x 120cm) van Fröling maken de montage zelfs in moeilijke ruimtes kinderspel. Zowel op het niveau van investeringskosten als op het niveau van gebruik, is de P1 een belangrijke concurrent van de warmtepomp. De compacte en modulaire constructie geeft de mogelijkheid tot eventuele uitbreiding van een sanitair warmwaterbereiding (130 l) of een hydraulische eenheid. De geïntegreerde turbine zuiger regelt een volledige automatische pelletsvulling van de ingebouwde silo met een capaciteit van 32 liter.

Deze nieuwe toepassing evenals de aangepaste site www.froeling-connect.com maakt het mogelijk je ketel te bedienen en te controleren vanaf elk apparaat dat verbinding heeft met internet. Via een persoonlijke toegangscode heb je toegang tot alle informatie in real time van de ketel, het buffervat en de verschillende verwarming circuits, en kan je de installatie aanpassen in functie van de verkregen informatie.

Om warmteverlies door ventilatie te voorkomen, is de ketel ook uitgerust met een directe luchtaansluiting. Bovendien, wordt de frisse lucht voorverwarmd door een intern geïntegreerd systeem, wat het rendement van de installatie vergroot. Een andere bijzonderheid is de gloeidraadontsteking. Deze is uiterst geruisloos en energiezuinig. En dankzij het automatisch beweegbaar asrooster, en de ruim uitgevoerde aslade hoef je die niet vaak leeg te maken.

Meer info: www.tsd.lu

Chaffoteaux – Paleis 12, stand 200

Arianext: warmtepompen voor energiezuinige woningen

Foto: Ariston  

Chaffoteaux vergroot zijn verwarmingsgamma met Arianext, een nieuwe reeks laagverbruik monobloc warmtepompen. Met een COP tot 4,30, afhankelijk van het model, zijn de Arianext warmtepompen krachtige toestellen omdat ze slechts 1 kW elektriciteit verbruiken om 4,3 kW afgegeven warmte te produceren. De gratis energie uit de lucht levert tot 70 % van de geproduceerde warmte voor verwarming en voor warm water. 

Arianext warmtepompen zijn uitgerust met een compressor met invertertechnologie die het verwarmingsvermogen over een breed bereik (van 15 tot 115% van het nominale vermogen) regelt. Daardoor wordt het systeem perfect aan de effectieve behoeften van een energiezuinige woning aangepast. Dankzij deze technologie kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen en blijft het comfort van de bewoners altijd optimaal, ook in het tussenseizoen. Arianext is beschikbaar in een versie voor enkel verwarming of in combinatie met een geïntegreerde boiler van 180 l voor de productie van sanitair warm water. Voor een nog groter sanitair comfort kan je een sanitaire warmtepomp Aquanext aan het systeem linken. 

Arianext is beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen (vermogen van 4, 6 en 8 kW) en is optimaal aangepast aan het vereiste vermogen van woningen met een oppervlakte van 80 tot 120 m². dankzij de monobloktechnologie is er geen koelleiding nodig tussen de buiten- en de binnenunit. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger. De besturing van de Arianext verloopt via Expert Control. Die regelt permanent de temperatuur in de woning door het vermogen van de warmtepomp automatisch aan te passen aan de warmtebehoefte en aan de buitentemperatuur (m.b.v. de meegeleverde sensor). 

Meer info: www.chaffoteaux.be

Mitsubishi - Paleis 12, stand 115

Hyper Heating garandeert topprestaties

Mitsubishi Electric ontwikkelde de Hyper Heating-technologie specifiek voor koude klimaten. Deze technologie verbetert de prestaties van uw warmtepomp en zorgt ervoor dat zijn verwarmingsvermogen tot op een buitentemperatuur van -15°C behouden blijft. Verwarmen is zelfs mogelijk bij een buitentemperatuur van -25°C. Deze lucht/lucht warmtepomp garandeert comfortabele warmte, zelfs tijdens de strengste winters.

Naast deze buitengewone prestaties geniet de vloerunit van een uitzonderlijke SCOP van 4,4 en een SEER tot 8,5 (2,5 kW).  Ook de wandunit haalt een SCOP van 4,9 en een SEER tot zelfs 9,1 (2,5 kW). Een opmerkelijk zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen dus.

De vloerunit kan op drie verschillende manieren worden geïnstalleerd. Garantie voor een flexibele planning. Ook de flexibiliteit in de oriëntatie van de luchtstromen speelt een grote rol voor het zo efficiënt mogelijk  verwarmen of koelen zonder dat u aan comfort inboet. De wandunit is dankzij de 3D I-see sensor en dubbele luchtuitblaas uiterst effectief. Bovendien bevat hij een filter die tot 99% van alle bacteriën, virussen, allergenen, schimmels en stofdeeltjes neutraliseert.

Beide binnenunits zijn uitgerust met een weektimer en zijn compatibel met de wifi-interface voor sturing van op afstand via uw smartphone, tablet of computer.

Meer info: www.mitsubishi-electric.be

V-ZUG - Paleis 11, stand 515

Wasmachine met warmtepomp

Foto: V-Zug  

V-ZUG stelt op Batibouw zijn wasmachine met warmtepomp voor. Het water wordt niet alleen verwarmd door een conventioneel verwarmingssysteem, maar ook door een energiezuinige warmtepomp.  Bij de Adora SLQ WP bepaal je zelf hoeveel energie je wil besparen.  Je kiest uit drie verschillende instellingen om het water te verwarmen:  de warmtepomp voor 50 % gebruiken, voor meer dan 50 % of voor 100 %.

Zo is de Adora SLQ WP maar liefst 40% zuiniger dan de hoogste energieklasse A+++.  Bovendien stemmen sensoren het verbruik van water en elektriciteit exact af op de hoeveelheid en het type wasgoed.  Het Anti-Kreuk programma ontkreukt uw wasgoed met echte stoom.  Strijken wordt zo overbodig. De Vibration Absorbing System (VAS) zorgt voor een stille machine, die nagenoeg zonder trillingen centrigufeert. Het unieke Anti-Mijt programma verwijdert alle sporen van mijten – wat een betere levenskwaliteit garandeert voor mensen met allergieën. 

Meer info: www.vzug.com‎