Lezer Rudy is bang om budgettair uit de bocht te vliegen

Binnen exact een week is het weer tijd voor jaarlijkse Batibouw-gekte. Naar schatting 300.000 (ver)bouwers en inspiratiezoekers zakken straks af naar de Heizelpaleizen. Onder hen ook heel wat van onze lezers. De komende weken laten we een tiental onder hen aan het woord. We schotelen hen elk drie vragen voor:

  1. Waarom ga jij naar Batibouw?
  2. Welke vragen wil jij koste wat kost beantwoord zien?
  3. Wat is je grootste (ver)bouwangst?

Van nieuwbouwwoning naar renovatie van een hoeve

Inne Segers en haar gezin zijn toe aan hun tweede bouwproject op tien jaar tijd.

Inne Segers en haar gezin zijn toe aan hun tweede bouwproject op tien jaar tijd. Op Batibouw hopen ze evenveel inspiratie en tips op te doen als een decennium geleden.

1. Waarom ga jij naar Batibouw?

Tien jaar geleden bouwden we met eigen handen een moderne woning. We hebben er altijd heel graag gewoond, maar vorig jaar kregen we dé kans om onze grote droom waar te maken: het renoveren van een oude hoeve! We kochten de woning, die we nu grondig dienen te renoveren. Vorig jaar al gingen we tijdens Batibouw op zoek naar de nieuwste trends en snufjes op de markt. Dit jaar wordt alles concreter, nu we wachten op onze bouwvergunning en we alles stap per stap zijn aan het voorbereiden. Want we sturen het project helemaal zelf aan, van begin tot eind.”

2. Welke vragen wil jij koste wat kost beantwoord zien?

Onze topprioriteit tijdens Batibouw? De definitieve keuze van onze ramen. Het grote voordeel van Batibouw is dat je de verschillende profielen allemaal langs elkaar ziet staan. Wij willen absoluut ramen met goede technische kwaliteiten én een knappe look.

Aangezien onze toekomstige hoeve niet op het huidige gasnet is aangesloten, is ook energie een uitdaging. Daarom willen we meteen de juiste beslissing maken om energiezuinig te verwarmen.

3. Wat is je grootste (ver)bouwangst?

Die hebben we niet. Ieder gezin dat aan zijn eigen woning kan bouwen, moet fier zijn op zichzelf. En ook bewust zijn van de kansen die zo’n project met zich meebrengt. Je denkt namelijk extra bewust na over elke ruimte in je woning. Zo bepaal je ook mee de eigenheid. Voor ons is (ver)bouwen dus vooral een grote bron van energie. De belangrijkste uitdaging is om dit leuke project te combineren met een jong gezin en een boeiende job.

Rudy gaat meteen voor BEN

Rudy Van Raemdonck uit Temse heeft zijn zinnen gezet op een bijna-energieneutrale nieuwbouwwoning.

Hoewel de BEN-eisen nog een paar jaar voor ons liggen, heeft Rudy Van Raemdonck uit Temse met zijn vrouw, zoon en dochter zijn zinnen gezet op een bijna-energieneutrale nieuwbouwwoning.

1. Waarom ga jij naar Batibouw?

“Drie jaar gelegen kochten we de bouwgrond. Nu is het tijd om de bouw aan te vatten. Vier dingen zijn voor ons belangrijk in ons ontwerp: natuur, rust, ruimte en comfort. Om deze waarden helemaal tot hun recht te laten komen, hebben we natuurlijk heel wat inspiratie nodig. Die vinden we al enkele jaren op Batibouw. Waar we twee jaar geleden nog vooral algemene en praktische informatie zochten, kijken we nu uit naar tips rond interieur, keukentoestellen, domotica

2. Welke vragen wil jij koste wat kost beantwoord zien?

We hebben een aantal concrete vragen. Hoe kunnen we het E-peil van onze woning onder controle houden? Kiezen we best voor een warmtepomp, pv-panelen, een zonneboiler? Hoe zit het met de allernieuwste technieken zoals microwarmtekrachtkoppeling op basis van brandstofcellen? En voorts: welke trends zijn er op vlak van keuken en interieur? Ten slotte willen we ook al een beslissing nemen over onze keukentoestellen.

3. Wat is je grootste bouwangst?

Onze grootste angst is dat we ons budget niet onder controle kunnen houden. Bouwen is nu eenmaal een zeer dure aangelegenheid. Niet alleen door de strenger wordende reglementering, maar ook door het BTW-tarief van 21%. Bij iedere offerte die we binnenkrijgen, gaan we dan ook na of dit past in ons financiële plaatsje. Zodat we tijdig kunnen bijsturen. Onze architect en binnenhuisarchitect spelen daarin een belangrijke rol.”

Een nieuwe gevel én een nieuwe keuken

Roxane Brunin, haar man en twee kindjes hebben hun grote portie pech al gehad. Vorige zomer liep hun woning serieuze waterschade op.

Roxane Brunin, haar man en twee kindjes hebben hun grote portie pech al gehad. Vorige zomer liep hun woning serieuze waterschade op. Tijd voor een positieve start, met twee duidelijke doelen.

1. Waarom ga jij naar Batibouw?

“Vorig jaar in juni zorgde een gebroken waterleiding voor grote problemen. We waren zelf niet thuis toen het gebeurde. Onze buurman zag het water langs onze voordeur naar buiten sijpelen. De brandweer moest de deur zelf forceren. Het grote kwaad was helaas al geschied: de kamer van onze dochter was helemaal vernield. Net als onze eetkamer. We moesten alles vervangen: deuren, vloeren en plafonds. Toch zitten we nog met wat vochtproblemen langs de gevel. Daarom dat we deze wensen te isoleren. Samen met een nieuwe keuken is dat de reden waarom we dit jaar naar Batibouw trekken.”

2. Welke vragen wil jij koste wat kost beantwoord zien?

“Hoe kunnen we onze gevel optimaal renoveren, zodat we ons niets meer moeten aantrekken van vocht- of temperatuurproblemen? Voor welke premies komen we in aanmerking? Voorts willen we ook al een aantal offertes opvragen. De prijs blijft belangrijk.”

3. Wat is je grootste (ver)bouwangst?

“Een grote angst hebben we niet meer na alles wat we al hebben meegemaakt. We hopen op Batibouw alle antwoorden te vinden zodat we onze renovatie met een gerust hart kunnen afsluiten.”

 

Heb jij zelf ook een interessant bouwverhaal waar je graag mee wil uitpakken? Laat het ons weten via redactie@livios.be.