Gereedschapskoffer samenstellen

Niks zo vervelend als een klus halfweg moeten staken omdat je niet over het juiste gereedschap beschikt. Daarom kan je er maar beter voor zorgen dat je een goed uitgeruste gereedschapskoffer hebt.

Als elk van de onderstaande ‘gereedschapsgroepen’ vertegenwoordigd is in je gereedschapskoffer, ben je goed gewapend voor de meeste klussen in en rondom je woning.

Boormachine

Een boormachine is voor elke klusser een must. Heb je graag wat meer bewegingsvrijheid, kies dan een accuboormachine.
Voor een optimaal resultaat gebruik je boren die speciaal zijn vervaardigd voor het materiaal dat je gaat bewerken (houtboor, metaalboor, steenboor, …). Daarbinnen vind je vervolgens nog eens boren die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen (bv. voor hout heb je een verzinkboor, speedboor, gatenzaag, …).
Als occasionele klusser ben je gelukkig ook goed af met een universeelboor. Daarmee kan je boren in uiteenlopende materialen, zoals beton, hout, metselwerk, tegels, pvc, … Je zal wel niet hetzelfde resultaat behalen als wanneer je met speciale boren werkt, die voor één bepaald materiaal ontwikkeld zijn.

Zie ook onze klus ‘Boren’.

Hamers

Eén hamer die zeker niet in je gereedschapscollectie mag ontbreken, is de bankhamer (1). De steel heeft gemiddeld een lengte van 30 cm en het gewicht van de hamer varieert van 50 tot 800 gram. Een licht hamertje van 50 tot 100 gram laat je toe om heel secuur te werken, terwijl een exemplaar van 300 gram erg ruim inzetbaar is.
Ben je van plan om vaak met nagels te werken, dan kan je beter ook een klauwhamer (2) kopen. Hiermee heb je de mogelijkheid om een verkeerd ingeslagen nagel er weer uit te ‘rollen’.
Om ook kleine nagels met gevoel in het hout te kunnen slaan, is een timmermanshamer (3) nog de beste keuze. Deze heeft een sterk afgeschuinde pen, zodat je kleine nagels kan vasthouden terwijl je ze secuur in het materiaal klopt.

Wil je de kop van de nagel diep in het materiaal slaan, gebruik dan een drevel. Die heeft een oppervlak dat kleiner is dan de kop van de nagel zodat je het materiaal niet hoeft te beschadigen met de kop van de hamer.

Zie ook onze klussen ‘Spijkeren’ en ‘Correct hameren’.

Inbussleutels

De zeskantige inbusschroeven kom je overal tegen. Zorg er daarom voor dat je een setje inbussleutels in je gereedschapskoffer hebt zitten. Met de standaardmaten kom je ver (1, 2, 3, 4, 5, 5,5, 6, 8, 10 mm). Maar er bestaan tussenmaten, die soms voor de nodige frustraties zorgen omdat ze niet in een gewone inbusset zitten.

Meetgereedschap

Zorg dat je op zijn minst een rolmeter, een vouwmeter en een waterpas in huis hebt. De klassieke vouwmeter is makkelijk op te bergen in je werkbroek en verkrijgbaar in hout, metaal en kunststof. Hij is 2 m lang en onderverdeeld in centimeters en millimeters. Dikwijls vind je op de achterzijde nog een onderverdeling in inches of duimen (1 inch = 2,54 cm).
Een rolmeter heeft een metalen of kunststofbehuizing en is verkrijgbaar in diverse lengtes. Het lipje aan het uiteinde helpt de meetband op zijn plaats te houden tijdens het meten.
Een waterpas heb je voor veel klussen nodig. De klassieke waterpas, met het kunststof buisje gevuld met een gekleurde vloeistof en een luchtbel, wordt meer een meer vervangen door digitale en lasergeleide (‘Laserwaterpas gebruiken’) systemen.
Om te controleren of je werk haaks is, heb je een winkelhaak nodig. Die helpt je bovendien om werkstukken recht af te tekenen.

Zie ook onze klus ‘Meten en aftekenen’.

Messen

Je hoeft geen uitgebreide messenset te kopen, maar steek op zijn minst een breekmes in je gereedschapskoffer. Het neemt nauwelijks ruimte in beslag en je kan het voor de meest uiteenlopende klussen gebruiken: gipsplaten snijden, potlood scherpen, siliconen tussen raam en muur verwijderen, …

Tangen

Tangen zijn er in diverse uitvoeringen en voor erg uiteenlopende toepassingen. Koop op zijn minst een combinatietang. Daarmee kan je alvast buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruik je de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek. Andere tangen die je handig van pas kunnen komen, zijn de striptang, langbektang en waterpomptang.

Het is soms ook handig om twee tangen samen te gebruiken. Met één tang kan je bijvoorbeeld een werkstuk vasthouden, terwijl je met de andere een toepassing uitvoert.

Zie ook onze klus ‘Tangen gebruiken’.

Schroevendraaiers

Ook deze zijn er in diverse soorten en maten. Maar als je van zowel de platte als de kruiskopschroevendraaier enkele verschillende maten in je gereedschapskoffer hebt zitten, kom je al een heel eind. Afhankelijk van de klussen die je gaat uitvoeren, zal je wel merken welke meer gespecialiseerde schroevendraaiers je nog kan gebruiken.

Zie ook onze klus ‘Juiste schroevendraaier gebruiken’.

Steeksleutels

Onmisbaar om moeren en bouten vast en los te draaien. Zorg dat je voldoende verschillende maten in huis hebt om niet voor verrassingen te komen staan. Eén steeksleutel bestaat normaal gezien uit een combinatie van twee maten. Met een 6-tal steeksleutels (6-7 mm, 8-9 mm, 10-11 mm, 12-13 mm, 14-15 mm, 16-17 mm en 18-19 mm) kan je al heel wat kanten uit.

Moersleutels

Van de moersleutel, ook bekend als Engelse sleutel, heb je er in principe maar één nodig. Het handige aan deze sleutel is dat je hem met een draaibeweging makkelijk kan verstellen. Daarom is hij erg breed inzetbaar.

Zagen

Afhankelijk van hoe vaak je klust, kan je een uitgebreidere zagencollectie aanleggen. Maar koop om te beginnen gewoon een goede handzaag, ook wel Jefzaag of St.Jozefzaag genoemd. Deze bestaat uit een flexibel, meestal uit staal vervaardigd zaagblad, verbonden met een handvat. Hierdoor is de zaag eenvoudig met één hand te gebruiken. Het blad van de handzaag is ongeveer 1 mm dik en heeft een lengte die schommelt rond de 50 cm. Verder is het blad smaller aan de voorkant van de zaag dan aan de handvatzijde. De tanden zijn om beurten naar links en naar rechts gebogen. Je hebt er in verschillende maten en vertandingen naargelang wat je gaat zagen. Let hierop bij de aankoop. Eventueel kan je ook al een ijzerzaagje kopen, om bijvoorbeeld dunne buizen of gordijnrails door te zagen.

Zie ook onze klus ‘Zagen’.

Veiligheidskledij

Ook al klus je niet vaak, zorg dat je toch voldoende beschermd bent. Draag een veiligheidsbril bij bewerkingen waarbij stukjes materiaal (kunnen) vrijkomen. Werk je met agressieve producten, draag dan ook handschoenen en eventueel een beschermend pak.
Werk je met zware zaagmachines, zoals een kettingzaag, dan is het aangewezen om extra arm- en beenstukken te gebruiken. Er bestaan speciale werkbroeken die als ze in contact komen met een zaagblad, zo uitrafelen dat de verwondingen zo beperkt mogelijk blijven.
Maak er bovendien een gewoonte van om bij elke klus veiligheidsschoenen te dragen.

Zie ook onze klussen ‘Veilig klussen’, ‘Kettingzaag veilig gebruiken’, ‘Mondmasker kiezen’ en ‘Chemische reinigings- en verdunningsmiddelen gebruiken’.