Blauwe steen: Chinees, Vietnamees of Belgisch?

Vraag

We willen  onze oprit en terras aanleggen. Onze ogen zijn gevallen op blauwe steen (afmetingen 20x20 - 40x40 -  60x60). Over blauwe steen bestaan de meest uiteenlopende meningen.

Mening 1: Chinese blauwsteen is goed, Vietnamese is dan weer minder goed door het groot gehalte ijzererts. Wil je een donkere steen, moet je ze gezoet nemen. Een onderhoud met zwarte zeep (om te voeden) heeft geen zin, want dat regent er af.

Mening 2: Vietnamese blauwsteen is goed, neem zeker geen Chinese voor de wateraders en het uitbrokkelen van de stenen op lange termijn. Neem ze niet verzoet, want dat gaat weg met de tijd. Regelmatig met zwarte zeep reinigen voor het voeden. De zeep dringt in de steen en blijft een tijd.

Welke van deze twee tegenstrijdige beweringen klopt? Weten jullie ons iets meer te vertellen over deze steen? Uiteraard kan er niets aan de Belgische blauwsteen (kwaliteit en gelijkheid in kleur) tippen, maar deze is te duur. De voorkeur gaat dus uit naar Aziatische blauwsteen. Wij hopen dat je ons in het kort wat meer info kunt geven of ons kunt vertellen waar we deze kunnen vinden.

Antwoord

"Het is moeilijk om hierop een kort antwoord te formuleren, want de 'problematiek' is vrij complex", start Pascal Rommel van de firma Beltrami. "Ik baseer me hierbij op eigen ondervinding en artikels die onlangs verschenen zijn in de voorlaatste editie van Polycaro en de laatste editie van het ingenieursblad."

Kort samengevat

 1. Kwaliteit

  "Belgische en Vietnamese steen mogen het predikaat 'blauwe hardsteen' voeren, daar ze zowel naar oorsprong, samenstelling en technische gegevens (drukvastheid, slijtvastheid, ...) grote gelijkenissen vertonen. Beide stenen werden daarvoor op identieke wijze (volgens de Europese normen) getest."

  "Chinese steen echter verschilt van deze stenen. Concreet: het gaat hier over een harde kalksteen maar met een hoog dolomietgehalte. Het is trouwens dit dolomietgehalte dat verantwoordelijk is voor een (eventuele) lichte bruine verkleuring na enkele jaren, namelijk door reactie van het dolomiet met regen en lucht. Verder werd deze steen ook op zijn vorstbestendigheid getest en hij voldoet volledig."

   

 2. Afwerking

  "Ik zou de gezoete afwerking nooit aanraden voor buitengebruik en dit voor de drie materialen. Het eventueel 'verbleken' van de verzoeting nog buiten beschouwing gelaten, wordt deze afwerking afgeraden omwille van de slipweerstand. Als het geregend heeft, wordt het loopvlak immers gevaarlijk glad. Dit blijkt ook uit de CE-normering voor buitenmaterialen: één van de voorwaarden is immers een voldoende antislipweerstand. Concreet wordt voor buitenmaterialen een geschuurde, gevlamde of andere antislipafwerking aangeraden."

   

 3. Onderhoud

  "Persoonlijk vind ik me meer terug in het eerste standpunt, namelijk geen zwarte zeep", gaat Pascal Rommel verder. "Enerzijds door het inderdaad wegspoelen door de regen, anderzijds zal de zeep ongelijkmatig intrekken (door de aard van de steen) en in 'vlekken' resulteren. Dit heb ik persoonlijk meegemaakt op Belgische blauwe hardsteen. Ik raad meestal aan geen onderhoudsproducten te gebruiken, behalve in maart-april één grondige schoonmaakbeurt met bijv. Lithofin buitenhuisreiniger." 

Tenslotte kort nog enkele opmerkingen op jouw oorspronkelijke tekst:

 1. Vietnamese steen bevat niet meer ijzererts dan Belgische of Chinese steen. Wil je een donkere steen? De Chinese steen is van nature donkerder dan de Belgische en de Vietnamese.
 2. Chinese steen bevat geen witte 'wateraders' zoals de Belgische en Vietnamese steen. Wat de drie stenen wel kunnen bevatten, zijn wat men noemt stylolitische voegen. Dit zijn fijne adertjes die doorheen de steen lopen. Het uitbrokkelen van de steen: In de drie gevallen is het inderdaad mogelijk dat na plaatsing kleine putjes langsheen deze aders voorkomen. Dit staat trouwens vermeld in de technische voorlichting 220 van het WTCB en wordt aanzien als een intrinsiek kenmerk van de steen en kan dus geen aanleiding geven tot klachten.

Samengevat:

"Belgische blauwe hardsteen raad ik aan als de klant een kwalitatief goede steen vraagt met een vrij egale kleurschakering. Het voorkomen van kleine putjes dient echter vermeld. Vietnamese blauwe steen raad ik aan indien de prijs belangrijk is. Het is echter ook een kwalitatieve steen. Hij zal meestal iets meer kleurnuances vertonen dan de Belgische. De groeves echter evolueren ook en men kan nu ook reeds vrij egale partijen bekomen. Daarom raad ik meestal aan dat de klant de partij op voorhand te bekijken, immers elke partij kan verschillen. Chinese kalksteen raad ik aan als de klant een donkerder steen wenst. De partijen vertonen weinig kleurnuances. Wel zal er na verloop van tijd een licht bruine schijn komen."

Meer informatie over de verschillende soorten natuursteen, lees je in dit artikel.

Producten

Gietvloeren voor buiten

Floors & More

Gietvloeren voor buiten

Ontdek de vele voordelen en toepassingen van Dekton

Dekton

Ontdek de vele voordelen en toepassingen van Dekton

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Coeck nv

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Unieke tegels – kom ook eens op schattenjacht

Tegel Outlet

Unieke tegels – kom ook eens op schattenjacht

Belgische blauwe hardsteen: de vloer bij uitstek voor elke ruimte in huis

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Belgische blauwe hardsteen: de vloer bij uitstek voor elke ruimte in huis

Renovatievloer, de gietvloer ideaal voor renovatie zonder sloopwerk

DRT Gietvloeren

Renovatievloer, de gietvloer ideaal voor renovatie zonder sloopwerk