Isolatie schuin dak, zolder

Vraag

We hebben een schuin dak met een biplex onderdak en wensen het centrale zolderdeel op termijn te benutten. Dit deel krijgt een chapelaag van 80 dik (veel elektrische kabels) en rondom een wandstructuur (planken 48x150), elke 600 mm verticaal tussen de vloer en dakgordingen. Tussen planken komen spijkerflensdekens (600x150), dan een vals plafond volgens hetzelfde principe, isolatiedekens van 60 erover leggen en zelfde spijkerflensdekens tussen de planken voorzien (plafond tot 210 dik). Afwerken met gyproc (12,5 x 600 want zolderopening is maximum 900 mm) verticaal tegen de wandplanken (vals plafond, hor). Resterende vloeroppervlakte rond nuttige ruimte niet chapen maar wel voorzien van isolatiedekens van 160 mm over de kabels die aansluiten met de spouwisolatie.

- Is dit zo goed?
- Is 'isolerende' chape voor de nuttige ruimte interessant?
- Mogen gipskartonplaten rechtstreeks tegen 't dampscherm komen?
- Het dampscherm dichten is praktisch moeilijk o.w.v. gordingbalken in nuttige ruimte en elektrische kabels in niet-nuttige ruimte. De verbindingsboxen van de kabels zitten op draagbalken aan dakomtrek op 150 mm van de vloer. Is dampschermfunctie voor beide ruimtes even belangrijk?(isolatie niet tegen onderdak)
- Mag ik over de isolatiedekens lopen?

Antwoord

Architect Christophe Debrabander beantwoordt je vraag:

Als ik je verhaal goed heb begrepen, zal je de volgende isolatiediktes toepassen:

– 15 cm dik in de nieuwe verticale wandjes

– dikte 21cm als horizontaal plafond

– dikte 16cm op de vloer van de verloren ruimte.

Mijn vragen zijn dan de volgende:

– Gaat er nog een deel van de schuinte van het dak zichtbaar blijven? Hoe dik ga je daar isoleren (hoeveel ruimte is er tussen de kepers?)?

– Komt ook tegen de zijgevels een nieuwe wand met 15 cm isolatie?

– Wat gaat er in deze ruimte gebeuren? Bureau of tv-ruimte geeft weinig vocht, slaapkamer geeft reeds veel meer vocht (8-10 u slapen = vele liters vocht uitademen) en een badkamer is een heel grote bron van vocht.

Het antwoord:

1. Deze isolatiediktes zijn goed, maar je moet wel zorgen dat je ALLE vlakken isoleert (verticale, horizontale én schuine vlakken). Met biplex onderdak zou ik toch zorgen dat de isolatie 2 cm van het onderdak wegblijft (dit geeft een licht verluchte spouw onder het onderdak).

2. Ik zou in deze ruimte zeker een echte vloerisolatie leggen (hangt af van welke opbouwdikte beschikbaar is).  Enkele mogelijkheden zijn:

a) isolatieplaten (drukvaste EPS) rond de elektriciteitsleidingen leggen en dan daarop de chape

b) Eerst een laag PUR-isolatie laten spuiten, dan daarop chapen.

c) Eerst de leidingen uitvullen, daarop isolatie en daarop opnieuw een chape. Een laatste alternatief kan een isolerende chape zijn, maar dat heeft minder isolerend vermogen dan de voorgaande oplossingen.

3. Tussen het dampscherm en de gyproc komen best nog plafondlatten (22 mm dik)

4. Je mag een gordingbalk als luchtdicht beschouwen, dus als je het dampscherm telkens op de gordingen zeer goed afkleeft, zullen er zich niet veel problemen kunnen voordoen.

5. Over isolatiedekens mag je sporadisch lopen (bijvoorbeeld in de verloren ruimten), maar het loopt niet gemakkelijk én als het frequent is dan verslijt het waarschijnlijk zeer snel. Over isolatiedekens een chape leggen is onmogelijk: de chape zal te veel inzakken met te hoge kans op breuk.

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Dakisolatie

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

De beste muurisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Recticel Insulation

De beste muurisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Thermische gevelisolatie voor zowel nieuwbouw als renovatie

Caparol

Thermische gevelisolatie voor zowel nieuwbouw als renovatie

Aluthermo: isolerende kracht

Aluthermo SA

Aluthermo: isolerende kracht

Voorzetwand isoleren? Doe het snel met Comfortpanel 32

ISOVER

Voorzetwand isoleren? Doe het snel met Comfortpanel 32

Rotswol is de perfecte isolatie voor een plat dak en vloerisolatie

Knauf

Rotswol is de perfecte isolatie voor een plat dak en vloerisolatie

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolteam

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim