Airco in houtmassiefbouw mogelijk?

Vraag

Ik zie heel wat vragen over ventilatie in houtbouwwoningen. Nu heb ik zelf zo'n woning gekocht.
In de zomer wordt het redelijk warm binnen. Is airco een oplossing in een houten woning of kan ik dit beter niet doen omwille van het 'leven' van het hout? Airco maakt immers de lucht ook droger waardoor het hout misschien gaat kromtrekken?

Antwoord

Architect Christophe Debrabander geeft een antwoord op je vraag:

"Warmte kan je alleen buiten houden als je probeert de volgende 4 voorwaarden zo goed mogelijk na te leven:

1. Je muren zo goed mogelijk isoleren zodat de warmte niet door de muren naar binnen kan dringen. Een houtmassief ZONDER isolatie in de muren is in mijn ogen NIET voldoende geïsoleerd: wij streven naar 12 tot 15 cm muurisolatie.

2. Zorgen dat er GEEN natuurlijke ventilatie is, want met de natuurlijke ventilatie (door kieren onder de deur, rolluikkasten, gaten voor elektriciteit, …) komt de warme lucht van buiten vrij naar binnen.

3. De warmtewinsten beperken door glas van ramen en deuren zoveel mogelijk schaduw te geven: dat kan met een rolluik of screen, maar ook door een oversteek te maken boven de ramen of door er hoge beplanting voor te zetten of zo.

4. Nu alle lucht IN de woning blijft, moeten we wel gaan ventileren: doe dit met een mechanische balansventilatie met warmterecuperatie met zomerbypass.

Dit ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je continu verse lucht binnenkrijgt en dat de temperatuur van de binnenlucht binnenblijft. In de winter is dat dus de warmte die binnen blijft, in de zomer is dat de koele temperatuur die binnenblijft. De zomerbypass op dit toestel moet ervoor zorgen dat 's nachts er ventilatie is zonder recuperatie van binnentemperatuur: dan zal de frisse nachtelijke zomerlucht door het toestel naar binnen worden geblazen en de iets warmere binnenlucht ook rechtstreeks naar buiten zonder dat de temperatuur wordt gerecupereerd. Zo kan je 's nachts je woning lichtjes verkoelen ZONDER ramen en deuren open te moeten zetten."

"Indien je aan al deze voorwaarden zo goed mogelijk hebt voldaan, kan je het binnen gemakkelijk onder de 25° houden én door de continue ventilatie voelt het in de woning nog koeler dan 25° (dit weten we uit ervaring). Indien je aan bijna geen enkele van deze voorwaarden hebt voldaan, kan je een mechanische koeling gebruiken om de woning overdag aangenaam te krijgen (dit is airco of stralingskoeling via klimaatvloeren of klimaatplafonds). Het voordeel van een houten woning is wel dat je met "avondlijke koeling" (dit is de ramen 's avonds wagenwijd openzetten zodat je de woning volledig ventileert met de koelere avondlucht) je woning snel koel kan krijgen: in een houten woning kan geen warmte "gevangen" blijven in de stenen."

"Om te antwoorden op je vraag: als je enkel en alleen een airco installeert, zal je woning inderdaad kunnen 'leven' door het snel uitdrogen van de lucht. Maar er bestaan ook luchtbevochtigers zodat je uiteindelijk een binnenklimaat kan creëren dat toch aangenaam fris is en voldoend vochtig om de zettingen in de woning te beperken. Door een goede klimaatregeling (airco) met vochtregeling kan je dus je woning koelen zonder last te hebben van overmatige zettingen."

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Houtbouw

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Houtskeletbouw

Arkana

Houtskeletbouw

Dewaele innoveert met LVL-balken

Dewaele Woningbouw

Dewaele innoveert met LVL-balken