Hoe problemen vaatwasser/vocht en ondergelopen kelder oplossen?

Vraag

Sinds 3 april 2006 betrek ik een nieuwbouwappartement als 1e huurder en betaal ik 650 euro. 5 weken geleden is mijn ingebouwde vaatwasser beginnen lekken met als gevolg dat mijn keukentablet beschadigd is door het vocht evenals aanpalende kasten. Ik heb herhaaldelijke telefoons gepleegd naar de eigenaars, architect én de firma die de keuken geïnstalleerd heeft. 3 weken geleden is eindelijk iemand komen kijken en nu pas blijkt dat zij het toestel zelf niet geplaatst hebben. De architect heeft mij beloofd te achterhalen wie de toestellen geplaatst heeft, om de kosten te verhalen. Hoe dan ook ik blijf met een kapotte vaatwasser en vochtproblemen in mijn keuken zitten.

Sinds april is mijn kelder ondertussen 4x onder water gelopen. Nu staat het water opnieuw enkele cm hoog en heb ik noodgedwongen mijn spullen moeten verwijderen en wegsmijten. Ook hiervoor zijn al veel telefoons gepleegd. Tot op heden is het probleem nog niet verholpen.

Kan ik nu bijv. weigeren om volgende maand huur te betalen zolang deze problemen niet verholpen zijn? Of kan ik eventueel een korting van huurprijs krijgen? Zo ja, hoeveel? Kan ik nog iets anders doen?

Antwoord

Als je schade hebt geleden waarvoor jij niet verantwoordelijk bent, is het aan de eigenaar om dat in orde te brengen. Met de architect of de aannemer heb jij contractueel niets te maken. Enkel de eigenaar heeft een contract met de architect en aannemer en hij kan eventueel hen aansprakelijk stellen voor de geleden schade. We raden je aan om zo snel mogelijk met de aannemer rond de tafel te gaan zitten om samen een goede regeling voor jou uit te werken. In afwachting kan je inderdaad het huurgeld inhouden. Stuur dan wel een aangetekend schrijven met een argumentatie van de niet-betaling. Je kan eventueel ook met de eigenaar afspreken dat je de huur stort op een waarborgrekening die enkel vrijgemaakt wordt wanneer het probleem opgelost is.

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening