Overeenkomst verbreken

Vraag

Ik heb een offerte ondertekend (en verstuurd) waarin ik akkoord ga met de plaatsing van een nieuw plat dak. Nu blijkt dat de werken pas volgend jaar kunnen uitgevoerd worden (niet vermeld in de offerte).
Ik heb ondertussen een andere firma gevonden die de werken veel eerder kan uitvoeren (en bovendien is offerte veel uitgebreider). Kan ik de offerte die ik ondertekend heb nog opzeggen? En wat zijn de eventuele financiële gevolgen?

Antwoord

Guy Baelde van Advocatenkantoor Baelde & D'hondt wijst erop dat een offerte de basis is van een aannemingsovereenkomst. Als je die overeenkomst zou verbreken, zal je verplicht zijn om een schadevergoeding te betalen, rekening houdend met het geleden verlies van de aannemer en de gederfde winst. Je zal minstens 5% van de prijs moeten betalen aan de aannemer.

 

Je zou natuurlijk de aannemer kunnen aanmanen om de werken te komen uitvoeren en dan op basis van onmogelijkheid tot uitvoering tot een verbreking kunnen komen. Gezien de uitvoeringstermijn niet in de offerte staat, is die voor jou niet essentieel. De rechtbank zal dan ook niet zomaar een verbreking ten nadele van de aannemer toestaan.

Beantwoord door: Guy Baelde, Advocatenkantoor Baelde & D’hont
Meer beantwoorde vragen over Juridische kwesties

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken