Hoe werkt ventilatiesysteem D?

Vraag

Stuurt een ventilatiesysteem D (balansventilatie) met warmterecuperatie in de zomer ook frisse of koude lucht in de woonruimtes af? Of kan u dit systeem uitleggen, hoe dit werkt in zomer en winter? Onze nieuwbouw is goed geïsoleerd, denken we (7 cm muur, 6 cm vloer, 8 cm plat dak en 18 cm hellend dak), we leggen vloerverwarming op gelijkvloers en radiatoren op de verdieping. We gaan een condensatieketel met aardgas plaatsen voor verwarming. Of is een warmtepomp echt aan te raden bij goed geïsoleerde woningen? Of vanaf welke K-waarde (onze K-waarde is nog niet gekend) komt een warmtepomp tot zijn uiterste recht? Bespaart deze techniek van warmtepomp dan zoveel meer, dan een aardgasketel, zo ja heeft u een idee op jaarbasis van mensen die al enkele jaren een warmtepomp gebruiken als verwarming van hun woning? Onze zolder is geïsoleerd tussen de kepers nl. 18 cm. Maar deze wordt enkel gebuikt als logeerkamer en bureau. Mogen we de vloer ook isoleren, of is deze ruimte dan overgeïsoleerd? Zo nee, hoeveel cm isolatie kunnen we hier dan leggen op de zoldervloer?

Antwoord

Passiefhuisdeskundige en architect Christophe Debrabander legt uit: als je een ventilatiesysteem D (balansventilatie) met volledige bypass neemt, dan zal hij in de zomernachten (als het buiten kouder is dan binnen) de koude buitenlucht rechtstreeks naar binnen blazen om zo de woning af te koelen. In de winter zal het toestel wel de warmte recupereren: de 2 luchtstromen (warme vervuilde binnenlucht die je afzuigt naar buiten én koude propere buitenlucht die je aanzuigt naar binnen) kruisen elkaar dan door duizenden fijne kanaaltjes, en de warmte wordt dan door de wanden van die kanaaltjes overgedragen, zodat de koude buitenlucht zonder extra energie warm wordt van de warme vervuilde binnenlucht die erlangs gaat. Zo hou je in de winter de warmte binnen en heb je toch altijd 100 % verse lucht. Als het toestel merkt dat het overdag buiten warmer is dan binnen én dat het binnen warmer wordt dan de comforttemperatuur dan zal hij 's nachts de koude lucht rechtstreeks binnenlaten zonder aan warmterecuperatie te doen, zodat je woning kan afkoelen. Dit is wel aan een beperkt debiet van 100 à 300 m³ per uur... als je 's avonds je ramen openzet kan je ventileren aan meer dan 3000 m³ per uur en dus veel sneller je woning afkoelen door natuurlijke ventilatie met ramen en deuren open. Voor de winter zal een ventilatiesysteem D wel een grote energiebesparing betekenen.

De opgesomde isolatie is al een mooi begin, maar het kan uiteraard altijd veel veel dikker (té dik isoleren bestaat niet). Naar installatiekost gezien zal je condenserende gaswandketel het beste prijs/kwaliteit op rendement hebben. Een warmtepomp zal je zeker nog geld doen besparen in verbruik, maar als je maar 1000 euro verstookt per jaar aan gas kan je met een warmtepomp daar hoogstens 300 euro per jaar op besparen. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder je verbruikt met aardgas, dus ook hoe minder je warmtepomp kan besparen.... (je warmtepomp bespaart ongeveer 30 % ten opzichte van gas, dus als een goed laagenergiehuis maar 500 euro per jaar verbruikt, kan je daar maar 150 euro per jaar op besparen met een warmtepomp...).

Als de bovenverdieping maar sporadisch wordt gebruikt, en vermoedelijk ook bijna niet zal worden verwarmd, is het zeker aangewezen van die vloer ook heel goed te isoleren (minstens 5 à 10 cm isolatie, als het kan 15 cm of meer). Onthoud goed dat overisoleren echt niet kan, behalve wanneer je koudebruggen zou maken... maar ik ga er vanuit dat dat in een nieuwbouw niet het geval is. Systeem D zal er ook al voor zorgen dat er minder vocht in huis is, dus het symptoom "condensatie door overisolatie en te weinig ventilatie" kan dan helemaal niet.

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Isolatie

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Hoe uw plat dak isoleren?

UNILIN

Hoe uw plat dak isoleren?

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolteam

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolatie in de agrarische sector

Pluimers Isolatie

Isolatie in de agrarische sector

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

Recticel Insulation

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

GAMMAplus+ kaart

Gamma België

GAMMAplus+ kaart

Snel en eenvoudig naar een betere geluidskwaliteit

Caparol

Snel en eenvoudig naar een betere geluidskwaliteit