Kan glasfolie U-waarde glas laten dalen?

Vraag

Benieuwd geraakt door de tv-publiciteit van een bepaald bedrijf, heb ik verdere contacten met hen genomen. Zij beweren over een glasfolie te beschikken die niet enkel de zonnewarmte in de zomer buiten houdt maar er ook voor zorgt dat de binnen opgewekte warmte ’s winters veel minder kans krijgt te ontsnappen. Wij beschikken sinds 23 jaar over super polyglas waarvan de k-waarde rond de 1.5 of 1.3 zou schommelen.

Het bedrijf beweert deze waarde te kunnen laten dalen tot 0.7 k, wat een bijkomende besparing van 25 % van mijn stookkosten zou opleveren! Zelfs bij telefonisch contact wordt dit percentage herhaald, evenwel zonder enige verduidelijkingen over hoe deze berekening tot stand gekomen is. Wel wordt verwezen naar tests die gebeurden volgens de Europese normen van het WTCB. Op welke (wetenschappelijke) manier kan er aangetoond worden welke de werkelijke besparing zou zijn van dit soort folie? Kan de winst in k-waarde berekend worden alsook de winst in warmteverlies/m² raamwerk?

Antwoord

Architect en specialist energiezuinig bouwen Christophe Debrabander geeft volgend antwoord:

“Dubbel glas haalt zijn lage U-waarde door toepassing van een folie en door toepassing van gas. In het beste dubbel glas zit één folie en één gaslaag, met argongas 15 mm dik is daar de best haalbare U-waarde 1,1. In drievoudig glas zitten twee lagen folie en 2 gaslagen, met argongas in 2 lagen van 15 mm dik is de best haalbare U-waarde 0,6.”

“Jouw glas is nu vermoedelijk 1,5 à 1,3 zeg je, door toevoeging van een folie kan je volgens mij de U-waarde maximaal 0,2 à 0,3 omlaag brengen, dus is 1,1 à 1,0 volgens mij de grenswaarde die je kan halen (als de folie echt van dubbel glas U-waarde 0,7 kan maken zou er geen drievoudig glas meer nodig zijn!).”

“Een nadeel van de folie is dat in de winter door jouw glas minder zonnewarmte zal binnenkomen, dus als je veel glas op ZO, Z of ZW hebt, dan zal je in de winter minder gratis warmte van de zon binnenkrijgen, en dus moet je dat toch weer extra bij verwarmen… de besparing door verbetering van de U-waarde zal dus deels teniet worden gedaan door de minder gratis zonnewarmte die binnen kan.”

“In de zomer heb je uiteraard wel een bijkomend comfort dat er minder zon zal binnen kunnen, maar als je nu al geen airco hebt, dan zal dat geen financiële besparing betekenen. Om het rendement te bepalen moet je dus een attest hebben van de winst in U-waarde en daar het verlies van gratis zonnetoetreding aftrekken.”

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Ramen en deuren

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bespaar met een woonveranda : in de veranda van vandaag kan je LEVEN !

Verandaland nv

Bespaar met een woonveranda : in de veranda van vandaag kan je LEVEN !

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?

Saint-Gobain Building Glass

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?

Onderhoudsvrije houten ramen: bestaat dat?

Camba

Onderhoudsvrije houten ramen: bestaat dat?

Meer daglicht in huis. Kiest u voor een schuifraam, hefschuifraam of vouwwand?

Kömmerling

Meer daglicht in huis. Kiest u voor een schuifraam, hefschuifraam of vouwwand?

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Brustor

Screens garanderen een optimaal binnenklimaat

Glasgevel: gevel verleent buitengewone architectuur aan privé-woning

Schüco Belgium NV

Glasgevel: gevel verleent buitengewone architectuur aan privé-woning