Hoe onvergund gebouw vergund krijgen?

Vraag

Al twee jaar proberen wij bestaande gebouwen van een hoeve in agrarisch gebied vergund te krijgen, die de vorige eigenaar 12 jaar geleden onvergund heeft verbouwd op bestaande funderingen. Zelfs op de provincie kregen we maar 8 minuten waarvan we 1 minuut hebben mogen spreken.

Noch op de gemeente, noch op RO Leuven, noch op de provincie krijgen we enig antwoord op de vraag wat we kunnen doen om dit toch in orde te brengen. Waarom? Niemand heeft last van dit geheel, niemand klaagt, maar niemand doet iets. Wij willen terug verhuizen en deze gebouwen verkopen (wegens ziekte) maar we krijgen ze niet verkocht omdat er geen totale vergunning is. Wat nu?

Antwoord

Op basis van uw vraag lijkt het er wel op dat u al heel wat stappen heeft ondernomen. Het komt advocate Sarie De Vrieze voor dat u uw vraag, met alle details, beter zou voorleggen aan een advocaat die gespecialiseerd is in deze materie want op basis van de verstrekte informatie is het moeilijk af te leiden wat u precies reeds heeft ondernomen en wat niet. “Mogelijks is het zo dat het enkel ‘langsgaan’ bij de bevoegde autoriteiten niet echt iets ‘in gang’ zet, terwijl het volgen van de procedure (zoals hieronder omschreven) eventueel wel één en ander in beweging kan brengen.”

“In beginsel, indien u de regularisatie van de bouwovertreding wil verkrijgen, zal u daartoe met behulp van een architect een aanvraag moeten indienen bij de gemeente. Er kan steeds voorafgaand aan het -officieel- indienen van zulke aanvraag door u en uw architect een afspraak worden gevraagd bij de bevoegde ambtenaar teneinde de aanvraag -officieus- te bespreken. Zo weet u al meer op voorhand waar u staat. Uw architect kan u ook adviseren over de mogelijkheden en de haalbaarheid van zulke regularisatieaanvraag.

Wanneer de regularisatieaanvraag geweigerd wordt, kan u dan in beroep gaan, waarbij u zich mijn inziens, gelet op de complexiteit van de materie, best laat bijstaan door een gespecialiseerd advocaat. Het feit dat niemand hinder ondervindt (willen de buren en omwonenden dit ook op papier zetten?) van de overtreding is daarbij een argument dat in uw voordeel kan aangewend worden.

Wist u overigens van deze overtreding op het ogenblik van de aankoop? Heeft u de vorige eigenaar hierover aangesproken? Indien u schade ondervindt door zijn fout, dient deze dit te vergoeden, doch indien u wetens en willens een onvergund gebouw heeft aangekocht, ligt dit wel enigszins anders.”

Beantwoord door: Sarie De Vrieze, Sarie De Vrieze Advocatenkantoor
Meer beantwoorde vragen over Juridische kwesties

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Bouwrecht en onroerend goed - adviesverlening

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken

Huygen Advocaten

Bemiddeling in burgerlijke - en handelszaken