Hoe tuinhuis tegen bestaande muur vergund krijgen?

Vraag

Wij hebben een vereenvoudigde bouwaanvraag ingediend bij de bevoegde diensten om een tuinhuis van 3.35 op 6 m, met nokhoogte 3.65 m te plaatsen tegen een bestaande muur die zich bevindt op de rooilijn(we wonen in een rijhuis). De buren zijn akkoord. Wij hebben ondertussen al 3x een nieuwe aanvraag moeten indienen, de aanvraag wordt telkens afgeketst. Het grote probleem zou de afwatering zijn van de dakgoot.

Hoe wij ook vragen hoe het dan wèl moet, hun antwoorden zijn niet duidelijk. Eerst zeggen ze dat een vrijstaand tuinhuis niet tegen een bestaande muur mag (hout tegen steen), dan kan de dakgoot volgens hen niet onderhouden worden...alhoewel wij er zonder probleem aankunnen. Mag de dienst vergunningen afwijken van de reglementering? Of kunnen zijn hun eigen reglementering maken? En kan u ons zeggen hoe wij dan wel een vrijstaand tuinhuis kunnen aanbouwen tegen de bestaande muur op de rooilijn? Wachten tot na 1 december biedt geen oplossing, alhoewel de nokhoogte geen probleem zou zijn. Volgens de persoon die de dossiers moet goedkeuren, nemen wij best een architect? En, zijn alle tuinhuizen niet vrijstaand?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan een architect uit ons vragenpanel en hij beaamt dat het vaak een hopeloze materie is om een tuinhuis vergund te krijgen. Het is enorm moeilijk om voortdurend bij te blijven met de nieuwe richtlijnen. Elke gemeente interpreteert en voegt bij, en het is niet mogelijk om hier algemene richtlijnen voor mee te geven. Maar hij heeft, net zoals jij opmerkt, ook al verschillende keren een aanvraag voor een tuinhuis moeten indienen.

Ontvoogde gemeentes doen niet helemaal wat ze willen natuurlijk, maar daar lijkt het toch sterk op. Het is er met de loop der jaren zeker niet makkelijker of overzichtelijker op geworden. Besluit van ons panellid: “plooien naar de wensen van de gemeente, er zit niks anders op.”

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Administratie

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

De woningpas - jouw digitaal paspoort van je woning.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

De woningpas - jouw digitaal paspoort van je woning.

Kadastrale informatie in jouw gemeente

Kadaster

Kadastrale informatie in jouw gemeente