Hoe zoutafzetting verwijderen?

Vraag

In juni van dit jaar hebben wij onze zijgevel laten injecteren tegen opstijgend vocht en laten hydrofoberen tegen de regeninslag. Volgens de laatste m etingen van de firma zouden de muren droog zijn maar toch zien wij nog duidelijk de vochtplekken. Dit is op een stenen muur die geschilderd is. Het zou volgens de firma om zoutafzetting gaan en deze plekken zullen niet weggaan. Enig idee wat wij hieraan kunnen doen? Ik veronderstel dat gewoon overschilderen niet genoeg zal zijn.

Antwoord

“Dit is een concentratie van oplosbare zouten of nitraten”, zegt vochtdeskundige Eddy Cruysberghs. “Dergelijke oplosbare zouten kunnen werken als een vochtvreter en de luchtvochtigheid vasthouden. Een verflaag is nooit dampdicht waardoor de oplosbare zouten onder bepaalde omstandigheden kunnen uitkristalliseren. Hierdoor gaan deze zouten het 10-voudige in volume toenemen, en aanzienlijke schade aanrichten aan verflagen, bakstenen of pleisterwerk.”

“Ook een hygroscopische gipspleister kan het vocht overnemen waardoor je natte plekken krijgt. Deze oplosbare zouten kunnen opgezet worden naar onoplosbare zouten met een chemische omvormer. Dit kleurloos product dien je in 3 lagen nat-in-nat aan te brengen op de aangetaste zones. Het product zet de zouten om en het vocht blijft weg (indien er geen derde oorzaken zijn). Dit product is onder andere verkrijgbaar bij Cruysberghs Chemical bvba.”

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht

noaqua

Een totaaloplossing bij het behandelen van opstijgend vocht