Hoe eventuele schade door bouw woonblok uitsluiten?

Vraag

Een NV plant een rusthuisblok te bouwen op 15m van de perceelsgrens met mijn huis (en op 15m van mijn buren) - op de grond achter onze huizen. Dit woonblok zal 1 tot 2 verdiepen tellen (maximum hoogte 10,5m), afmetingen van +/- 40 op 80 m, en een ondergrondse parking voor 40 wagens. Mijn eigen huis heeft een gelijkvloers en een 1e verdiep, in halfopen bebouwing, plat dak. Onze huizen staan op een 14m van de perceelsgrens waarlangs dit nieuwe woonblok zal gebouwd worden; op de perceelsgrens zelf staat een scheidingsmuur met een hoogte van zo'n 2,6 m.

Onze vraag (van alle buren waartegen het perceel van de NV grenst) is of zo'n bouwwerk op zo'n relatief korte afstand geen impact gaat hebben op onze woningen qua structuur (barsten in de muur). Hoe kan de bouwheer ons dit garanderen, en is hij verantwoordelijk voor eventuele schade aan onze huizen vanwege die werken?

Antwoord

Wat betreft de maatregelen die je zou kunnen ondernemen om de risico’s op een eventuele grondverzakking of andere schade uit te sluiten, spreek je best een architect en een stabiliteitsingenieur van dit bouwproject aan. Als er instabiliteit en verzakkingen zouden optreden, en het is aantoonbaar dat dit in rechtstreeks verband staat met de bouwwerken, dan kan je aanspraak maken op een schadevergoeding.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Sibomat NV

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!