Wie moet btw-aangifte nieuwbouw indienen?

Vraag

In augustus 2010 kochten we een nieuwbouwwoning onder het registratiestelsel (waarde gebouw + 10 % dus). De bouwvergunning dateert van 2008. Ik las op internet dat er zoveel maanden na betekening van het KI een btw- aangifte nieuwbouw dient te gebeuren maar dit is toch de plicht van de vorige eigenaar of niet?

Er werd dus tot op heden geen btw- aangifte nieuwbouw gedaan maar ik veronderstel dat dit de taak zal zijn van de verkoper die de bouw gezet heeft. Wij beschikken zelf niet over facturen met betrekking tot de bouw waardoor een aangifte zelfs praktisch onmogelijk wordt. Kunnen ze verwachten dat wij als koper btw neerleggen voor kosten die we zelf niet gemaakt hebben? Stel dat de btw afkomt ‘er is te weinig betaald’, hebben we natuurlijk geen enkel middel om ons te verweren omdat we niet zelf gebouwd hebben maar enkel overkochten van de vorige eigenaars. Bij wie zal men uiteindelijk aankloppen als de vorige eigenaar de btw-aangifte verzuimt?

We krijgen van iedereen het antwoord, als je onder registratie hebt aangekocht dat we ons niks maar dan ook niks van de btw moeten aantrekken, maar willen hier toch even graag een antwoord op.

Antwoord

Een telefoontje naar het contactcenter van de federale overheidsdienst Financiën leverde ons volgend antwoord op: aangezien jullie de woning enkel aankochten, is het aan de vorige eigenaar om deze btw-aangifte in te dienen.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Btw

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt

Kadaster

Vind een energiedeskundige (EPC, EPB, EAP,..) in uw buurt