Is vorstschade gevel gebrek?

Vraag

Vorige zomer hebben mijn vrouw en ik een huis gekocht van bouwjaar 2003. Na de afgelopen vorstperiode merkten we allemaal stukjes baksteen langs het huis. Blijkt dat een hele hoop stenen (huis is gebouwd met recuperatiesteen) kapotgevroren zijn. Ik heb al contact genomen met de aannemer, maar die zegt dat dit niet zijn verantwoordelijkheid is aangezien hij de stenen niet heeft aangeleverd. Ook had hij (zegt hij) de vorige eigenaars hiervoor verwittigd. Hij wist wel te vertellen dat enkel de lichte stenen zoiets zouden kunnen hebben. Op internet lees ik echter verschillende gevallen waarin de aannemer (of architect?) wel verantwoordelijk zijn.

Ik zou natuurlijk mijn gevel kunnen laten hydrofoberen, maar volgens mij is dit ook maar een tijdelijke oplossing, of niet? Kan ik de architect of aannemer beroepen op hun 10-jarige garantie?

Antwoord

Vorstschade aan gevelstenen is een typisch voorbeeld van een gebrek dat als ernstig aanzien wordt. De aannemer en architect zijn gebonden aan de tienjarige aansprakelijkheid voor hun aandeel in het bouwproject. Deze start bij de voorlopige oplevering.

Herstellingswerken die uitgevoerd worden in het kader van deze aansprakelijkheid doen een nieuwe termijn van tien jaar lopen. De tienjarige aansprakelijkheid is een dwingend recht. Dat wil zeggen dat zij contractueel niet kan worden beperkt. Het is dus ook niet nodig dat deze aansprakelijkheid opgenomen wordt in het contract. We raden je bijgevolg aan om een aangetekende brief te versturen waarin je duidelijk maakt welke schade je ondervindt en welke oplossing je hiervoor nodig acht. Dat kan het herstellen van de gevel zijn of een vergoeding.

Producten

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Aanneming en onroerend goed

Monard Law

Aanneming en onroerend goed

Bijstand in bouwproces

Huygen Advocaten

Bijstand in bouwproces