Ketel verwarmt huis niet voldoende. Wat nu?

Vraag

Ik heb een HR ketel laten plaatsen voor vloerverwarming door een erkend installateur. De ketel laat me in de steek. Zo haal ik bij vriesweer slechts 19° in de living na 12u werking. De thermostaat vraagt permanent warmte. Ik wens 21° en bereik dat nooit!

De vertegenwoordiger van de firma zegt dat de vroegere ketel op een hogere temperatuur werkte, iets wat met de nieuwe ketel niet mag. Ik moet met die situatie leren leven? Er zouden ook te weinig warmwaterslangen in de vloer zitten... Klopt die redenering? En pas naderhand komt men daar mee af. Tenslotte zou ik graag weten of de circulatiepompen op de ‘depart’, dan wel op de ‘retour’ van het verwarmingscircuit moeten worden geplaatst.

Antwoord

“Een HR-top ketel zal het wel zijn, een condenserende ketel”, vraagt specialist Richard Ectors zich af. “Waar halen ze het in hun hoofd om te beweren dat deze ketels niet op een hoge temperatuur mogen werken? Ze zijn natuurlijk het zuinigst als ze een zo laag mogelijke retourtemperatuur hebben en zo veel mogelijk condenseren. Maar ze zijn altijd veel zuiniger dan een niet condenserende ketel, ook al werken ze op een hogere temperatuur.”

“En de eerste vereiste van een ketel is de woning verwarmen op dezelfde manier als met de oude ketel. Was het toen warm genoeg dan moet dit nu ook kunnen. Wat was het vermogen van de oude ketel en wat is het vermogen van de nieuwe ketel? Is het nieuwe vermogen niet te laag gekozen?”

“Hoe was de oude regeling en hoe is de nieuwe regeling, enkel met buitenvoeler of ook met binnenvoeler en wat is de invloed van deze laatste op de stooklijn? Een veel voorkomend probleem bij vloerverwarming met een nieuwe condenserende ketel is dat deze als de parameters niet goed ingesteld zijn altijd een temperatuursverschil van 20°C wil aanhouden tussen vertrek en retour temperatuur en dit door te moduleren en ook door de snelheid van de pomp te verminderen. Dit kan niet bij vloerverwarming waar een temperatuurverschil van 5°C normaal is en waar een hogere opvoerhoogte, lees snelheid van de pomp gewenst is.”

“Probeer eens:vaste vertrektemperatuur naar de vloerverwarming instellen en de pomp op de hoogste versnelling blokkeren. De maximale vertrektemperatuur van de vloerverwarming moet natuurlijk gerespecteerd worden vb. 50°C kijk dit na bij de fabrikant of leverancier van de vloerverwarming. En bekijk dan de temperatuursstijging in de woning. Is deze nu ok dan moet de installateur of de fabrikant de regeling van de ketel nakijken”, besluit Richard Ectors.

Producten

Hybride Oplossingen -  Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Remeha

Hybride Oplossingen - Hernieuwbare verwarming van de toekomst

Badkamerradiatoren: blikvangers in uw badkamer

Radson

Badkamerradiatoren: blikvangers in uw badkamer

Hoogst mogelijk verwarmings- en warmwatercomfort - Logamax plus GB192iT

Buderus

Hoogst mogelijk verwarmings- en warmwatercomfort - Logamax plus GB192iT

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

Viessmann Belgium bvba

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

Neovo: Een maximum aan stookolie prestaties aan de beste prijs.

De Dietrich

Neovo: Een maximum aan stookolie prestaties aan de beste prijs.

Energieoplossingen waarmee je bespaart

Van Marcke

Energieoplossingen waarmee je bespaart